Τα καλύτερα του 2013

Τα Βραβεία 2013 είναι γεγονός!! Μέσα στο έτος που μας φεύγει διάβασα αισίως 35 βιβλία άλλα εκπληκτικά, άλλα συγκινητικά, μερικά ανατρεπτικά και κάποια λίγο βαρετά. Αποφάσισα λοιπόν για πρώτη χρονιά, να δώσω περισσότερα βραβεία από εκείνα που έδωσα πέρυσι και μάλιστα έγινε ψηφοφορία στο facebook για τις προτιμήσεις του κοινού από τους φιναλίστ. 

Σε κάθε κατηγορία υπάρχει μια περιγραφή σχετικά με το βραβείο που διεκδικούν οι υποψήφιοι, οι οποίοι είχαν από πριν μια δική μου βαθμολογία και με τη δική σας ανέβηκαν στην κατάταξή τους. Ποιοι υποψήφιοι κέρδισαν το Χρυσό Καπέλο; Θα το μάθετε αμέσως...


Στην κατηγορία: Πιο Αστείο Βιβλίο διαγωνίζονταν δύο βιβλία με τα οποία πέρασα ευχάριστα το χρόνο μου, τα απόλαυσα και με έκαναν να γελάσω. Τα βιβλία αυτά ήταν:

Μετά από κοινή ομολογία το πιο αστείο από τα δύο είναι όπως το περιμέναμε όλοι:

Το Καλύτερο Αστυνομικό είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία, αφού περιλαμβάνει τέσσερα εκπληκτικά αστυνομικά βιβλία. Δύο από τα καλύτερα της Αγκάθα Κρίστι, ένα καινούργιο της Ρόουλινγκ και το πασίγνωστο πρώτο μέρος μιας σύγχρονης τριλογίας. Πιο αναλυτικά:

Τα βιβλία διαγωνίστηκαν για την πλοκή, την αγωνία και τις ανατροπές τους. Και φυσικά αυτό που κέρδισε είναι το:

Στην κατηγορία Πιο Τρομακτικό Βιβλίο δεν είχα υποψηφιότητες, αφού τα μόνα "τρομακτικά" βιβλία που διάβασα φέτος ήταν από τις Ανατριχίλες και το μόνο πραγματικά τρομακτικό βιβλίο και μάλιστα από τα πιο τρομακτικά βιβλία που έχω διαβάσει στη ζωή μου, που στην κυριολεξία μου πάγωσε το αίμα και δεν το διάβαζα ποτέ με σβηστά τα φώτα, ήταν το:
"Κουτί σε σχήμα καρδιάς" του Τζο Χιλ
μια στοιχειωμένη ιστορία
Το Καλύτερο Παιδικό Βιβλίο που ήταν στην κυριολεξία ένα μικρό αριστούργημα και το απόλαυσα από την πρώτη γραμμή ως το τέλος, ήταν:
"Ο ανεψιός του μάγου" (Νάρνια #1)
του Κ.Σ.Λιούις
Το Βραβείο "Χάρι Πότερ" απονέμεται σε σειρά που ολοκληρώθηκε μέσα στο έτος για το οποίο διαγωνίζεται, και που πρόκειται για σειρά άκρως πωρωτική, κατά προτίμηση εφηβική και φαντασίας, με βαθιά νοήματα, αγαπημένους ήρωες, που δεν μπορείς να την αφήσεις από τα χέρια σου. Και η σειρά αυτή για το 2013 δεν είναι άλλη από αυτήν:
"Αγώνες Πείνας" της Suzanne Collins
Μια από τις πιο δύσκολες κατηγορίες, τουλάχιστον για όσους έχουν διαβάσει και τα τέσσερα αυτά βιβλία, είναι εκείνη του Πιο Ερωτεύσιμου Ήρωα. Είχαμε να επιλέξουμε από έναν απόλυτα δοσμένο παπά, ένα κακό παιδί που άλλαξε για χάρη της αγάπης, την μετενσάρκωση του κυρίου Ντάρσυ με το ίδιο επίθετο, και το αγόρι με το ψωμί. Οι υποψήφιοι ήταν οι εξής:


Αυτός που κέρδισε πανηγυρικά και μας απέδειξε πως σε όποια εποχή κι αν βρίσκεται, ό,τι κι αν φοράει και όπως κι αν λέγεται εμείς θα τον θεωρούμε τον πιο ερωτεύσιμο ήρωα, είναι ο:
Μαρκ Ντάρσυ,
από το "Ημερολόγιο της Μπρίτζετ Τζόουνς"
της Έλεν Φίλντινγκ
Άλλη μια δύσκολη κατηγορία, εκείνη του Πιο Μισητού Ήρωα γιατί εδώ έπρεπε να επιλέξουμε ανάμεσα σε τρεις εκπληκτικά κακούς ήρωες που μας προκάλεσαν του κόσμου τα αρνητικά συναισθήματα. Εδώ ήμουν κατασταλαγμένη σχεδόν από τότε που διάβαζα το βιβλίο. Όμως ζήτησα και τη δική σας γνώμη για να δω πόσο συμφωνούμε. Οι ήρωες που μισήσαμε ήταν:


Ο ήρωας που κέρδισε με το σπαθί του το βραβείο, που ό,τι κι αν του συνέβη πιστεύω πως δεν ήταν αρκετό, που δεν μπορώ με κανέναν τρόπο να δικαιολογήσω τη συμπεριφορά του, είναι:
Η σκύλα (ουπς) Χατσουμόμο από τις
"Αναμνήσεις μιας Γκέισας" του Άρθουρ Γκόλντεν
Πολλές ιστορίες αγάπης για το 2013, από τις οποίες ξεχώρισαν για το βραβείο Ωραιότερης Ιστορίας Αγάπης μερικές που ίσως να θέλαμε να ζήσουμε ή που απλά απολαύσαμε όταν τις διαβάζαμε. Και αυτές είναι:


Το ζευγάρι που κέρδισε την πρώτη θέση για την επεισοδιακή και παθιασμένη σχέση του για το 2013, είναι:

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται μια σχέση που πέρασε από σαράντα κύματα για να μας υπενθυμίζει πόσο δύσκολο είναι να απαρνηθείς τον έρωτα της ζωής σου. Το Ασημένιο Καπέλο κερδίζουν οι:

Και στην τρίτη θέση, το Χάλκινο Καπέλο κερδίζει μια σχέση τόσο γλυκιά και αγαπημένη, που τη ζήσαμε από την αρχή ως το τέλος, ερωτευτήκαμε, μαλώσαμε, τα βρήκαμε, πονέσαμε αλλά καταλήξαμε πως ο έρωτας είναι σαν τον άνεμο. Μπορεί να μην μπορείς να τον δεις, αλλά μπορείς να τον νιώσεις.

Στην κατηγορία Καλύτερη Κινηματογραφική Μεταφορά διαγωνίζονταν λίγο πολύ όλες οι μεταφορές που είδαμε το 2013 και που βασίζονταν σε κάποιο βιβλίο που διαβάσαμε. Οπότε είχαμε τα:

Σε αυτήν την κατηγορία θα συμφωνήσω με την πλειοψηφία, η οποία απλά εδραίωσε στην δική μου βαθμολογία στην πρώτη θέση, για μια ταινία αριστούργημα που απέδωσε τόσο πιστά το βιβλίο που μετέφερε ώστε θα μπορούσαμε να πούμε ότι το ξεπέρασε! Δε μιλάω για καμία άλλη από την:
"Αγώνες Πείνας: Φωτιά"

Στον Καλύτερο Συγγραφέα για το 2013 με κριτήρια το πόσο καλά και ζωντανά σκιαγράφησε τους χαρακτήρες του, με πόση τέχνη έστησε την πλοκή του και πόσο καταπληκτικό αποτέλεσμα έφερε στο βιβλίο στο οποίο διαγωνίστηκε (Προσοχή! Όχι στο σύνολο του έργου του!) είχαμε μια κλασσική αξία, τον γιο του ίδιου του Στίβεν Κινγκ, έναν Αμερικάνο, έναν Καναδό και μια Αυστραλή συγγραφέα, και οι τρεις ως τότε άγνωστοι για μένα. Αναλυτικά:


Η επιλογή δεν ήταν εύκολη, αλλά έπρεπε να είμαι δίκαιη. Για το λόγο αυτό το βραβείο κερδίζει:
Η Colleen McCullough για το αριστοτεχνικά γραμμένο βιβλίο της
"Τα πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας"
Ένα βραβείο που δεν είναι και τόσο βραβείο, αλλά θα ήθελα να το δώσω σαν παράπονο όχι τόσο στον συγγραφέα όσο στον ίδιο μου τον εαυτό, και σαν υπενθύμιση πως πρέπει να το παλέψω περισσότερο, είναι το Βραβείο του Ατέλειωτου που διεκδικούν ένα κλασσικό 1000+ σελίδων και δύο τόμων με μικροσκοπικά γράμματα, ένα αισθηματικό μυθιστόρημα που όταν το τελειώνεις νιώθεις σα να έχεις ζήσει μια ολόκληρη ζωή (ή και πολύ περισσότερες!) και ένα βιβλίο γεμάτο με τόσο πολύ σεξ που κουράζεσαι για χάρη των δύο πρωταγωνιστών και σκέφτεσαι σοβαρά να μετακομίσεις σε κανένα μοναστήρι! Τα υποψήφια ατέλειωτα είναι τα:
  • "Πόλεμος και Ειρήνη" του Λέο Τολστόι
  • "Τα πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας" της Colleen McCullough
  • "50 αποχρώσεις του γκρι" της E.Λ.Τζέιμς

