Τα βιβλία του καλοκαιριού (2016)

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Χώρα των Βιβλίων σας προετοιμάζει για ένα ακόμα αξέχαστο αναγνωστικό καλοκαίρι, με μερικές πολύ ενδιαφέρουσες νέες κυκλοφορίες βιβλίων από γνωστούς και αγαπημένους εκδοτικούς. 

Εκδόσεις Καστανιώτη

   
 
Η ρωγμή των 7:45 μ.μ.
Και άλλες ιστορίες

(Βασίλης Κατσικονούρης)

Ήταν 7:15 μ.μ. μιας Τετάρτης του Απρίλη του 20…, όταν ο καθηγητής Ιάσων λούστηκε από ένα υπερφυσικό φως, καθώς δίδασκε το μάθημα της Φυσικής στην τάξη Β1.


Ο μοναχικός καθηγητής Ιάσων ανακαλύπτει ένα παράξενο παράθυρο βιτρό σε μία ξεχασμένη αίθουσα του σχολείου του. Ένας σαραντάρης νιώθει ότι τα όνειρα και οι αναμνήσεις του χάνουν τα πρίμα τους σαν γέρικες κασέτες, και το περιεχόμενο ακούγεται μουντό. Στην πλατεία Βάθης φέγγουν τα φώτα από το νυχτερινό γυμνάσιο· οι μαθητές αμίλητοι, με χέρια σκληρά και φαγωμένα. Στη λαϊκή ένας τσαντάκιας πιάνεται και παρακαλεί να μην το μάθει η μάνα του. Μακριά στο Βισμπάντεν οι Γερμανοί μαθαίνουν τον Μητροπάνο σε ένα βράδυ και πίσω στην Ομόνοια νοσταλγίες περασμένες από Φώτοσοπ. Αθήνα, νύχτα, η ώρα τρεις, χιονόνερο, αλλά ο Ντίνος βλέπει χιονόνειρο.

Ιστορίες. Παραλίγο. Και ιστορίες για το παραλίγο. Σαν μια ρωγμή που λίγο ανοίγει και ύστερα κλείνει, κι ανάμεσα να διαρρέει η ζωή. Σαν ανάμνηση να φεύγει, αλλά και να ξανάρχεται. Σαν υπόμνηση…



Νησιά της Καραϊβικής(Έρνεστ Χέμινγουεϊ)

Δημοσιευμένα για πρώτη φορά το 1970, εννέα χρόνια μετά τον θάνατο του Έρνεστ Χέμινγουεϊ, τα Νησιά της Καραϊβικής αφηγούνται την ιστορία ενός καλλιτέχνη και τυχοδιώκτη – ενός ανθρώπου που μοιάζει πολύ στον ίδιο τον συγγραφέα. Ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1930, το μυθιστόρημα παρακολουθεί τη ζωή του Τόμας Χάντσον, περιγράφοντας τόσο τις εμπειρίες του ως ζωγράφου στο νησί Μπίμινι στο «Ρεύμα του Κόλπου», όσο και τη δράση του κατά των υποβρυχίων ανοιχτά των ακτών της Κούβας στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Όμως το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου διαδραματίζεται σ’ ένα μπαρ της Αβάνας, όπου μια σειρά από αξέχαστους χαρακτήρες –μεταξύ αυτών και μια γερασμένη πόρνη που ανήκει στα πλέον ζωηρά δημιουργήματα του συγγραφέα– επιδίδεται σε απολαυστικούς διαλόγους. Σε τούτη την εξωτική, σαγηνευτική ιστορία ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ βρίσκεται στο απόγειο της λογοτεχνικής του ωριμότητας. Ο ίδιος συνέβαλε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο συγγραφέα του εικοστού αιώνα στην αλλαγή ύφους της αγγλοσαξονικής πεζογραφίας και για το έργο του αυτό τιμήθηκε το 1954 με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.


Στο αυτί της αλεπούς
(Ευγενία Φακίνου)

Η Αννέζω γεννά τον Σταυρή. Ο Σταυρής αποκτά μια κόρη, την Άννα. Η Άννα μεγαλώνει ένα έκθετο κοριτσάκι, την Αριάδνη. Οι ζωές τους, γεμάτες περιπέτειες και ανατροπές, καλύπτουν μια χρονική περίοδο από το 1900 ως τις μέρες μας. Από τους Συμιακούς σφουγγαράδες και τον Έφηβο των Αντικυθήρων στο δουλεμπόριο των δυτών. Από το αρχοντικό της Ύδρας στις φτωχογειτονιές της Δραπετσώνας, όπου θα βιώσουν την ακραία εκμετάλλευση και ταπείνωση. Από τον βομβαρδισμένο Πειραιά του ’41 στη μικροαστική Κυψέλη. Από την ωραία Ναύπακτο και τον Κύριο Ντίκενς στις διαδηλώσεις της Αθήνας του 2010.

Ένα πανόραμα της Ελλάδας του 20ού αιώνα και των γεγονότων που σημάδεψαν τον τόπο και τους ανθρώπους. Πρόσωπα υπαρκτά εμπλέκονται και συνοδοιπορούν με άλλα, μυθιστορηματικά. Σημαντικές στιγμές της Ιστορίας, που διαμόρφωσαν και καθόρισαν τη ζωή των ηρώων, με τη μνήμη –συλλογική και ατομική– να πλαισιώνει τον μικρόκοσμό τους.


Το νησί της εφηβείας
Ο αγώνας μου
Βιβλίο 3
(Καρλ Ούβε Κνάουσγκορντ)

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 μια τετραμελής οικογένεια –η μητέρα, ο πατέρας και τα δύο αγόρια τους– μετακομίζει σε ένα ολοκαίνουργιο σπίτι στη Νότια Νορβηγία. Το μέλλον τους φαντάζει ανέφελο. Κάποια στιγμή όμως το μέλλον συμβαίνει και αρχίζει να τους κυκλώνει ασφυκτικά. Το τρίτο βιβλίο της εξάτομης μυθιστορηματικής αυτοβιογραφίας του Καρλ Ούβε Κνάουσγκορντ είναι μια θαρραλέα καταβύθιση στην παιδική και εφηβική ηλικία, αλλά και στα μυστήρια της οικογένειας. Ένα βιβλίο για την εξερεύνηση του σώματος, τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα υπό τη συνεχή απειλή ενός φοβιστικού και αυταρχικού πατέρα. Στο Νησί της εφηβείας ο διάσημος Νορβηγός συγγραφέας αφήνει την πεζογραφία του να ζωηρέψει μέσα από τα μάτια ενός παιδιού που προσπαθεί να ανακαλύψει τον εαυτό του και να τοποθετηθεί στον κόσμο. Αποκρυπτογραφεί τους τρόπους που έχει το παρελθόν να καθορίζει το παρόν και καταγράφει την αγωνία του ανθρώπου να ζήσει ουσιαστικά. Γράφει για τα ανεξιχνίαστα πράγματα που βιώνουμε όλοι μας χωρίς απαραιτήτως να τα κατανοούμε. 


Μια νύχτα με την Kόκκινη
(Κωστής Γκιμοσούλης)

Μια ιστορία δρόμου. Μια γυναίκα, χωρίζοντας απ’ τον μεγάλο της έρωτα, παίρνει τους δρόμους. Ο πόνος την σπρώχνει να κάνει ένα μακρύ ταξίδι. Αφήνει πίσω της την Πάτρα, τους φίλους, τα μπαρ, τον εαυτό της. Από την Πάτρα με οτοστόπ στην Ήπειρο. Χειμώνα, σ’ έρημους δρόμους, με οδηγούς άγνωστους άντρες. Από τα Γιάννενα θα βρεθεί σ’ ένα νησί, την Πάτμο. 

Κι από την Πάτμο στην κορυφή της αγωνίας της. Θα υποχρεωθεί να περάσει πολλά για να ξανακερδίσει την ανεξαρτησία του κορμιού της. Θα κινδυνέψει να χάσει και την ψυχή της, αλλά θα την ξαναβρεί στο σχήμα ενός παιδιού που κοιμάται. Τότε, μέσα στην απόρριψη, μέσα στον φόβο και στη σιωπή, ανακαλύπτει τη φύση και το μεγαλείο του έρωτα και του εαυτού της. 

Οι αισθήσεις και τα αισθήματά της οξύνονται σε απρόσμενο βαθμό και ο ίδιος της ο πόνος γίνεται ο δρόμος μιας πρωτόγνωρης αυτογνωσίας. Επειδή ο έρωτας, για εκείνους που τον τολμούν και τον αντέχουν, παραμένει η σπουδαιότερη αφορμή για να εξερευνήσουμε τις πιο απρόσιτες, τις θεϊκές εκτάσεις της ύπαρξής μας.

Εκδόσεις Πόλις

  
Confiteor
(Ζάουμε Καμπρέ)

Βαρκελώνη, δεκαετία του '50. Ο νεαρός Αντριά μεγαλώνει ανάμεσα σ' έναν πατέρα που θέλει να του δώσει μόρφωση αναγεννησιακού ανθρώπου, να τον κάνει γνώστη πολλών γλωσσών, και μια μητέρα που τον προορίζει για την καριέρα δεξιοτέχνη βιολονίστα. Ο Αντριά, ευφυής, μοναχικός και υπάκουος, προσπαθεί να ικανοποιήσει τις υπέρμετρες και αντιφατικές φιλοδοξίες των γονιών του, ως τη στιγμή που ανακαλύπτει την ύποπτη προέλευση του οικογενειακού πλούτου και άλλα ανομολόγητα μυστικά. Πενήντα χρόνια μετά, ο Αντριά, λίγο πριν χάσει τη μνήμη του, προσπαθεί να ανασυνθέσει την οικογενειακή ιστορία, ενώ γύρω από ένα εκπληκτικό βιολί του 18ου αιώνα διαπλέκονται τραγικά επεισόδια της ευρωπαϊκής ιστορίας, από την Ιερά Εξέταση ως τη δικτατορία του Φράνκο και τη ναζιστική Γερμανία, με αποκορύφωμα το Άουσβιτς, το απόλυτο κακό.
Φιλόδοξο, συναρπαστικό μυθιστόρημα, που καταπιάνεται με τα μεγάλα ζητήματα της ζωής -την εξουσία, τον πόνο, τη μεταμέλεια, το κακό και την εξιλέωση, την εκδίκηση, την αγάπη, την ενοχή και τη συγχώρεση-, με υπέροχη γλώσσα και μια εντυπωσιακή πλοκή.
Το "Confiteor" έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων το βραβείο Κριτικών Serra d'Or 2012, το βραβείο M. Angels Anglada 2012, το βραβείο La tormenta en un Vaso 2012, το βραβείο Crexells 2012, το βραβείο Courrier International για το καλύτερο ξένο μυθιστόρημα του 2013.


Αριθμός 11
(Τζόναθαν Κόου)

Ο Αριθμός 11 είναι ένα μυθιστόρημα για τη μυστική σχέση ανάμεσα στον εσωτερικό μας κόσμο και τον κόσμο που μας περιβάλλει, και για το πώς μας επηρεάζει αυτή η σχέση.
Για ό, τι άφησε πίσω του ο πόλεμος και για το τέλος της αθωότητας.
Για το πώς κονταροχτυπιούνται η κωμωδία με την πολιτική, αλλά και για το πώς η κωμωδία, μάλλον, κερδίζει.
Για τη ζωή σε μια πόλη όπου οι τραπεζίτες χρειάζονται κινηματογράφους στα υπόγειά τους ενώ, στο διπλανό στενό, υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που έχουν ανάγκη από τράπεζες τροφίμων για να επιβιώσουν.
Ο Αριθμός 11 συνδέεται με το μυθιστόρημα του Τζόναθαν Κόου "Τι ωραίο πλιάτσικο!". Ο Κόου ξαναπιάνει το νήμα για να μιλήσει για την εποχή μας, αγγίζοντας πτυχές της καθημερινής ζωής που όλοι αντιμετωπίζουμε, φοβόμαστε και απολαμβάνουμε.


Τότε που ήταν καλό κορίτσι
(Philip Roth)


Το σαγηνευτικό, συνταρακτικό αυτό μυθιστόρημα διαδραματίζεται σε μια μικρή πόλη των Μεσοδυτικών Πολιτειών και μιλάει για μια συναισθηματικά πληγωμένη νέα γυναίκα με ιδιαίτερα αυστηρές ηθικές αρχές.
Παιδί ακόμα, η Λούσι Νέλσον έστειλε τον αποτυχημένο, αλκοολικό πατέρα της στη φυλακή. Από τότε, προσπαθεί διαρκώς να αναμορφώσει τους ανθρώπους γύρω της. Πιστεύει ότι ρόλος της είναι να αγωνιστεί για το καλό. Η επιδίωξη όμως του καλού την οδηγεί στο να συντρίβει τους πάντες, και η αναζήτηση της τελειότητας καταλήγει στην ίδια της την καταστροφή. Με την άψογη σκιαγράφηση του χαρακτήρα της Λούσι και του αφελούς, ανώριμου συζύγου της, του Ρόι, ο Ροθ πλάθει ένα σκληρό ρεαλιστικό μυθιστόρημα και προσφέρει μια ακριβή εικόνα της θρησκόληπτης αμερικανικής επαρχίας, με τους πόθους της, την οργή της και τις ασφυκτικές οικογενειακές σχέσεις, μια εικόνα αμείλικτη και μαζί συμπονετική.

Εκδόσεις Ωκεανίδα

  

Στην καρδιά της θάλασσας
(Ναθάνιελ Φίλμπρικ)

Η αληθινή επική ιστορία που ενέπνευσε στον Χέρμαν Μέλβιλ το αριστουργηματικό μυθιστόρημα Μόμπι-Ντικ.

Η τραγωδία του φαλαινοθηρικού Έσσεξ ήταν τόσο γνωστή στην εποχή της όσο είναι σήμερα η ιστορία του Τιτανικού. Το 1819 το Έσσεξ ξεκίνησε από το νησί Ναντάκετ της Μασαχουσέτης, στον Ατλαντικό, για ένα συνηθισμένο ταξίδι, να κυνηγήσει φάλαινες. Δεκαπέντε μήνες αργότερα συνέβη κάτι αδιανόητο: βαθιά στο Νότιο Ειρηνικό, μια εξαγριωμένη φάλαινα εμβόλισε και βύθισε το πλοίο. Οι είκοσι άντρες του πληρώματος, φοβούμενοι τους κανίβαλους στα νησιά προς τα δυτικά, μπήκαν σε τρεις μικρές βάρκες και ξεκίνησαν για τη Νότια Αμερική, 3.000 μίλια μακριά. Μετά από μια οδύσσεια τριών μηνών, μόνο οκτώ είχαν μείνει ζωντανοί...

Μια από τις πιο δραματικές θαλασσινές ιστορίες όλων των εποχών. Ένα έπος επιβίωσης. Ένα συναρπαστικό αφήγημα που αποπνέει βαθιά γνώση της φαλαινοθηρικής παράδοσης. Γραμμένο αριστοτεχνικά, κέρδισε το μεγάλο αμερικανικό βραβείο National Book Award κι αποτελεί ήδη νέο ορόσημο στη θαλασσινή λογοτεχνία.


Ότι κι αν φέρει το αύριο
(Μαίρη Φιτζέραλντ)

Παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1937, η Σέφι Μπλέικ ερωτεύεται τον Άμιας Τρόι από την πρώτη στιγμή που τον αντικρίζει σε μια παραλία της Κορνουάλης. Εκείνος, όμως, την εγκαταλείπει για να πολεμήσει στο πλευρό των Δημοκρατικών, στον ισπανικό εμφύλιο. Με ραγισμένη καρδιά, η Σέφι αναγκάζεται να αντιμετωπίσει μόνη της τις συνέπειες της εφήμερης σχέσης τους και να ξεκινήσει μια καινούργια ζωή στο Λονδίνο, ως βοηθός του διάσημου δημοσιογράφου Τσάρλι Μπράντφορντ. Ο Τσάρλι της συμπαραστέκεται στις πιο δύσκολες στιγμές της, την ώρα που η σκιά του πολέμου απλώνεται βαριά πάνω από την Ευρώπη.

Όταν ο Άμιας εμφανίζεται ξανά στο δρόμο της, η Σέφι πρέπει να αποφασίσει αν θα ακούσει μόνο την καρδιά της ή θα επιλέξει τη βαθιά αγάπη που τη δένει με τον Τσάρλι. Την ίδια ώρα θα προσπαθήσει να περισώσει από τις τρομακτικές συνέπειες του πολέμου ό,τι έχει απομείνει από την οικογένειά της.


Κι άλλο
(Χαγκάν Γκιουντάι)

"Αν είσαι μετανάστης, είσαι μόνο ένας αριθμός, δεν έχεις όνομα, δεν έχεις ταυτότητα, και θα σε γράψει η εφημερίδα μόνο αν πεθάνεις. Τέσσερις αράδες θα λένε ότι σήμερα ή χτες βούλιαξε μια λέμβος και πέθαναν 40 άτομα. Αυτό είναι όλο. Ο θάνατός σου θα είναι η ταυτότητά σου".

Ο εννιάχρονος Γκαζά αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σχολείο και να ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του, του Αχάντ, ο οποίος είναι διακινητής μεταναστών. Κάθε τόσο παραλαμβάνει ομάδες ταλαιπωρημένων ανθρώπων και τους οδηγεί στις ακτές της Τουρκίας, στο Αιγαίο, όπου άλλοι διακινητές αναλαμβάνουν την παράνομη μεταφορά τους στην Ελλάδα με σαπιοκάραβα, σε μια αλυσίδα παρανομίας που, μπροστά στο κέρδος, δεν υπολογίζει ζωές. Ο μικρός Γκαζά, αντιμέτωπος καθημερινά με την απελπισία, επιφορτισμένος με το καθήκον να καλύπτει τις απολύτως απαραίτητες ανάγκες των μεταναστών, ανακαλύπτει πως ο μόνος τρόπος για να επιβιώσει σε αυτόν τον κόσμο είναι να θρέψει για τα καλά το μικρό δυνάστη που όλοι οι άνθρωποι κρύβουν μέσα τους. Όταν από αμέλεια προκαλεί το θάνατο ενός νεαρού Αφγανού που κρύβει μέσα στο φορτηγό του πατέρα του, του μοναδικού ανθρώπου που, μέσα στη δυστυχία του, του έδειξε λίγη ανθρωπιά, ο κόσμος του μικρού Γκαζά ανατρέπεται και τότε ο ίδιος έρχεται αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα μιας ύπαρξης στερημένης από ένα χάδι, μια αγκαλιά, έναν λόγο παρηγοριάς κι αγάπης. Και τότε ο μικρός τύραννος γιγαντώνεται και ζητάει κι άλλο… κι άλλο… κι άλλο…

Εκδόσεις Διόπτρα

   

Καρδιά από πέτρα
(Simon Scarrow)

1938: Τρεις νέοι περνούν ένα ειδυλλιακό καλοκαίρι στη Λευκάδα, μακριά από τον πολιτικό αναβρασμό της Ευρώπης. Ο Πέτερ που έχει έρθει στο νησί από τη Γερμανία μαζί με τον πατέρα του, ο οποίος διευθύνει μια αρχαιολογική ανασκαφή, γίνεται φίλος με τον Αντρέα και την Ελένη που ζουν στη Λευκάδα. Όταν ξεσπά ο πόλεμος και ο Πέτερ αναγκάζεται να φύγει, δίνουν την υπόσχεση ότι θα ξανασμίξουν.
1943: Ο πόλεμος έχει πια εξαπλωθεί και στην παραδεισένια Λευκάδα. Ο Αντρέας και η Ελένη έχουν ταχθεί με τις δυνάμεις των ανταρτών που αντιστέκονται στη γερμανική εισβολή. Ο Πέτερ έχει επιστρέψει, αυτή τη φορά ως καλά πληροφορημένος αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών του εχθρού, και γι’ αυτό θανάσιμα επικίνδυνος...


Η κόρη του κεραυνού
(Lucinda Riley)

Η Άλι Ντ’ Απλειάζ πρόκειται να αγωνιστεί σε έναν από τους πιο επικίνδυνους ιστιοπλοϊκούς αγώνες, όταν ξαφνικά μαθαίνει για τον αναπάντεχο, μυστηριώδη θάνατο του θετού πατέρα της. Επιστρέφοντας άρον άρον στο πατρικό της σπίτι για να συναντηθεί με τις πέντε αδελφές της, ανακαλύπτει ότι ο πατέρας της –ο μυστηριώδης δισεκατομμυριούχος που οι κόρες του αποκαλούν τρυφερά Πα Σαλτ– έχει αφήσει στην καθεμία τους ένα δελεαστικό στοιχείο για να ανακαλύψουν την αληθινή καταγωγή τους.
Παράλληλα, η Άλι έχει ξεκινήσει πρόσφατα έναν βαθιά παθιασμένο ερωτικό δεσμό που θα αλλάξει για πάντα τη μοίρα της. Τώρα, όμως, που στη ζωή της έχουν έρθει τα πάνω-κάτω πια, αποφασίζει να αφήσει τους αγώνες ανοιχτής θάλασσας και να ακολουθήσει το στοιχείο που της άφησε ο πατέρας της, το οποίο την οδηγεί στην παγωμένη αλλά πανέμορφη Νορβηγία…

Μετά το best seller Οι Κόρες των Αστεριών, το μυθιστόρημα 
Η Κόρη του Κεραυνού είναι το δεύτερο βιβλίο της συναρπαστικής σειράς της Lucinda Riley, η οποία βασίζεται αλληγορικά στον μύθο του πασίγνωστου αστερισμού των Πλειάδων.


Maestra
(L.S.Hilton)

Μια θεαματική απάτη σε έναν οίκο δημοπρασιών του Λονδίνου
ΠΟΙΑ
Μια ερωμένη που τρέχει ξυπόλυτη στους δρόμους του Παρισιού
ΕΙΝΑΙ
Μια οργανωμένη κλοπή από το γιοτ ενός δισεκατομμυριούχου
Η
Μια ανατριχιαστική δολοφονία κάτω από μια γέφυρα στη Ρώμη
MAESTRA;
Αυτοί το ξεκίνησαν.
Εκείνη θα το τελειώσει.



Η σιωπή του φάρου
(Kimberley Freeman)

Το 1901, ένα πλοίο βυθίζεται κοντά στις ακτές του Κουίνσλαντ, στην Αυστραλία. Η μοναδική που επιζεί είναι η Ιζαμπέλα Γουίντερμπουρν, η οποία κρατά μαζί της σφιχτά ένα ανεκτίμητο δώρο που αρχικά προοριζόταν για το Κοινοβούλιο της Αυστραλίας. Το δώρο αυτό μπορεί να σημαίνει για την Ιζαμπέλα ένα εισιτήριο για μια καινούρια ζωή, χωρίς τα δεσμά που την έδεναν με τον σύζυγό της και την αυταρχική του οικογένεια. Αλλά ποιον θα μπορούσε να εμπιστευτεί στον Όρμο του Φάρου; 
Έναν αιώνα και δέκα χρόνια αργότερα, το 2011, η Λίμπι Σλάτερ χάνει από καρδιακή προσβολή τον εραστή της και εγκαταλείπει τη ζωή της στο Παρίσι για να επιστρέψει στη γενέτειρά της, τον Όρμο του Φάρου, προκειμένου να πενθήσει για την πρόσφατη απώλειά της, αλλά και ελπίζοντας να βρει μια καινούρια προοπτική στη ζωή της. Εκεί θα προσπαθήσει ταυτόχρονα να αποκαταστήσει την επαφή με την αδελφή της Τζούλιετ, με την οποία έχουν να μιλήσουν είκοσι χρόνια. Μια βαριά σκιά καλύπτει το παρελθόν της Λίμπι εξαιτίας μιας ασυγχώρητης πράξης που έκανε, γι’ αυτό η Τζούλιετ δεν είναι καθόλου σίγουρη αν θα μπορέσει ποτέ ξανά να την εμπιστευτεί...

Μια συναρπαστική ιστορία για την αγάπη, 
τα μυστικά και τη δύναμη της συγχώρεσης.

Εκδόσεις Κέδρος

   

Φύλακας στην πισίνα
(Μιχάλης Φακίνος)

Ένα πλακάκι ξεκολλάει και σπάει με κρότο στον πάτο της άδειας πισίνας. Ο φύλακας ξυπνάει... Και το παιχνίδι της λήθης με τη μνήμη αρχίζει. Τα «ξυλοπάπουτσα της Μνήμης» βροντούν σ’ αυτό το μυθιστόρημα και ξυπνούν τα κοιμισμένα όνειρα και τα «κρυμμένα τιμαλφή» εκεί ψηλά, στην κορυφή του Λόφου των Λύκων, όπου, λησμονημένος και παντελώς μόνος, ο φύλακας χρόνια περιμένει το νερό που θα γεμίσει την άδεια πισίνα. 

Κάτω από το Λόφο, στην ταραγμένη πόλη, δύο αινιγματικοί άντρες, ο Μεσιέ με τα πολλά ονόματα και ο σιωπηλός Δάσκαλος, παρατηρούν ένα ακαταλαβίστικο σχήμα γραμμένο στον τοίχο με τα συνθήματα... 

Όμως, όση στάχτη κι αν πέσει στη μνήμη, η Ιστορία και η αλήθεια παραμονεύουν σε δυο φωτογραφίες: Μια σειρά με στρατιώτες τυφλωμένους από τα αέρια του Α’ Παγκόσμιου πολέμου, και μια τσίτσιδη γυναίκα, κουρεμένη γουλί, που τη διαπομπεύουν με τη λήξη του Β’ Παγκόσμιου πολέμου. Και μετά ο Γ’ Παγκόσμιος πόλεμος... 

Όλα σαν ένας μακρύς επικήδειος γραμμένος μέσα στο αλχημικό εργαστήριο κάποιου πωλητή αναμνήσεων.


