Βιβλία που θα σε βοηθήσουν με έναν χωρισμό

Η σχεδόν αχανής, πχια, Χώρα των Βιβλίων δε θα μπορούσε να μην έχει κι αυτό το θέμα που αφορά κάθε έναν από εμάς κάποια στιγμή της ζωής μας. Είτε προκαλέσουμε έναν χωρισμό είτε τον προκαλέσει ο άλλος, είναι σίγουρα μια δύσκολη φάση της ζωής μας που όπως λένε και οι ψυχολόγοι για κάθε δύσκολο αποχωρισμό (ακόμα κι αν πρόκειται για πολύ πιο επώδυνο χωρίς γυρισμό χωρισμό, Θεός φυλάξοι!) πρέπει να τον βιώσουμε, να ξεσπάσουμε τον πόνο μας με όποιον τρόπο μπορεί να ξεσπάσει ο καθένας (σε λογικά πλαίσια πάντα) έτσι ώστε να φύγει η ένταση που νιώθουμε και να εξατμιστεί σιγά σιγά ο πόνος, ώστε να μπορέσουμε να σταθούμε και πάλι στα πόδια μας. Κι αφού στη Χώρα των Βιβλίων βρίσκεσαι, για να δούμε μερικές προτάσεις βιβλίων που θα σε βοηθήσουν σε αυτή την περίεργη φάση της ζωής σου.


Το ημερολόγιο της Μπρίτζετ Τζόουνς
Πρωτότυπος τίτλος: Bridget Jone's Diary & The edge of reason
Συγγραφέας: Helen Fielding
Εκδόσεις: Πατάκη
ISBN: 978-960-16-5857-5
740 σελ.
Περίληψη: Όταν ξεκινάει το ηµερολόγιό της η Μπρίτζετ είναι τριάντα χρονών, ζει στο Λονδίνο και η ζωή της µοιάζει να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο: καπνίζει, πίνει και οι άντρες που γνωρίζει είναι παντρεµένοι, κακόγουστοι ή γκέι. Το µόνο καλό είναι ότι κατάφερε µέσα σ' έναν χρόνο να χάσει εννέα κιλά - και στο ίδιο διάστημα να ξαναπάρει µόνο οκτώ.


Η γυναίκα που ξεπήδησε από το εβδοµαδιαίο χρονογράφηµα της δηµοσιογράφου τότε Έλεν Φήλντινγκ στην εφηµερίδα Independent είναι µια από τις πιο αγαπηµένες ηρωίδες της εποχής µας, που το 2016 κλείνει είκοσι χρόνια λογοτεχνικής ζωής, µε πολλά εκατοµµύρια αντίτυπα βιβλίων, µεταφράσεις στις περισσότερες γλώσσες του κόσµου, τρεις ταινίες και ακατάπαυστη αγάπη για τους ανθρώπους και τη ζωή.

Στις σελίδες του ηµερολογίου της - ξεκαρδιστικού, συγκινητικού, αληθινού - η Μπρίτζετ, αδιόρθωτη, ανασφαλής πάντα, ανεδαφική, προσπαθεί να βάλει τάξη στο χάος, να βρει κανόνες εκεί που δεν υπάρχουν, να αντιµετωπίσει αληθινά προβλήµατα, να ελέγξει το βάρος της, να αγαπήσει και να αγαπηθεί, και αυτό που σίγουρα κερδίζει κάθε φορά είναι µια θέση στην καρδιά µας.

Ιδανικό για: Κυρίως κορίτσια, θα έλεγα, που νιώθουν πως η ζωή τρέχει και δεν προλαβαίνουν, πως τα κάνουν όλα λάθος, πως δεν μπορούν να δουν άσπρη μέρα, γενικά για εσένα που είσαι η χαρά της ζωής, και δεν το ξέρεις! Υπάρχει ένας Ντάρσι εκεί έξω... λογικά!!


Για τι πράγμα μιλάω όταν μιλάω για το τρέξιμο
Πρωτότυπος τίτλος: What I talk about when I talk about running
Συγγραφέας: Haruki Murakami
Εκδόσεις: Ωκεανίδα
ISBN: 978-960-410-651-6
251 σελ.
Περίληψη: "Δεν ξεκίνησα να τρέχω επειδή κάποιος μου ζήτησε να γίνω δρομέας. Όπως δεν έγινα μυθιστοριογράφος επειδή κάποιος μου ζήτησε να γίνω μυθιστοριογράφος. Μια μέρα, έτσι στο άσχετο, μου ήρθε να γράψω ένα μυθιστόρημα. Και μια μέρα, έτσι στο άσχετο, άρχισα να τρέχω - επειδή απλώς το ήθελα".

Το 1982, αφού πούλησε το τζαζ μπαρ του για ν' αφοσιωθεί στο γράψιμο, ο Χαρούκι Μουρακάμι αποφάσισε ν' αρχίσει να τρέχει για να κρατιέται σε φόρμα και να έχει την αντοχή να γράφει μέχρι τα βαθιά γεράματα. Ένα χρόνο αργότερα ολοκλήρωσε μόνος του τη διαδρομή από την Αθήνα στο Μαραθώνα και τώρα, ύστερα από δεκάδες παρόμοιες κούρσες, εκτός από τα τρίαθλα και μια πληθώρα βιβλίων, αναλογίζεται την επίδραση που είχε αυτό το άθλημα στη ζωή του και ακόμα περισσότερο στο γράψιμο του.

"Να γράφω με ειλικρίνεια για το τρέξιμο και να γράφω με ειλικρίνεια για τον εαυτό μου, είναι σχεδόν το ίδιο πράγμα. Επομένως υποθέτω ότι αυτό το βιβλίο μπορεί να διαβαστεί και ως μια αυτοβιογραφία επικεντρωμένη στο τρέξιμο", γράφει στον Πρόλογο του βιβλίου του.

Μέσα από κοπιαστικά προγράμματα προπόνησης και διαδρομές, αυτές οι αποκαλυπτικές αναμνήσεις καλύπτουν την τετράμηνη προετοιμασία του για τον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης του 2005, και περιγράφουν τοποθεσίες από τους Τζίνγκου κήπους στο Τόκυο, όπου κάποτε μοιράστηκε τη διαδρομή μ' έναν Ολυμπιονίκη, μέχρι τον ποταμό Τσαρλς στη Βοστώνη, ανάμεσα σε νέες γυναίκες, που τον άφηναν πίσω τους.

Μέσ' απ' τον θαυμαστό φακό ενός αθλήματος αναδύεται ένα κέρας αφθονίας από αναμνήσεις κι εμπνεύσεις: Η καταλυτική στιγμή όπου αποφάσισε να γίνει συγγραφέας, οι μεγαλύτεροι θρίαμβοι αλλά και οι απογοητεύσεις του, το πάθος του για τους δίσκους βινυλίου, και, μετά τα πενήντα, η αναπόφευκτη φθορά της ηλικίας, το αγαπημένο του μοτίβο της "απώλειας" και η επώδυνη σοφία της ωριμότητας. 

"Καθώς τρέχω", γράφει ο Μουρακάμι, "λέω στον εαυτό μου να σκεφτεί ένα ποτάμι. Και σύννεφα. Αλλά στην πραγματικότητα δεν σκέφτομαι τίποτα. Το μόνο που κάνω είναι να τρέχω ασταμάτητα μες στο δικό μου, οικείο, χειροποίητο κενό, την δική μου προσωπική νοσταλγία. Κι αυτό είναι υπέροχο. Ας λένε ό,τι θέλουν".

Ιδανικό για: Πιο ψαγμένους, που θέλουν να βρουν το νόημα της δικής τους ζωής μέσα από την έρευνα κάποιου άλλου (και μάλιστα κάποιου τόσο μεγάλου όσο ο Μουρακάμι!!), να βάλουν στόχους μεγάλους και μακρινούς και να πιστέψουν σ' αυτούς και τον εαυτό τους! Στα plus ότι μπορεί να σου 'ρθει και όρεξη για τρέξιμο!! 

High Fidelity
Συγγραφέας: Nick Hornby
Εκδόσεις: Πατάκη
ISBN: 978-960-360-687-1
298 σελ.
Περίληψη: Είναι δυνατόν να μοιραστείς τη ζωή σου με κάποιον που έχει συλλογή δίσκων ασύμβατη με τη δική σου; Μήπως, αν ακούς συνεχώς τα τραγούδια που μιλάνε για χωρισμούς κι ερωτικές απογοητεύσεις, δυστυχία και μοναξιά, η ζωή σου γίνεται άνω κάτω; Για τον Ρομπ Φλέμιγκ, 35 ετών, που είναι εθισμένος στην ποπ και ιδιοκτήτης καταστήματος δίσκων που κινδυνεύει να χρεοκοπήσει, αυτές οι ερωτήσεις απαιτούν επιτακτικά απαντήσεις.

