Τα βιβλία του καλοκαιριού (2017)


Φέτος που με διακρίνει μια γενική αποδιοργάνωση όσων αφορά τη Χώρα των Βιβλίων, είπα να ετοιμάσω μια λίστα με βιβλία που θα ήθελα πολύ να αγοράσω για το καλοκαίρι, αν και προφανώς κάτι τέτοιο δεν είναι με τίποτα εφικτό, αφού Κροίσος δεν είμαι, και σε βιβλιοπωλείο δεν δουλεύω, και ακόμα και το μπόιφρεντ δεν μπορεί να μου πάρει όλα αυτά τα βιβλία, και γενικά δε θα πέσω ψυχολογικά τώρα, θα κάνω όνειρα για έναν τέλειο κόσμο που θα μπορούσα να έχω όλα αυτά εδώ και τώρα! (Βλέπω σαν πιο εφικτό στόχο να τελειώσω απλά τα ήδη ξεκινημένα μου βιβλία πάντως, που κάτι είναι κι αυτό!)

Το κορίτσι που αγαπούσε τα βιβλία 
της Βίβιαν Μάρκου
Εκδόσεις Ψυχογιός
384 σελίδες
ISBN: 978-618-01-2049-3
Περίληψη: Η Δήμητρα Κορίνη –στα τριάντα πέντε, μόνη, με έναν σκύλο και αρκούντως απελπισμένη– είναι στέλεχος εκδοτικού οίκου. Ενός μικρού εκδοτικού οίκου. Πολύ μικρού, για την ακρίβεια. Τόσο μικρού, που ασφυκτιά εκεί μέσα. Για να μην πούμε ότι ο τομέας των ενδιαφερόντων του εκδοτικού οίκου είναι τελείως άσχετος με τα δικά της εκδοτικά ενδιαφέροντα. Και για να μην πούμε, επίσης, πως η βασική της δουλειά ως στελέχους είναι να φτιάχνει καφέδες και να γράφει οδηγούς αυτοβοήθειας και αυτοβελτίωσης. 

Το όνειρο της Δήμητρας είναι να κάνει μια σειρά λογοτεχνίας, μια σειρά στην οποία θα εκδίδει τα καλύτερα σύγχρονα ελληνικά μυθιστορήματα, ανακαλύπτοντας και βγάζοντας από την αφάνεια νέους συγγραφείς που ίσως δε θα είχαν διαφορετικά καμία τύχη στην καριέρα τους. Όταν όμως θα ξεκινήσει να το υλοποιεί, ούτε που φαντάζεται σε τι περιπέτεια πρόκειται να μπλέξει. 

Και όταν μάλιστα κάνει την εμφάνισή του ο καλύτερος συγγραφέας της, ο Αύγουστος Γιανναράς, ένας νέος άντρας με εμφάνιση μοντέλου, η Δήμητρα θα τα χάσει τελείως –και δικαίως–, θα αποδιοργανωθεί και θα αποφασίσει πως πρέπει επειγόντως να το σκάσει από έναν εξαεριστήρα στον τοίχο, πριν να είναι αργά. Αλλά βέβαια πάντα είναι αργά σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Ή όχι; 

Ένα διασκεδαστικό ερωτικό μυθιστόρημα γύρω από τον χώρο των εκδόσεων, τους συγγραφείς, τα βιβλία και όσους τα αγαπάνε.

Γιατί; Γιατί μου αρέσει ο τίτλος και το εξώφυλλο (σοβαροί λόγοι) γιατί έχει σχέση με βιβλία, και φαίνεται ανάλαφρο και καλοκαιρινό, γιατί έχει σκύλο, γιατί μου θυμίζει από την περίληψη την "Εποχή των Κερασιών"...

