Λογοτεχνικές μαμάδες που αγαπήσαμε

...και η μαμά από τις Μικρές Κυρίες

Οι μανούλες μας είναι από τα πιο αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας, μέχρι και ιερά θα λέγαμε, κι ακόμα κι αν διαφωνούμε, ή μαλώνουμε, ή κάνουμε καιρό να τις δούμε, πάντα ξέρουμε ότι είναι εκεί και μας αγαπάνε και μας τα συγχωρούν όλα. Και μπορεί να υπάρχουν και μερικές πιο δύσκολες και σκληρές, όπως η μαμά της Κάρι του Στίβεν Κινγκ, ή λίγο πιο αυστηρές, όπως η Κέιτλιν Σταρκ, του GoT, υπάρχουν όμως κι εκείνες που αγαπήσαμε μέσα από τα βιβλία μας σα να ήταν δικιά μας οικογένεια, γελάσαμε, κλάψαμε, θαυμάσαμε και δεν ξεχνάμε ποτέ.

Κυρία Ουέσλι
από τα Χάρι Πότερ

Μητέρα 7 παιδιών εκ των οποίων τα 6 αγόρια, ούτε που περνάει από το μυαλό μας πόσο δύσκολο μπορεί να ήταν, αν και το ότι τα αγόρια της ζούσαν από μια ηλικία και μετά εσώκλειστα μακριά από το σπίτι ίσως να έκανε τη διαβίωσή της πιο βατή, η κυρία Ουέσλι ήταν η μητρική φιγούρα που έλειπε κι από τον ίδιο τον Χάρι και ξέρουμε πλέον πολύ καλά πόσο την αγαπούσε και πόσο κι ο ίδιος την ένιωθε σαν μαμά του (άρα δε θα είχε ιδιαίτερο θέμα όταν τελικά έγινε πεθερά του!!)

Κυρία Μπένετ
από την Περηφάνια και Προκατάληψη

Μας έκανε να χαμογελάσουμε κάμποσες φορές για τα ευαίσθητα νεύρα της που δεν αντέχανε άλλο, συμπονέσαμε και τον κύριο Μπένετ που ήταν υποχρεωμένος να ανέχεται κάθε παραξενιά της, μα σκεφτείτε τώρα να ζείτε εκείνη την εποχή με 5 κόρες που πρέπει να καλοπαντρευτούν, και τις 3 να είναι και ότι να ναι!! Τελικά, πολύ καλά της ήρθαν τα πράγματα βέβαια, ίσως και καλύτερα απ' ότι περίμενε...

Φαντίνα
από τους Άθλιους
Θύμα ενός νεανικού έρωτα που τελικά την άφησε με ένα παιδί και δίχως καμία προστασία, η πορεία της Φαντίνας προς την πορνεία, την απόλυτη κατάπτωση, την αρρώστια και τελικά τον θάνατο, όλα για να μπορέσει να ζήσει το παιδί της, τη μικρή Τιτίκα, της έδωσαν μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στις μαμάδες της λογοτεχνίας, εκείνης που γίνεται η ίδια θυσία ως εκεί που δεν πάει άλλο, μόνο και μόνο από απόλυτη και ανυπόκριτη αγάπη.

Μις Χανεϊ
από τη Ματίλντα
Η δασκάλα και τελικά θετή μητέρα της μικρής Ματίλντα, ήταν πάντα η τέλεια εκείνη φίλη που δεν μπορούσαμε παρά να ζηλεύουμε, τόσο για την μοναδική ευκαιρία να έχεις μια νεαρή δασκάλα που αγαπάει τόσο τα παιδιά, όσο και μια νεαρή μαμά που παίζει και χορεύει μαζί σου σα να ήταν κι αυτή μικρό παιδί. 

Μαμά 
από το Δωμάτιο
Από την πιο πρόσφατη λογοτεχνία γνωρίσαμε μια μαμά που προσπαθούσε να κάνει τον μικρό της Τζακ να ξεχνιέται με παιχνίδια που εξιτάρουν την φαντασία του, όσο εκείνη υποφέρει και ψάχνει να βρει διαφυγή από ένα δωμάτιο που ο μικρός της νομίζει πως είναι ολόκληρος ο κόσμος.

Εσείς ποια μαμά αγαπήσατε μέσα από τις σελίδες των βιβλίων σας; Πείτε μας στα σχόλια!!
"Δεν είχε καταλάβει πως μια αγάπη τόσο δυνατή όσο εκείνη της μητέρας σου για σένα, αφήνει το δικό της σημάδι" 
Τζ.Κ.Ρόουλινγκ, Χάρι Πότερ

2 σχόλια

  1. η μητέρα του Χάρι Πότερ! Μπορεί να μην τη βλέπουμε ποτέ, αλλά είναι σημαντικός χαρακτήρας, είναι η πρωσοποποίηση της προστασίας και της μητρικής αγάπης.
    Για την Κέτλιν έχω να πω ότι τη βλέπεις λίγο άδικα. Είναι αρκετά αυστηρή, αλλά ταυτόχρονα είναι στοργική και προστατευτική με τα παιδιά της. Και είναι αυστηρή επειδή ανησυχεί για αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντάξει αυστηρή την είπα την Κέιτλιν :Ρ Σίγουρα αν ξέραμε από την πρώτη στιγμή τι μας περίμενε θα την ενθαρρύναμε κι εμείς να είναι ακόμα πιο αυστηρή και να μην αφήσει κανέναν να φύγει από το Γουίντερφελ!!

      Διαγραφή