Η γυναίκα που αγαπούσε τον άφησε: αν επιστρέψει κοντά του, θα την αγαπάει όσο τώρα που του λείπει και νιώθει ότι τον έχει απορρίψει; Θα συνεχίσει να ζει σ' αυτό το δυαράκι το γεμάτο δίσκους βινιλίου και cd ή πρέπει να μεγαλώσει επιτέλους, να ζήσει σε κανονικό σπίτι, να φτιάξει οικογένεια και να βρεί μια πιο καθωσπρέπει δουλειά; Θα μάθει ποτέ πώς είναι να κάνεις έρωτα με μια τραγουδίστρια που έχει βγάλει δίσκο; 

Το δυσκολότερο πράγμα για τον Ραμπ είναι να πάψει να αξιολογεί τις καταστάσεις της ζωής του αυστηρά με όρους top 5, χωρίς κανένα συμβιβασμό: συγκροτήματα, βιβλία, ταινίες, τραγούδια - όλα μπαίνουν σε λίστες και κατατάσσονται. Ακόμα κι οι χωρισμοί του Ρομπ συνθέτουν ένα top 5, όπως τα καλύτερα ποπ τραγούδια όλων των εποχών, όπως τα καλύτερα τραγούδια που μιλάνε για τον θάνατο.

Ιδανικό για: Τους φαν του John Cusack!! Όχι, στα σοβαρά, για εσένα που σε χώρισαν και νιώθεις την απόρριψη, για σένα που αγαπάς τις λίστες (ωπ, εδώ θα μπορούσε να έχει το όνομά μου, να λέει "για σένα, Αλίκη, που αγαπάς τις λίστες"), για να δεις το top 5 των χωρισμών του Ρομπ και να νιώσεις ίσως λίγο καλύτερα; Πφφφ λέω να δω απλά την ταινία!!

Eat, pray, Love
Συγγραφέας: Elizabeth Gilbert
Εκδόσεις: Μίνωας
ISBN: 978-960-699-671-9
471 σελ.
Περίληψη: Είναι τρεις το πρωί και η Ελίζαμπεθ Γκίλμπερτ έχει γονατίσει στο πάτωμα του μπάνιου της κλαίγοντας με λυγμούς. Είναι τριάντα χρονών, είναι παντρεμένη, έχει ένα ωραίο σπίτι και με τον άντρα της προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί. Τίποτα απ' όλα αυτά όμως δεν είναι αυτό που θέλει. Ύστερα από ένα θυελλώδες διαζύγιο κι έναν εξίσου θυελλώδη ερωτικό δεσμό, νιώθει ερείπιο και συνειδητοποιεί πως είναι καιρός να κάνει το δικό της ταξίδι, αναζητώντας τρία πράγματα που της λείπουν: την απόλαυση, την πίστη και την ισορροπία.

Από τη Ρώμη με την εκλεκτή κουζίνα και την αλέγκρα κουλτούρα πηγαίνει στην Ινδία, όπου, ύστερα από τέσσερις μήνες ασκητικής ζωής με γιόγκα και διαλογισμό, καταφέρνει να βρει την εσωτερική της πίστη. Τέλος, φτάνει στο εξωτικό Μπαλί, όπου θα ανακαλύψει ένα καινούριο μονοπάτι προς τη γαλήνη. Η ευτυχία αρχίζει να της χαμογελά...

Ιδανικό για: Εσένα που θέλεις να εξελιχθείς σαν άνθρωπος, να γίνεις ο καλύτερος δυνατός εαυτός σου, να βρεις τις ισορροπίες σου και να αρχίσεις ξανά να ελπίζεις στην αγάπη. 