Τα πουλιά τα τέλειωσα, τις 50 αποχρώσεις τις έχει τελειώσει ο μισός γυναικείος πληθυσμός άρα κάποια στιγμή θα τα καταφέρω κι εγώ. Οπότε το βραβείο, αναγκαστικά, πάει στο τεράστιο κλασσικό:
"Πόλεμος και Ειρήνη"
του Λέο Τολστόι

Στα Καλύτερα Βιβλία του 2013 είχαμε μια εκπληκτική τριλογία, μια εντυπωσιακή αλλά και αμφιλεγόμενη ιστορία, τη συναρπαστική βιογραφία μιας γυναίκας από την ανατολή, την ιστορία μιας ολόκληρης οικογένειας μαζί με την περιγραφή μιας από τις πιο γνωστές ερωτικές σχέσεις της ιστορίας της λογοτεχνίας και το καινούργιο αστυνομικό της Ρόουλινγκ. Συγκεκριμένα:


Το βιβλίο που λάτρεψα από την πρώτη στιγμή, που ρουφούσα στην κυριολεξία κάθε σελίδα του και το απόλαυσα από την πρώτη γραμμή ως την τελευταία, τόσο για την περιγραφή της ιστορίας του όσο και για τα υπέροχα μηνύματα που περνούσε για το πώς εμείς οι άνθρωποι δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε σε ό,τι δεν βλέπουμε, είναι:

Στη δεύτερη θέση, το Ασημένιο Καπέλο κερδίζει η ιστορία μιας οικογένειας στην Αυστραλία, από την αρχή ως το τέλος κι ακόμα παραπέρα. Οι ήρωες στημένοι αριστοτεχνικά, πολύπλευροι και διαφορετικοί και τόσο μα τόσο αληθινοί. Μπορεί να ήταν λίγο τεράστιο και γεμάτο πόνο, αλλά ήταν ένα πραγματικό αριστούργημα:

Στην τρίτη θέση, βρίσκεται άλλο ένα μεγάλο μυθιστόρημα, με πρωταγωνίστρια μια μικρή γιαπωνέζα που γεννήθηκε σε ένα μεθυσμένο σπίτι δίπλα στη θάλασσα, αλλά ταξίδεψε μακριά, έμαθε να ζει τη μεγάλη ζωή και να συναναστρέφεται σημαντικές προσωπικότητες που τις γοήτευε με τα εξωτικά γαλανά της μάτια. Το Χάλκινο Καπέλο κερδίζουν οι:


Το τελευταίο βραβείο της Χώρας των Βιβλίων εξαρτήθηκε αποκλειστικά και μόνο από εσάς. Και αφορά τα 3 άρθρα της σελίδας που επισκεφθήκατε περισσότερο από όλα. Στην πρώτη θέση του Άρθρου με Περισσότερη Επισκεψημότητα, βρίσκονται:
Η λίστα με τα βιβλία που είχα σκοπό να διαβάσω
το καλοκαίρι του 2013 στη θάλασσα.
Στη δεύτερη θέση, βρίσκεται η παρουσίαση ενός αγαπημένου διαδικτυακού χώρου που λατρεύουμε όσοι βρισκόμαστε εκεί και άρεσε και σε πολλούς από εσάς που τον επισκεφθήκατε και γίνατε μέλη. Το Ασημένιο Καπέλο σας πάει στην:
"Η λέσχη του βιβλίου", το μεγαλύτερο φόρουμ για το βιβλίο
στην Ελλάδα

Στην τρίτη θέση, που άλλαξε μόλις σήμερα, βρίσκεται ένα άρθρο-μετάφραση που αφορά τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια. Το διαβάσατε, το ξαναδιαβάσατε, συμφωνήσατε, διαφωνήσατε, και του δώσατε το Χάλκινο Καπέλο γιατί σας άρεσε στην τελική ο τίτλος του:
Πού θα το βρούμε, πώς θα του φερθούμε και τι κέρδος θα έχουμε
από μια σχέση με έναν φανατικό βιβλιοφάγο.

Κάπου εδώ τα Βραβεία της Χώρας των Βιβλίων για το 2013 έφτασαν στο τέλος τους. Ευχαριστώ ιδιαίτερα όσους ψήφισαν, αλλά και όσους απλά διαβάζουν αυτή την απονομή. Ο χρόνος που μας πέρασε ήταν ιδιαίτερα συναρπαστικός για μια ερασιτέχνη νέα (σχετικά) blogger όπως εγώ και η αγάπη και προτίμησή σας ήταν για μένα μια πολύ ευχάριστη έκπληξη! Σας εύχομαι η νέα χρονιά να σας φέρει αγάπη, ειρήνη, πίστη, χαρά, όμορφες αναμνήσεις, συναρπαστικές ανακαλύψεις, και πολλά πολλά υπέροχα βιβλία για να βραβεύσουμε στο τέλος του 2014!!!


Καλή Χρονιά!


2 σχόλια

  1. Πολύ μου άρεσαν οι κατηγορίες και στα περισσότερα βραβεία με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνη .Άντε και του χρόνουυυυυυυ :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή