Τα Καλύτερα του 2014

Και φέτος διάβασα πάρα πολλά βιβλία, ξεπέρασα μάλιστα και το όριο που είχα βάλει στο goodreads για 30 βιβλία (έναν αριθμό που κατά τ' άλλα θεωρώ πολύ λογικό, ούτε πολύ μεγάλο, ούτε πολύ μικρό) κι έφτασα τα 43. Βέβαια, ανάμεσα σε όλα αυτά, βρίσκονται και οι 12 τόμοι του Death Note, οπότε μάλλον είμαι στα δικά μου λογικά πλαίσια. Η επιλογή ανάμεσα σε όλα αυτά τα βιβλία για τα καλύτερα δεν ήταν ούτε και φέτος εύκολη, από τη μια γιατί διαπιστώνω πως δεν έχω διαβάσει βιβλία από όλες τις κατηγορίες και αφετέρου γιατί νιώθω πως φέτος δε διάβασα πολλά πραγματικά ΜΕΓΑΛΑ βιβλία. Ας δούμε όμως ποια από αυτά ξεχώρισαν και αυτή τη χρονιά.

Διαβάστε επίσης: Τα καλύτερα του 2013
Τα καλύτερα του 2012


Πιο Αστείο Βιβλίο
Ήμουν ανάμεσα σε αυτό και στις "Πενήντα αποχρώσεις του γκρι". Το δεύτερο, φαντάζομαι, δε θα χαρακτηριζόταν αστείο, όμως πραγματικά γέλασα σε μερικές περιγραφές, σκέψεις, εξελίξεις αυτής της (για μένα) ανούσιας ιστορίας.
Τον τίτλο του πιο αστείου βιβλίου θα δώσω σε αυτό το βιβλίο που διασκέδασα ιδιαίτερα όταν το διάβαζα. Η Άντρεα ήταν γενικά ατσούμπαλη κι έβρισκε συνέχεια τον μπελά της. Μα ήταν και ιδιαίτερα αστεία στη διήγηση της ιστορίας της κι έτσι απολάμβανα τις περιπέτειές της δίπλα στην αφεντικίνα της.


Καλύτερο Αστυνομικό
Δεν διάβασα φέτος κάποιο τρομερά εντυπωσιακό αστυνομικό, αλλά απόλαυσα αυτά τα 2-3 που διάβασα. Ανάμεσά τους ξεχώρισε ένας Μαρής, με το "Έγκλημα στη Μύκονο", μια πολύ ενδιαφέρουσα πρώτη γνωριμία μου μαζί του, μια Κρίστι με τα "Αιματοβαμμένα της Χριστούγεννα", ένα βιβλίο που απόλαυσα αυτές τις γιορτές, όμως αποφάσισα πως το καλύτερο ήταν κάποιο άλλο, από Ελληνίδα συγγραφέα
Το Βαλς στην Ομίχλη ήταν ένα απολαυστικό ταξίδι στη Θεσσαλονίκη του άλλοτε, μια Θεσσαλονίκη που λαχταρώ να γνωρίσω ακόμη καλύτερα. Έτσι, κι επειδή πραγματικά το αγάπησα αυτό το βιβλίο, αποφάσισα να του δώσω το βραβείο του καλύτερου αστυνομικού.


Καλύτερο Παιδικό
Αρκετά παιδικά για φέτος, όχι αρκετά όμως για μένα (αγαπώ ιδιαίτερα το παιδικό βιβλίο!). Ξαναδιάβασα το πρώτο βιβλίο του Λέμονι Σνίκετ: Μια σειρά από ατυχή γεγονότα, στα αγγλικά αυτή τη φορά, και το λάτρεψα! Διάβασα επίσης τη Νάρνια: Το λιοντάρι, η μάγισσα και η ντουλάπα, που ήταν πραγματικά εκπληκτικό και παραλίγο θα του έδινα το πρώτο βραβείο στην κατηγορία του. Τέλος διάβασα μερικά του Ρόαλ Νταλ που λαχταρούσα να διαβάσω ίσως και από μικρή. Οι Μάγισσες ήταν πολύ ωραίες, αλλά όχι ακριβώς όσο ωραίες τις περίμενα. Η Ματίλντα όμως ήταν ίσως και καλύτερη!
"Ματίλντα" του Ρόαλ Νταλ
Η ιστορία της μικρούλας Ματίλντα που διαβάζει μανιωδώς βιβλία και είναι εκπληκτικά καλή μαθήτρια, που καταφέρνει να κουνάει πράγματα με το μυαλό της και ζει με μια οικογένεια που δεν την καταλαβαίνει, με κέρδισε όπως με είχε κερδίσει και η ίδια η ταινία. 


Καλύτερο Φαντασίας
Σε αυτή την κατηγορία θέλησα να βραβεύσω 3 βιβλία, μια και είναι μια ιδιαίτερα σημαντική κατηγορία για μένα, ίσως η πιο αγαπημένη.
"Ο Θόλος" του Στίβεν Κινγκ
Στην πρώτη θέση βάζω τον Θόλο. Μια ιστορία τόσο καλοστημένη που θα μπορούσε να είναι αληθινή (στ' αλήθεια σε κάνει να το νιώθεις αυτό την ώρα που το διαβάζεις. Πως θα μπορούσε πραγματικά να συμβεί!)
"Το βιβλίο των χαμένων πραγμάτων" του Τζον Κόνολι
Στη δεύτερη θέση το Βιβλίο των Χαμένων Πραγμάτων του Κόνολι, ένα εκπληκτικό βιβλίο φαντασίας γεμάτο με κάθε λογής γνωστό και άγνωστό μας παραμύθι, διεστραμμένο και ξαναγραμμένο έτσι όπως μόνο ένας ενήλικας θα μπορούσε να εκτιμήσει.
"Μις Πέρεγκριν: Στέγη για ασυνήθιστα παιδιά" του Ράνσομ Ριγκς
Στην τρίτη θέση η Μις Πέρεγκριν: Στέγη για ασυνήθιστα παιδιά του Ρίγκς, μια ενδιαφέρουσα εισαγωγή στην ιστορία του Τζέικομπ και της παρέας του, που μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί και αν θα δικαιώσει τη θέση του ή ακόμα αν θα ανέβει και πιο ψηλά. 


Καλύτερη Περιπέτεια
Περιπέτειες έχουν πολλά βιβλία. Εκείνο όμως που ξεχώρισε και κέρδισε μια θέση ανάμεσα στα πιο αγαπημένα μου βιβλία ήταν ένα.
"Στις θάλασσες των πειρατών" του Michael Crichton
Το διάβασα καλοκαίρι και είχε όλα εκείνα που ζητάω από ένα καλό πειρατικό βιβλίο. 

Πιο Αγαπητός Ήρωας
Στην κατηγορία αυτή, που είναι καινούργια, θέλησα να βραβεύσω εκείνον τον ήρωα που πραγματικά αγάπησα ως άνθρωπο σε κάποιο βιβλίο και που θεωρώ έναν εκπληκτικό χαρακτήρα. Σε πολλά βιβλία μου βρήκα τέτοιους αγαπητούς ήρωες. Μια από τις πιο αγαπημένες είναι η Κλάρα από το Σπίτι των Πνευμάτων, μα ένας που μου φάνηκε ακόμη πιο αληθινός και αγαπητός, ήταν ο μπαμπάς της Ρόνι από το Τελευταίο Τραγούδι του Σπαρκς.
"Το τελευταίο τραγούδι" του Νίκολας Σπαρκς
Η ιστορία του με έκανε πραγματικά να ανατριχιάζω, και ο χαρακτήρας του μου φέρνει στο νου κάποιους ελάχιστους ανθρώπους που έχω γνωρίσει με τόσο καλά στοιχεία. Γι' αυτό και του δίνω και το συγκεκριμένο βραβείο.

Πιο Μισητός Ήρωας

Σίγουρα μίσησα πολλούς ήρωες από τον Θόλο, και δε συμπάθησα ιδιαίτερα και τη Μιράντα Πρίστλι του βιβλίου. Θα μου πείτε πως κι εσείς θυμάστε με τα πιο μελανά χρώματα τη Θράντσμπουλ, μα πάνω απ' όλους αυτούς βάζω έναν τρομερά κακό ήρωα από το Σπίτι των Πνευμάτων.
"Το σπίτι των πνευμάτων" της Ιζαμπέλ Αλιέντε
Ο Εστεμπάν Γκαρσία ήταν εκδικητικός, αδυσώπητος, αιμοσταγής, ανώμαλος, δολοφόνος και παιδεραστής. Τι άλλο θέλουμε για να χαρακτηρίσουμε κάποιον πιο μισητό ήρωα της χρονιάς;