Η όχι και τόσο τέλεια ζωή μου 
της Σόφι Κινσέλα
Εκδόσεις Ψυχογιός
456 σελίδες
ISBN: 978-618-01-1986-2
Περίληψη: Όπου κι αν κοιτάξει η Κέιτι Μπρένερ, κάποιος άλλο ζει τη ζωή που πάντα ονειρευόταν. Ειδικά το αφεντικό της, η Ντιμίτερ Φάρλοου. Η Ντιμίτερ είναι ιδιοφυής, δημιουργική, ζει με την οικογένειά της σε ένα υπέροχο αριστοκρατικό σπίτι και ντύνεται με τα πιο ακριβά ρούχα. Η ζωή της Κέιτι από την άλλη μόνο τέλεια δεν είναι• από το καταθλιπτικό διαμέρισμα που νοικιάζει και τους ιδιόρρυθμους συγκατοίκους έως το τεταμένο κλίμα και τις ίντριγκες του γραφείου που προσπαθεί να διαχειριστεί, τα πάντα είναι ένας καθημερινός αγώνας. Πώς να μην αλλοιώνει λίγο την αλήθεια στο online προφίλ της, ελπίζοντας ότι οι προσεκτικά επιλεγμένες φωτογραφίες που ανεβάζει στο Instagram θα πείσουν τον πατέρα της ότι τα έχει καταφέρει; 

Και πάνω που αρχίζει να βρίσκει τις δυνάμεις της –και καινούργιο ερωτικό ενδιαφέρον– συμβαίνει το χειρότερο : η Ντιμίτερ την απολύει. Διαλυμένη αλλά αποφασισμένη να παραμείνει θετική, αποσύρεται στη φάρμα της οικογένειάς της στο Σόμερσετ, για να τους βοηθήσει να στήσουν ένα εναλλακτικό θέρετρο. Το Λονδίνο δεν φάνταζε ποτέ πιο μακρινό. Μέχρι τη στιγμή που εμφανίζεται η μπροστά της η Ντιμίτερ ως πελάτισσα! Και καθώς το διακύβευμα για το μέλλον της θα γίνεται όλο και μεγαλύτερο, η Κέιτι θα κληθεί να αποφασίσει τι έχει για εκείνη πραγματικό νόημα σε αυτή τη ζωή.

Γιατί; Γιατί έχω ξαναδιαβάσει Κινσέλα και είναι ευχάριστη χαζομαρούλα, γιατί μου αρέσει που εκτυλίσσεται στην Αγγλία που έχει πάντα έναν αέρα Τζέιν Όστεν, γιατί μάλλον θα είναι ότι πρέπει για την παραλία.

Σκοτεινός Αρκτικός 
του Ίαν Μακγουάιρ
Εκδόσεις Ψυχογιός
376 σελίδες
ISBN: 978-618-01-2007-3
Περίληψη: Ιδε ο άνθρωπος: δυσώδης, μέθυσος και βάναυσος. Ο Χένρι Ντραξ είναι μέλος του πληρώματος του φαλαινοθηρικού «Volunteer», που ξεκινά από το Γιόρκσερ για τα νερά του Αρκτικού Κύκλου. 

Στην αποστολή συμμετέχει για πρώτη φορά και ο Πάτρικ Σάμνερ, πρώην στρατιωτικός χειρουργός, με αμαυρωμένη φήμη και καθόλου χρήματα. Μην έχοντας καλύτερη επιλογή, αποφασίζει να αποπλεύσει μαζί με το υπόλοιπο πλήρωμα ως γιατρός του πλοίου, σε αυτό το καταδικασμένο, βίαιο, βρόμικο ταξίδι. Στην Ινδία, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Δελχί, ο Σάμνερ είχε δει πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει ο άνθρωπος. Ήλπιζε να βρει προσωρινή ανακούφιση στο «Volunteer», ωστόσο η ανάπαυση αποδεικνύεται ανέφικτη με έναν άνθρωπο όπως ο Ντραξ ανάμεσα στους επιβαίνοντες. Η ανακάλυψη κάτι σατανικού στο αμπάρι κινητοποιεί τον Σάμνερ. Και καθώς η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο ανδρών κλιμακώνεται με φόντο το παγωμένο σκότος του αρκτικού χειμώνα, ένα είναι το ερώτημα: Ποιος θα επιβιώσει μέχρι την άνοιξη; 

Με άγριο, ασταμάτητο ρυθμό και σκοτεινή αίσθηση του χιούμορ, ο Ίαν ΜακΓκουάιρ πλάθει μια αξεπέραστη ιστορία ανθρωπιάς κάτω από τις πιο ακραίες συνθήκες.
Ψηφίστηκε από τους New York Times ανάμεσα στα 10 καλύτερα βιβλία για το 2016.
Υποψήφιο για το βραβείο Booker 2016.