Διόδια
(Βαγγέλης Ραπτόπουλος)

Καλοκαίρι. Μια παρέα εφήβων ετοιμάζεται για τις εισαγωγικές εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο. Φροντιστήριο, καβγάδες με τους γονείς, ραντεβού με τη Μάρω και την Κάτια, ο ερασιτεχνικός σταθμός στην ταράτσα του Δημήτρη του ’94, μπάνια στη θάλασσα, θερινά σινεμά και λίγο διάβασμα. Μετά τις εξετάσεις, σαν σε παλιό χορό, τα ζευγάρια θα χωρίσουν, για να σμίξουν ξανά σε νέους συνδυασμούς, και η παρέα θα διαλυθεί πριν προλάβουν οι φιλίες να ξεφτίσουν. Οι ήρωες πληρώνουν τα διόδια του τέλους της εφηβείας τους. Και το ταξίδι συνεχίζεται…

Έργα και ημέρες μιας παρέας υποψηφίων για το Πανεπιστήμιο, που ζουν το τέλος της εφηβείας τους.

Ένα μυθιστόρημα που σημάδεψε τη νεοελληνική λογοτεχνία της δεκαετίας του ’80.


Καφές με ζάχαρη
(Μάρω Λεονάρδου)

Κι αν μια σύγχρονη μάγισσα έλυνε τα προβλήματα όλου του κόσμου; Κι αν με λίγη ζάχαρη στον καφέ η ζωή μας γινόταν πιο γλυκιά; Τι θα συνέβαινε άραγε αν η απάντηση σε όλες τις ανεκπλήρωτες επιθυμίες των ανθρώπων ήταν «Ναι, γίνεται»;

Το όνομά της είναι Πλουμίνα-Ζαΐρα Ζωγραφιά. Μαζί με κάποιους από τους ήρωες του Σιγά, ρε φίλε, με έναν διευθυντή ορχήστρας που σκέφτεται με νότες, έναν διάσημο συγγραφέα και μια ασήμαντη φιλόλογο προχωρά στα δύσβατα μονοπάτια του έρωτα και της ζωής, ανακαλύπτοντας τη χαμένη μαγεία των συναισθημάτων και της ανθρώπινης ύπαρξης.


Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας
(
Arne Dahl)

Φωτεινές σουηδικές νύχτες καλοκαιριού: Μια πολωνή νοσοκόμα, που εργάζεται προσωρινά στη Σουηδία, δολοφονείται άγρια με ένα τσεκούρι. Ένας παραγωγός τηλεοπτικών ριάλιτι πυροβολείται από έναν απαυδισμένο τηλεκριτικό. Ένα οικογενειακό έγκλημα τιμής παίρνει απροσδόκητη τροπή. 
Οι ύποπτοι συλλαμβάνονται, τα κίνητρά τους είναι προφανή, αλλά η ενοχή τους δεν είναι ξεκάθαρη. Όσο η έρευνα προχωρά, η Ομάδα Άλφα συνδέει τις υποθέσεις μεταξύ τους. Τότε κάτι μεγαλύτερο αρχίζει να σχηματίζεται. Για άλλη μια φορά τα επίλεκτα μέλη της σουηδικής αστυνομίας καλούνται να βάλουν τα κομμάτια ενός παζλ στη θέση τους. Όμως η εικόνα που θα σχηματιστεί θα αφήσει άφωνους ακόμα και τους πιο πεπειραμένους αστυνομικούς. 


Ο σάκος του φόνου
(Tony Parsons)

Ένας τραπεζίτης βρίσκεται σφαγμένος στο γραφείο του – με βαθιά κομμένο τον λαιμό. Ένας άστεγος βρίσκεται σφαγμένος με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Παρότι τα ΜΜΕ πιστεύουν ότι πίσω από τις δολοφονίες τους κρύβεται ένας κατά συρροή δολοφόνος με το παρατσούκλι Μπομπ ο Χασάπης, ο υπεύθυνος της αστυνομικής έρευνας Μαξ Γουλφ ανακαλύπτει σύντομα ότι οι δυο δολοφονημένοι άνδρες ήταν συμμαθητές και φίλοι από ένα ακριβό, ιδιωτικό σχολείο/οικοτροφείο. Έπειτα από παρακολούθηση, η αστυνομία συλλαμβάνει τον Μπομπ, ο οποίος αναλαμβάνει την ευθύνη των φόνων. Ωστόσο, όταν δύο ακόμα από τα επτά μέλη της σχολικής παρέας δολοφονούνται, ο Μαξ Γουλφ πείθεται ότι κάποιος άλλος προσπαθεί να τους εξολοθρεύσει και διαισθάνεται ότι τους συνδέει κάποιο μυστικό. Θα καταφέρει να φτάσει μέχρι το τέλος της ιστορίας, με δεδομένα τα εμπόδια που θέτει σε κάθε αστυνομική έρευνα η άκαμπτη κοινωνική διαστρωμάτωση της αγγλικής κοινωνίας;