Ωραιότερη Ιστορία Αγάπης
Μια δύσκολη κατηγορία μια και δεν διάβασα κάποιο βιβλίο με μια ιστορία αντίστοιχη για παράδειγμα του Μπρούντζινου Καβαλάρη. Το Τελευταίο Τραγούδι είχε μια όμορφη ιστορία αγάπης, αλλά για μένα δεν ξεχώρισε γι' αυτό το συγκεκριμένο βιβλίο. Το Βαλς στην Ομίχλη ξεχώρισε για την ατμόσφαιρά του περισσότερο παρά για το λοβ στόρι. Το Λάθος Αστέρι, όπως έχω ξαναπεί δεν κατάφερε να με αγγίξει (αν και θεωρώ μεγάλη την ιστορία αγάπης τους) και το Σπίτι των Πνευμάτων είχε διάφορα ερωτευμένα ζευγάρια, μα κανένα για μένα ιδανικό. Έτσι καταλήγω κάπου πίσω πίσω, σε μια άλλη αγαπημένη...
Έλινορ και Έντουαρτ από τη "Λογική κι Ευαισθησία" της Όστεν
Δύο ζευγάρια υπάρχουν σε αυτή την ιστορία, μα το δεύτερο στο βιβλίο δεν καλοκατάλαβα πώς ερωτεύτηκαν. Η Έλινορ όμως πέρασε πολλά και ο έρωτάς της ήταν σταθερός και λογικός, όπως και η ίδια. Για φέτος, λοιπόν, θα δώσω το βραβείο μου σε αυτό το όμορφο ζευγάρι της αγαπημένης μας Όστεν!


Καλύτερη Κινηματογραφική Μεταφορά
Η τρίτη ταινία των Αγώνων Πείνας δε με ενθουσίασε σε καμία περίπτωση όσο η δεύτερη, παρόλο που τη θεωρώ καλή μεταφορά. Το The Maze Runner από την άλλη, με ενθουσίασε και αν είχα διαβάσει και το βιβλίο, πιθανόν να δυσκολευόμουν τρομερά στην επιλογή της πρώτης θέσης.
Φυσικά κερδίζει το Χόμπιτ με την τελευταία ταινία της τριλογίας και τον τελικό επίλογο της ιστορίας μας, πιθανόν και το τελευταίο κινηματογραφικό ταξίδι μας στη Μέση Γη. 


Καλύτερος Συγγραφέας
Ήμουν ανάμεσα σε δύο συγγραφείς φέτος. Ο ένας είναι ο Κινγκ, που για άλλη μια φορά με ενθουσίασε με τον Θόλο του, κι ας είχα πολλά χρόνια να διαβάσω κάτι δικό του. Η άλλη ήταν κι εκείνη που κέρδισε.
Ιζαμπέλ Αλιέντε για το "Σπίτι των Πνευμάτων"
Η Αλιέντε με εντυπωσίασε πραγματικά με τη γραφή της. Το βιβλίο της είναι γραμμένο με αγάπη, πάθος και προσοχή στη λεπτομέρεια. Για μένα συγκαταλέγεται από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του στα κλασσικά και της αξίζει ο τίτλος του καλύτερου συγγραφέα της χρονιάς για το Σπίτι των Πνευμάτων της.

Βραβείο του Ατέλειωτου
Το Σπίτι των Πνευμάτων έχει τον ατέλειωτο γιατί δεν διαβάζεται εύκολα. Εκείνο όμως που πραγματικά με κούρασε με το μέγεθός του δεν ήταν άλλο από τις Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι που βραβεύω και με το συγκεκριμένο βραβείο!
"Πενήντα αποχρώσεις του γκρι" της Τζέιμς

Καλύτερο Βιβλίο 2014
Στα καλύτερα βιβλία του 2014 δυσκολεύτηκα λίγο να διαλέξω. Κι αυτό, γιατί όπως είπα, δεν ένιωσα φέτος πως διάβασα πολλά πραγματικά μεγάλα βιβλία, κάτι που δε σκοπεύω να κάνω και του χρόνου.
"Ο Θόλος" του Στίβεν Κινγκ