Γιατί; Γιατί το εξώφυλλο τα σπάει! Γιατί είναι στη θάλασσα και ως γνωστόν τα θέλω να έχουν καράβια μέσα (και ιδανικά πειρατές) τα καλοκαιρινά μου αναγνώσματα, γιατί έχει πάρει σημαντικές διακρίσεις, γιατί φαίνεται αρκετά σκοτεινό, ε βασικά απλά γιατί έχει ένα καράβι στο εξώφυλλο!

Ένα δωμάτιο με θέα
του E.M. Forster
Εκδόσεις Μεταίχμιο
288 σελίδες
ISBN: 978-618-03-0959-1
Περίληψη: Η Λούσι Χάνιτσερτς, μια νεαρή Αγγλίδα, έχει μάθει να υπακούει στους κοινωνικούς κανόνες και τις συμπεριφορές που τις υπαγορεύουν πρόσωπα του περιβάλλοντός της, από τη νευρωτική ξαδέρφη της μέχρι τη μητέρα και τον αρραβωνιαστικό της. Όταν κατά τη διάρκεια των διακοπών της στη Φλωρεντία γνωρίσει τον Τζορτζ Έμερσον και τον πατέρα του, η ζωή της θα αλλάξει για πάντα.

Γιατί; Γιατί το ήθελα από παλιά και επανακυκλοφορεί (δόξα τω Θεώ γιατί μου φαίνεται ήταν κι εξαντλημένο) γιατί το ήθελα πάρα πολύ εδώ και καιρό, ίσως μάλιστα να είναι από τα λιγα της λίστας που πράγματι θα αγοράσω αυτό το καλοκαίρι! 


Το δείπνο
του Herman Koch
εκδόσεις Μεταίχμιο
312 σελίδες
ISBN: 978-960-566-263-9
Περίληψη: Μια ζεστή καλοκαιρινή βραδιά στο Άμστερνταμ δύο παντρεμένα ζευγάρια βγαίνουν για φαγητό σε ένα μοδάτο εστιατόριο. Συζητάνε για διάφορα τετριμμένα ζητήματα, τη δουλειά, τις διακοπές, τις πρόσφατες ταινίες, αλλά όλες αυτές οι αερολογίες είναι μια απόπειρα για να συγκαλύψουν την ένταση που επικρατεί μεταξύ τους.

Οι δεκαπεντάχρονοι γιοι τους έχουν διαπράξει μαζί ένα έγκλημα το οποίο έχει καταγραφεί από κάμερα. Οι εικόνες έχουν μεταδοθεί από την τηλεόραση αλλά τα δυο αγόρια δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη. Ωστόσο η σύλληψή τους επίκειται.

Καθώς το δείπνο φτάνει στη γαστριμαργική του κορύφωση, τα προσωπεία της πολιτισμένης συμπεριφοράς πέφτουν. Τα μαχαίρια βγαίνουν. Ως που είναι διατεθειμένοι να φτάσουν για να προστατεύσουν τα παιδιά τους; 

Γιατί; Γιατί μου είχε κάνει ένα κάτι όταν το είχα πρωτοσυναντήσει στην έρευνά μου για ευρωπαϊκό ανάγνωσμα στη λέσχη του Τρελοκαπελά, γιατί είδα και το τρέιλερ της ταινίας με Ρίτσαρντ Γκιρ και άλλους, γιατί μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρον πως όλα γίνονται κατά τη διάρκεια ενός δείπνου, που είναι και καλοκαιρινό, και πιστεύω πως είναι δύσκολο να βασίσεις μια ολόκληρη ιστορία σε ένα δείπνο και να είναι και καλή. 