Απλώς δεν σε γουστάρει
Η αλήθεια, χωρίς δικαιολογίες, για να καταλάβετε τους άντρες
Πρωτότυπος τίτλος: He's Just Not That Into You
Συγγραφείς: Greg Behrendt, Liz Tuccillo
Εκδόσεις: Ορφέας,
ISBN: 960-88181-9-2
175 σελ.
Περίληψη: Επί αιώνες οι γυναίκες συναντιούνται για καφέ, ποτό ή μεταμεοσονύχτιες τηλεφωνικές κουβεντούλες για να λύσουν τη σπαζοκεφαλιά της συμπεριφοράς των αντρών. "Φοβάται μήπως ξαναπληγωθεί", "Ίσως δε θέλει να χαλάσει τη φιλία μας", "Ίσως τον φοβίζω", "Μόλις χώρισε από μια άλλη σχέση". Ο Greg Behrendt και η Liz Tuccillo είναι εδώ για να πουν ότι -παρά τις καλές προθέσεις- χάνεις την ώρα σου. Οι άντρες δεν είναι περίπλοκοι, μολονότι θα τους άρεσε να νομίζεις ότι είναι. Και δεν υπάρχουν μπερδεμένα μηνύματα. Η αλήθεια ίσως είναι ότι Απλώς δεν σε γουστάρει.Δυστυχώς, οι άντρες είναι πολύ τρομοκρατημένοι για να πουν κατευθείαν σε μια γυναίκα, "Δεν είσαι εκείνη, η μία και μοναδική". Οι πράξεις τους όμως δείχνουν ολοκάθαρα πώς νιώθουν.
Το "Απλώς δεν σε γουστάρει" -που βασίζεται στη δημοφιλή σειρά "Sex and The City"- επιμορφώνει κατά τ' άλλα έξυπνες γυναίκες στο πως να καταλάβουν πότε ένας άντρας δε νοιάζεται γι' αυτές αρκετά, ώστε να πάψουν να χαραμίζουν το χρόνο και τον εαυτό τους βρίσκοντας δικαιολογίες για μια αδιέξοδη σχέση.

Ιδανικό για: Εσένα που αναλώνεσαι με όλο σου το είναι στον λάθος άνθρωπο ακόμα και μετά το τέλος της όποιας σχέσης σας, γιατί νόμιζες πως ήταν the one, μα δεν ήταν. Τα λέει πολύ καλά και η Μίνα εδώ!!

Όσα παίρνει ο άνεμος
Πρωτότυπος τίτλος: Gone wit the Wind
Συγγραφέας: Margaret Mitchell
Εκδόσεις: Λιβάνη
ISBN: 978-960-236-207-5
547 σελ.
Περίληψη: Το "Όσα παίρνει ο άνεμος", ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας, διακρίνεται για την ποιητική του νοσταλγία, την περιγραφική του χάρη και την υποβλητική του ατμόσφαιρα.
Η Μάργκαρετ Μίτσελ με φόντο τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο σκιαγραφεί ανάγλυφα αθάνατους χαρακτήρες.
Η Σκάρλετ, γυναίκα κακομαθημένη και πεισματάρα, ζητά επίμονα σιγουριά, μη διστάζοντας να χρησιμοποιεί κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο, αναιρεί, ωστόσο τον εαυτό της λαχταρώντας να προσκολληθεί σε μια χιμαιρική αγάπη, να τα θυσιάσει όλα σε τούτη την αγάπη και στο πατρικό της χώμα.
Και ο Μπάτλερ είναι ίδιος με τη Σκάρλετ. Μα σαν άντρας εκδηλώνεται με ριψοκίνδυνο κυνισμό. Μέσα του το σκοτάδι παλεύει με το φως και στο τέλος το σκοτάδι διαλύεται.

Ιδανικό για: Εσένα που νιώθεις λίγη και ασήμαντη, πάρε παράδειγμα από την δυναμική Σκάρλετ και γίνε ο πιο γοητευτικός εαυτός σου!!

Σχετική εικόνα
Κι αν τώρα κανένα από τα παραπάνω δεν σου κάνει το κλικ, γιατί νιώθεις σκατά και η ζωή είναι σκατά κι εσύ βρίσκεσαι κάπου 10 μέτρα πιο κάτω, δες κάποια από τις κινηματογραφικές μεταφορές τους, ή διάβασε κάποιο αγαπημένο σου βιβλίο, κάτι αστείο, από Κορτώ για παράδειγμα, ξαναδιάβασε Χάρι Πότερ, ή διάβασε κάτι μεγάλο και δύσκολο, αφιερώσου σε αυτό και θα νιώσεις ένα αίσθημα πληρότητας όταν το τελειώσεις. Μπορείς ακόμα να εκμεταλλευτείς όλα αυτά τα έντονα συναισθήματα που βιώνεις για να δημιουργήσεις κάτι δικό σου, γράψε, φτιάξε κάτι, δούλεψε. Γιατί η ζωή είναι όμορφη και δεν είχες βρει το άλλο σου μισό όπως νόμισες, αυτό είναι το μόνο σίγουρο!

Για πες μου στα σχόλια, ποιο βιβλίο σε βοήθησε να ξεπεράσεις έναν δύσκολο χωρισμό;

0 σχόλια