Το πιο απολαυστικό βιβλίο που διάβασα φέτος, εκείνο που δεν ήθελα να αφήσω από τα χέρια μου και πραγματικά δεν ήθελα να τελειώσει, ήταν ο Θόλος του Στίβεν Κινγκ.
"Το σπίτι των πνευμάτων" της Ιζαμπέλ Αλιέντε
Το σπίτι των πνευμάτων της Αλιέντε, ένα πολύ ωραίο βιβλίο, αν και τρομερά σκληρό, αφού είναι βασισμένο στη σκληρή πραγματική ιστορία της Νότιας Αμερικής. Του δίνω το δεύτερο βραβείο, παρόλο και το θεωρώ από τα λίγα μεγάλα βιβλία που διάβασα φέτος.
"Στις θάλασσες των πειρατών" του Michael Crichton
Σε περίπτωση που δεν το έχετε καταλάβει ως τώρα, λατρεύω τις πειρατικές ιστορίες! Έτσι είπα να βραβεύσω με το βραβείο του τρίτου καλύτερου της χρονιάς, την καλύτερη περιπέτεια.

Βραβείο Κοινού 2014
Σε αυτή την κατηγορία βρίσκεται το βιβλίο που εσείς ψηφίσατε ως το καλύτερο, ανάμεσα σε εκείνα που εσείς προτείνατε για τα ωραιότερα βιβλία που διαβάσατε μέσα στο 2014. 
"Η κλέφτρα των βιβλίων" του Μάρκους Ζούσακ
Ένα βιβλίο που δεν έχω διαβάσει, αλλά είναι στα άμεσα σχέδιά μου (μαζί με αρκετά άλλα από αυτά που αγαπήσατε τη χρονιά που μας πέρασε).


Βραβείο Λέσχης Ανάγνωσης Κατερίνης
Στη Λέσχη Ανάγνωσης Κατερίνης, φέτος, διαβάσαμε αρκετά βιβλία, μερικά από τα οποία πρωτοστατούν στις διάφορες κατηγορίες του παρόντος άρθρου. Ζήτησα, λοιπόν, από τα μέλη της να ψηφίσουν ποιο βιβλίο αγάπησαν περισσότερο, και σχεδόν ομόφωνα βγήκε:
"Ο Θόλος" του Στίβεν Κινγκ
Λίγο πριν το τέλος, θα ήθελα να σημειώσω και μερικά από τα πιο δημοφιλή άρθρα της Χώρας των Βιβλίων για τη χρονιά που μας πέρασε.

Άρθρο με Περισσότερη Επισκεψιμότητα
Τα βιβλία του καλοκαιριού (2014)
Στην πρώτη θέση, με 980 επισκέψεις ένα κλασσικό άρθρο της Χώρας των Βιβλίων με τα βιβλία του φετινού καλοκαιριού.
Πενήντα Αποχρώσεις Κακίας
Στη δεύτερη θέση με 520 επισκέψεις το άρθρο με τις Πενήντα Αποχρώσεις Κακίας, μια ανάλυση με όλους εκείνους τους λόγους που δε μου άρεσε το συγκεκριμένο βιβλίο.
Τα 10 αγαπημένα μου βιβλία (μέχρι σήμερα)

Στην τρίτη θέση μια λίστα με τα 10 πιο αγαπημένα μου βιβλία μέχρι σήμερα, με 450 επισκέψεις.

Και πριν κλείσω να αναφέρω και την παρουσίαση της τελευταίας ταινίας του Χόμπιτ, που στη δεύτερη μέρα δημοσίευσής της, πήρε κοντά στα 80 google plus, φέρνοντάς το στην κορυφή των αποτελεσμάτων του google, μέχρι σήμερα.

Κάπου εδώ ολοκληρώνονται και τα φετινά βραβεία, ο απολογισμός του χρόνου που πέρασε είναι εποικοδομητικός αφού με βοηθάει να σχεδιάσω καλύτερα το χρόνο που θα 'ρθει και να ελπίσω σε μεγαλύτερα βιβλία τη νέα χρονιά (κάτι στο οποίο με βοηθάτε κι εσείς με τις προτάσεις σας). Μια και το επόμενο άρθρο μας θα είναι του χρόνου, να σας ευχηθώ να περάσετε όμορφα την Πρωτοχρονιά και να έχετε μια καλή χρονιά (κι ας είναι μονή) γεμάτη από όμορφες στιγμές, γλυκές συγκινήσεις και μεγάλα βιβλία ;)

0 σχόλια