Deep Blue 
της Jennifer Donnelly
340 σελίδες
ISBΝ: 1423133161
Περίληψη: Η ιστορία της νεαρής πριγκίπισσας γοργόνας Σεραφίνας, που ζει ήρεμα και καλά μαζί με τη βασίλισσα μητέρα της και προετοιμάζεται κάποτε να αναλάβει το βασίλειο, όταν όλα αλλάζουν ξαφνικά, με τη μυστηριώδη δολοφονία της μητέρας της και καλείται μαζί με τη φίλη της να ταξιδέψουν στις θάλασσες και να προσπαθήσουν να αποτρέψουν έναν πόλεμο που μπορεί να εξαφανίσει το ίδιο τους το είδος. 

Γιατί; Γιατί το είχα ξεκινήσει παλιότερα στο kindle αλλά βαρέθηκα να το διαβάζω έτσι, γιατί είναι με γοργόνες και το έχει κάνει Saga (τέσσερα βιβλία μετράμε μέχρι στιγμής) γιατί είναι κάτι τελείως διαφορετικό και μου φαίνεται τρομερά ενδιαφέρον (και θα μου αρέσει ακόμα πιο πολύ που θα το διαβάζω στα αγγλικά!), γιατί έχω ξαναδιαβάσει Donnelly και μου άρεσε πολύ (Το Τριανταφυλλάκι κόσμε!!)


Confiteor
του Jaume Cabre
Εκδόσεις Πόλις
736 σελίδες
ISBN13: 9789604355075
Περίληψη: Βαρκελώνη, δεκαετία του '50. Ο νεαρός Αντριά μεγαλώνει ανάμεσα σ' έναν πατέρα που θέλει να του δώσει μόρφωση αναγεννησιακού ανθρώπου, να τον κάνει γνώστη πολλών γλωσσών, και μια μητέρα που τον προορίζει για την καριέρα δεξιοτέχνη βιολονίστα. Ο Αντριά, ευφυής, μοναχικός και υπάκουος, προσπαθεί να ικανοποιήσει τις υπέρμετρες και αντιφατικές φιλοδοξίες των γονιών του, ως τη στιγμή που ανακαλύπτει την ύποπτη προέλευση του οικογενειακού πλούτου και άλλα ανομολόγητα μυστικά. Πενήντα χρόνια μετά, ο Αντριά, λίγο πριν χάσει τη μνήμη του, προσπαθεί να ανασυνθέσει την οικογενειακή ιστορία, ενώ γύρω από ένα εκπληκτικό βιολί του 18ου αιώνα διαπλέκονται τραγικά επεισόδια της ευρωπαϊκής ιστορίας, από την Ιερά Εξέταση ως τη δικτατορία του Φράνκο και τη ναζιστική Γερμανία, με αποκορύφωμα το Άουσβιτς, το απόλυτο κακό.
Φιλόδοξο, συναρπαστικό μυθιστόρημα, που καταπιάνεται με τα μεγάλα ζητήματα της ζωής -την εξουσία, τον πόνο, τη μεταμέλεια, το κακό και την εξιλέωση, την εκδίκηση, την αγάπη, την ενοχή και τη συγχώρεση-, με υπέροχη γλώσσα και μια εντυπωσιακή πλοκή.

Γιατί; Γιατί πιστεύω πως είναι από τα αγαπημένα μου βιβλία (όπως πίστευα και για τη Φερράντε και είχα δίκιο!!) Γιατί μου θυμίζει τη λέσχη των αθεράπευτα αισιόδοξων, γιατί κι αυτό έχει πάρει ένα σωρό βραβεία, γιατί είναι το '50, γιατί μιλάει για Άουσβιτς, γιατί πιστεύω πως είναι τέλειο, και δε θα συγχωρήσω ΠΟΤΕ τον εαυτό μου που βρέθηκα στην ΔΕΒΘ φέτος, μάλλον τότε που ήταν και ο συγγραφέας του εκεί ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΠΗΡΑ ΤΟΤΕ!!!!!!!!!!!!! ΓΙΑ ΤΩ ΘΕΩ!!!!!!!!!

