"Ζούσαμε πάντα σε ένα κάστρο" της Σίρλεϋ Τζάκσον




Είχα διαβάσει άλλο ένα βιβλίο της Τζάκσον, τους "Δαίμονες του Χιλ Χάουζ" στο οποίο είχε βασιστεί πολύ αμυδρά η ταινία "To Στοιχειωμένο Σπίτι" με πολλούς γνωστούς ηθοποιούς των τότε ταινιών κυρίως, όπως τους Owen Wilson (ήσασταν κι εσείς ερωτευμένες τότε μαζί του ή μόνο εγώ;), Catherine Zeta Jones, Liam Neeson κ.ά., και που τότε που ήμουν μικρή και θαρραλέα κι έβλεπα θρίλερ είχα λατρέψει (και κατατρομάξει παράλληλα), τώρα είναι απλά κάτι καλτ ίσως για τον περισσότερο κόσμο. Τέλος πάντων με εκείνο το άλλο βιβλίο της δεν με κέρδισε. Αυτό το διάβασα για την κατηγορία "διάβασε το αγαπημένο βιβλίο κάποιου άλλου" του readathon17 του So much reading που για δεύτερη χρονιά ακολουθεί η Λέσχη Ανάγνωσης Κατερίνης, και ήταν ένα από τα αγαπημένα της Εύας. Το δεύτερο αυτό έργο της Τζάκσον πράγματι αξίζει, πολύ περισσότερο από το πρώτο, το διάβασα σε λίγες ώρες και το σκεφτόμουν για μέρες μετά.
 
 

Πρωτότυπος τίτλος: We have always lived in the castle
Συγγραφέας: Sirley Jackson
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
ISBN: 978-618-03-0616-3
Σελίδες: 248

Η ιστορία ακολουθεί τις δύο αδερφές Μπλάκγουντ που ζουν μαζί με τον ανάπηρο θείο τους Τζούλιαν σε ένα αρχοντικό σπίτι στα όρια μιας κλειστής κοινωνίας. Οι δύο αδερφές ζουν απομονωμένες, σπανίως η μικρότερη, η Μέρικατ, πηγαίνει ως την κοντινή αγορά για να ψωνίσει τα απαραίτητα, κι επιστρέφει γρήγορα σπίτι. Γύρω από το όνομά τους επικρατούν φήμες που θέλουν την μεγάλη αδερφή, την Κόνστανς, να έχει δηλητηριάσει την υπόλοιπη οικογένειά τους με αρσενικό, με αποτέλεσμα ο κόσμος να τις φοβάται και να τις αποφεύγει, ενώ θεωρούν ακόμη και το σπίτι όπου μένουν ένα από τα πιο φοβερά σπίτια της περιοχής. Όλη τους η ζωή θα αναταραχτεί όταν θα τις επισκεφθεί ο εξάδελφος Τσαρλς που έχει άλλα σχέδια για το παλιό αρχοντικό και την περιουσία των Μπλάκγουντ, σχέδια που θα αναγκάσουν την Μέρικατ να προσπαθήσει να προστατεύσει την οικογένειά της από αυτόν τον επικίνδυνο ξένο.
Related image
H Taissa Farmiga στο ρόλο της Μέρικατ
Η γοτθική ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα ανατριχιαστική στο βιβλίο αυτό, που όμως δεν έχει τίποτα το υπερφυσικό μέσα, το παλιό αρχοντικό των Μπλάκγουντ περιγράφεται πανέμορφο, με τα λουλούδια του, τον κήπο, τα λιβάδια, τα δέντρα, αλλά και τη βιβλιοθήκη και την κουζίνα της Κόνστανς από την οποία είναι λες και οσμίζεσαι τις νοστιμιές που μαγειρεύει. Οι δύο αδερφές αγαπούν πολύ η μια την άλλη, ιδίως η μεγάλη που είναι γενικά ένας απίστευτος άνθρωπος. Αφηγήτρια βέβαια είναι η μικρή, ένα πολύ περίεργο κορίτσι που δεν ξέρεις αν συμπαθείς ή αντιπαθείς από τις πρώτες γραμμές. Οι δύο αυτές ηρωίδες λέγεται πως είναι οι δύο διαφορετικές πλευρές της συγγραφέως, που όμως είναι τα δύο άκρα αντίθετα. 
Image result for we have always lived in the castle movie
Ο Sebastian Stan στο ρόλο του ξαδέλφου Τσαρλς
Το τέλος δεν θα πω ότι με σόκαρε γιατί είχα υποψιαστεί κάποια πράγματα από την αρχή λίγο πολύ. Για άλλη μια φορά βλέπει κανείς πως μπορεί ο άνθρωπος να παρασυρθεί και να γίνει χειρότερος κι από τον χειρότερο, αρκεί να είναι μέλος ενός όχλου. Λυπήθηκα για την κατάληξη, όμως μου άρεσε και πιστεύω πως ήταν ακριβώς αυτή που έπρεπε. 

Το βιβλίο της Σίρλεϊ Τζάκσον ετοιμάζεται να μεταφερθεί στον κινηματογράφο επιτέλους, και είναι μια ταινία που ανυπομονώ να δω!! 

0 σχόλια