And the Oscar goes to... "Η ζωή του Πι"

Ήμουν στον κινηματογράφο της πόλης μου, στην πρώτη προβολή του Χόμπιτ και ανυπομονούσα να ξεκινήσει η ταινία. Τα τρέιλερ δε μ' ενδιέφεραν, ούτε που ήθελα να τα παίξουν τόσο που ανυπομονούσα για την αγαπημένη μου ταινία. Όταν ξεκίνησε το τρέιλερ με ένα πλοίο που βυθιζόταν κι ένα αγόρι που το έβλεπε να χάνεται στα βάθη του Ωκεανού παίρνοντας μαζί του όλη του την οικογένεια και όλα τα ζώα που μετέφερε, είπα "Άντε να το δούμε αυτό το Πι που φαγώθηκαν όλοι!" 
Το πόσο εντυπωσιάστηκα από το τρέιλερ και μόνο δεν μπορώ να σας το περιγράψω. Οι εικόνες μοναδικές, η ιστορία φαινόταν ήδη καταπληκτική, και το πρώτο πράγμα που έκανα όταν γύρισα στο σπίτι ήταν να το ψάξω. 

Προς μεγάλη μου χαρά, επρόκειτο για βιβλίο. Ένα βιβλίο που έχει βραβευτεί μάλιστα με το βραβείο Booker το 2002. Έψαξα ακόμη περισσότερο. Η περίληψή του ξεκινούσε ως εξής:

"Θα σου διηγηθώ μια ιστορία που θα σε κάνει να πιστέψεις στον Θεό"

Τελείωσε! Έπρεπε να το πάρω!!

"Η ζωή του Πι" από
τις εκδόσεις Ψυχογιός
με το νέο εξώφυλλο.
Ο Πι είναι ένα αγόρι από την Ινδία και είναι ένα πολύ διαφορετικό αγόρι από τα συνηθισμένα (στο βιβλίο είναι πιο αγόρι απ' ότι στην ταινία). Όταν τους συνομήλικούς του τους απασχολεί ποιο είναι το πιο σπάνιο Πόκεμον, ποιος θα νικήσει σε μια μάχη ανάμεσα στον Σούπερμαν και τον Χαλκ και ποια είναι η καινούργια πίστα των Χοτ Γουίλς, τον Πι το μόνο που τον απασχολεί είναι να βαπτιστεί χριστιανός, να πάρει ένα χαλάκι για να προσεύχεται όπως οι Μουσουλμάνοι και φυσικά, να μην παραμελήσει τον Κρίσνα και τον Βισνού.
Ο Πι 
Στην πραγματικότητα δεν ξέρω αν είναι δυνατό ένας άνθρωπος να πιστεύει σε τρεις διαφορετικές θρησκείες. Ο ίδιος το δικαιολογεί από την άποψη ότι ο Θεός είναι ένας, όπως λέει και ο Γκάντι, και γι' αυτό υπάρχουν ομοιότητες σε όλες τις θρησκείες (λογικό). Και ο μικρούλης Πι το μόνο που θέλει είναι να Τον αγαπάει.
Ο Ρίτσαρντ Πάρκερ
Πέρα από τον Θεό και τις περίεργες θρησκευτικές συνήθειες του, ο Πι αγαπάει πολύ και τα ζώα. Όντας γιος ιδιοκτήτη ζωολογικού κήπου, ζει από κοντά πολλά άγρια και εξωτικά ζώα και γνωρίζει ακόμη περισσότερα για τις συνήθειές τους. Το πρώτο μέρος του βιβλίου είναι κάτι σαν ντοκιμαντέρ, αλλά στην πιο διασκεδαστική του μορφή, αφού ο Πι τα διηγείται όλα με πολύ διασκεδαστικό τρόπο. Και όλες αυτές οι αναλύσεις των συνηθειών των άγριων ζώων, υπάρχουν στην ουσία για να αντιληφθούμε τη σοβαρότητα της κατάστασης του να βρεθείς ολομόναχος στη μέση του Ειρηνικού, πάνω σε μία βάρκα, παρέα με μια πεινασμένη τίγρη της Βεγγάλης!
Ο ναυαγός Πι στη μέση του πουθενά
Ο Πι είναι ένα εκπληκτικά εύστροφο αγόρι, που παρά τις κακουχίες καταφέρνει να τα βγάλει πέρα και να δαμάσει το άγριο ζώο, να βρει φαγητό και να φτιάξει νερό και για τον ίδιο, αλλά και για τον μοναδικό του σύντροφο. Η πίστη του στο Θεό λειτουργεί σαν κατασταλτικός παράγοντας στο μαρτύριό του, δίχως την οποία δεν θα μπορούσε να τα βγάλει πέρα και πιθανώς να τρελαινόταν ή πολύ απλά να τα παρατούσε.
Μια φωτεινή νύχτα στον Ειρηνικό 
Η συναρπαστική ιστορία του Πι, που όσο αληθοφανής και αν φαίνεται, δεν είναι πραγματική (κάτι που το καταλαβαίνουμε στο τέλος), μεταφέρθηκε με μεγάλη επιτυχία στη μεγάλη οθόνη από τον Ang Lee, τον βραβευμένο σκηνοθέτη που γνωρίσαμε από το "Brokeback Mountain", τη "Λογική κι Ευαισθησία" του BBC κ.ά., με εντυπωσιακά πλάνα και ένα από εκείνα τα 3D που μας κόβουν την ανάσα! Οι εικόνες είναι καταπληκτικές, η ερμηνεία του πρωταγωνιστή συνταρακτική, η πανέμορφη τίγρης με το ανθρώπινο όνομα σου κόβει την ανάσα..

Γι' αυτό άλλωστε και σάρωσε στα βραβεία Όσκαρ 2012, όπου από τις 11 υποψηφιότητες, κέρδισε τις 4, εκείνες της καλύτερης Σκηνοθεσίας, Φωτογραφίας (εννοείται!), Οπτικών Εφέ και Μουσικής.
Ο Ang Lee με το δεύτερο χρυσό αγαλματάκι του.
Πέρα από το εντυπωσιακό της υπόθεσης, το τέλος σε βάζει να σκεφτείς, σου δίνει δύο επιλογές, να διαλέξεις ανάμεσα σε δύο εντελώς αντίθετες καταστάσεις. Κατά τη γνώμη μου όλο το βιβλίο μοιάζει με παραβολή, σαν εκείνες που έλεγε ο Χριστός. Το ερώτημα που καταλήγει είναι πολύ απλό: Θέλεις να πιστέψεις πως υπάρχει Θεός, να πιστέψεις στο μη ορατό, στο επιστημονικά αδύνατο, στην ελπίδα; Ή θέλεις να πιστέψεις σε έναν κόσμο χωρίς Θεό, γεμάτο Φρίκη, πόνο, φόβο, αγωνία και κτηνώδη αισθήματα; Η επιλογή είναι δική σου!

Βαθμολογία: 
Η ζωή του Πι

0 σχόλια