Από τα βιβλία που ήδη έχω, ελπίζω πως θα τελειώσω το τρίτο της Φερράντε, τη Μικρή Ερωτική Ιστορία του Legardinier που είναι τέλεια αλλά την καθυστερώ, λίγο επειδή δεν τη διαβάζω στα ελληνικά, λίγο επειδή δε θέλω να τελειώσει, τον Υφαντόκοσμο του Barker, μάλλον το Όλο το φως που δεν μπορούμε να δούμε του Doerr, τους Ψαράδες του Chigozie Obioma, και ιδανικά θα πρέπει να διαβάσω λίγο Βερν, καμιά Κρίστι, λίγο Κινγκ και αρκετά κόμιξ!!

Εσείς τι σχέδια έχετε για το καλοκαίρι μας;; Πείτε μας στα σχόλια τις αναγνωστικές σας προσδοκίες για να πάρουμε δύναμη και να πιστέψουμε πως στ' αλήθεια, είναι δυνατόν να διαβάσουμε όοοοολα αυτά τα βιβλία κι ακόμα περισσότερα, μέσα σε μόλις τρεις μήνες!!!

13 σχόλια

  1. Ανώνυμος2/6/17 10:47 μ.μ.

    Πολύ ενδιαφέρουσες επιλογές. Το confiteor το εχω διαβάσει και προσωπικά το θεωρώ αριστούργημα. Το ένα δωμάτιο με θέα το έχω βάλει και εγω στη καλοκαιρινη λιστα. Αυτό που θελω άμεσα είναι να ξεκινήσω τα βιβλία της Φερράντε. Έχω ακούσει σχετικά καλά λόγια και για "το παιδί της τρυκιμίας της Margaret Atwood.Και φυσικά κάτι θαλασσινό όπως το "με τους πειρατες του αγιου φραγκίσκου" του τζακ λόντον ή το "στις θάλλασες των πειρατών" του Michael Crichton ή το "ο γερος και η θαλασα" του χεμινγουει. Βέβαια υπάρχουν τόσα πολλά βιβλια που κάθε η λίστα αλλάζει

    ΥΓ το "μικρη ερωτικη ιστορια" το εχω ξανακούσει. είναι άρλεκιν ή μια απλώς ελαφρια ρομαντική ιστορια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος6/6/17 12:26 π.μ.

      Το "μικρή ερωτική ιστορία " δεν είναι αρλεκιν.ειναι ένα υπέροχα αισιόδοξο βιβλίο.η ηρωίδα μας είναι μια λίγο τρελουτσικη ,με την καλή έννοια ,κοπέλα που ερωτεύτηκε έναν γείτονα .η εξέλιξη της ιστορίας είναι ξεκαρδιστική.ειναι ένα αισιόδοξο βιβλίο που πιστεύω όλοι πρέπει να το έχουμε στην βιβλιοθήκη μας.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος6/6/17 8:09 π.μ.

      ακουγετα φοβερα ενδιαφερον. Σ' ευχαριστω!

      Διαγραφή
    3. Προσωπικά το έχω λατρέψει, είναι ένα ξεκαρδιστικό βιβλίο, καθόλου Άρλεκιν (αν και την αλήθεια μου να την πω, δεν έχω διαβάσει ποτέ μου άρλεκιν), εξιστορούσα τις περιπέτειες της ηρωίδας στην οικογένειά μου μια μέρα που ταξιδεύαμε με το αυτοκίνητο και γελούσαμε όλοι πολύ. Είναι ότι πρέπει θεψρώ για καλοκαίρι.

      Τις θάλασσες των πειρατών το έχω διαβάσει, μου άρεσε πολύ, αλλά μου αρέσουν όλα τα βιβλία με πειρατές ανεξαιρέτως! Θα ήταν πολύ ωραίο και αν γινόταν ταινία. Θα κοιτάξω αυτό του Λόντον. Αυτό τον καιρό είμαι στο 3ο της Φερράντε, αρχίστε τα όλοι άμεσα, είναι τέλεια βιβλία!!!!

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος8/6/17 12:18 μ.μ.

      ούτε εγω εχω διαβάσει ποτε αρλεκιν και δεν ειμαι σιγουρη αν θα μ'αρεσει η συγκεκριμένη κατηγορία...θα το κοιτάξω γιατί φαινεται να είναι ωραια ιστορια και γενικα τα ρομαντικά-χιομοριστικα είναι ότι πρέπει για το καλοκαιρι. Φερραντε δεν εχω αρχισει ακομα και ο μονος λογος είναι πως θελω να τελειωσω με τις υποχρεωσεις ώστε να εχω απλετο χρονο για να κατσω να τα διαβασω το ενα πισω απο το αλλο (ιδανικα με θεα τη θαλασσα...)

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος3/6/17 12:40 π.μ.

    Το καλοκαίρι προτιμώ τα κλασσικά, έχει και περισσοτερη ησυχία!Μέρα πάρα μέρα στη βιβλιοθήκη θα είμαι,θα βαρεθουν να με βλέπουν χαχα! Θέλω να διαβασω κάτι από Ντοστογιέφσκι δεν εχω διαβάσει κάποιο δικό του.Από σύγχρονη λογοτεχνία έχω απογοητευτει λίγο μου φαίνονται όλα ίδια. Και κανένα τρόμου θα θελα να διαβασω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασε "το έγκλημα και η τιμωρία", θα σε καθηλώσει. Εγώ είμαι φαν του κλασικού γενικά. Δεν ξέρω γιατί αλλά ιδανικό για καλοκαίρι μου κάνει και το "όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια" της χαρπερ λη.

      Διαγραφή
    2. Όντως τα Κοτσύφια έχουν πολύ καλοκαιρινό αέρα!! Και είναι φοβερό βιβλίο, αξίζει. Εγώ σε κλασσικό πάλι κάτι σχετικά ανάλαφρο για το καλοκαίρι, όχι Ρώσους.. Με τραβάει λίγος Τολστόι όταν πιάνουν τα κρύα.

      Διαγραφή
  3. Aliki χωρίς Αγκάθα και Μαρή καλοκαίρι δεν γίνεται! Πλέον εκδίδεται ξανα Μαρής από την Αγρα σε προσιτές τιμές, ακυκλοφόρητα μέχρι πρότεινος δικά του βιβλία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι, το καλοκαίρι χρειάζεται οπωσδήποτε αστυνομικά!! Σίγουρα θα διαβάσω κάτι σχετικό, θα κοιτάξω και του Μαρή, ευχαριστώ δεν το ήξερα :)

      Διαγραφή
  4. Αλίκη, καταπληκτικό blog και οι επιλογές σου για το καλοκαίρι μία και μία... Πολλά πολλά συγχαρητήρια... Ένα από τα top του φετινού καλοκαιριού είναι, νομίζω, "Το αίνιγμα της κερασόπιτας".. δε το έχω διαβάσει ακόμα αλλά και μόνο ο τίτλος υπόσχεται πολλά... Μακάρι να τα καταφέρω να το διαβάσω... Καλή καλοκαιρινή ανάγνωση σε όλους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Γωγώ :) Ελπίζω να προλάβουμε να διαβάσουμε όσο περισσότερα βιβλία μπορέσουμε στο καλοκαίρι που μας έμεινε, εγώ σίγουρα δεν τήρησα τη λίστα που έκανα, αλλά τουλάχιστον διάβασα τα περισσότερα από αυτά που είχα ήδη!!!

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος18/3/18 5:58 μ.μ.

    Το κορίτσι που αγαπούσε τα βιβλία το διάβασα πρόσφατα και είναι πολύ ωραίο, αν και το τέλος με απογοήτευσε λίγο (δεν είναι άσχημο,ούτε δραματικό, απλώς θα προτιμούσα να είναι αλλιώς). Θα ψάξω τα βιβλία της Φερράντε, αφού λες τόσο καλά λόγια γι αυτά. Το confideor είναι κι αυτό στη λίστα μου. Σύντομα θα διάβάσω και τη μικρή ερωτική ιστορία.
    Ελευθερία

    ΑπάντησηΔιαγραφή