Η πρώτη περιπέτεια του Μαξ είναι μια γρήγορη αυθεντική αστυνομική ιστορία με αντίπαλο έναν έξυπνο και αδίστακτο σίριαλ κίλερ. Γεμάτη ένταση αλλά και με δόσεις έξυπνου χιούμορ, υπόσχεται να κερδίσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς φαν του αστυνομικού.


Εκδόσεις Πατάκη

   

Η υπέροχη φίλη μου
(Έλενα Φερράντε)


Ένα σύγχρονο αριστούργηµα από την πιο δηµοφιλή Ιταλίδα συγγραφέα της εποχής µας. Η Υπέροχη Φίλη µου, το πρώτο βιβλίο της Τετραλογίας της Νάπολης, είναι η ιστορία της Έλενας και της Λίλα, µια ιστορία που ξεκινά τη δεκαετία του ’50 µε φόντο µια φτωχογειτονιά της Νάπολης. Η συγγραφέας καταδύεται στην περίπλοκη φύση της φιλίας των δύο κοριτσιών που από έφηβες γίνονται γυναίκες, ακολουθώντας βήµα βήµα την εξέλιξη καθεµιάς ξεχωριστά, τον τρόπο που η µία επηρεάζει την άλλη, τα συναισθήµατα που ανά τις δεκαετίες τις βοηθούν να χτίσουν µια ουσιαστική, ακλόνητη σχέση. Με απαράµιλλο στιλ και αψεγάδιαστη, σχολαστική µατιά η Φερράντε σε µια καθηλωτική αφήγηση ξεδιπλώνει µέσα από την ιστορία µιας φιλίας την ιστορία µιας γειτονιάς, µιας πόλης κι εντέλει ενός έθνους που βιώνει κοσµοϊστορικές αλλαγές µε το πέρασµα των δεκαετιών.


Νεοελληνική μυθολογία
(Αύγουστος Κορτώ)


«Καλώς το παλικάρι μου» λέει ο Ουρανός στον Κρόνο που ζύγωνε απ’ την άκρη της παραλίας κρατώντας κάτι περίεργο στο χέρι, κρυμμένο απ’ την αντηλιά.

«Γεια σου, φάδερ» απαντά εκείνος. «Ήρθα να παίξουμε ρακέτες».

«Μπαλάκια δε βλέπω».

«Κι ούτε θα ξαναδείς».

Πόσα ξώγαμα είχε τέλος πάντων ο Δίας; Τι έπινε η Πυθία κι έβγαζε τέτοιους αλλοπρόσαλλους χρησμούς; Ήταν όντως δώδεκα οι άθλοι της Ηρακλάρας ή μήπως ο Ευρυσθέας του ’παιξε μπινιά στο ενενήντα; Κι η κοπελιά η Ειλείθυια ήταν στ’ αλήθεια τόσο στόκος όσο αφήνει να εννοηθεί τ’ όνομά της ή πρόκειται για παρεξήγηση και την κακολογούνε τζάμπα; Αυτά και άλλα φλέγοντα ερωτήματα έρχεται ν’ απαντήσει η Νεοελληνική Μυθολογία. Παρωδώντας τους μύθους του Ησίοδου με τρόπο παραληρηματικό και σ’ έναν διαρκή διάλογο με την αξεπέραστη Ελληνική Μυθολογία του Τσιφόρου, το βιβλίο αναπλάθει όλες τις αγαπημένες ιστορίες των παιδικών μας χρόνων, φωτίζοντας την ιλαρή πλευρά της συναρπαστικής περιπέτειας που οι αρχαίοι Έλληνες σκαρφίστηκαν για να ερμηνεύσουν τον κόσμο. Γιατί χωρίς τους θεούς, τους ημίθεους και τα ατέλειωτα καμώματά τους, η αλήθεια που γύρευαν και γυρεύουν ακόμα οι φιλόσοφοι ίσως και να ’ναι λίγο βαρετή.


Μικρή ερωτική ιστορία
(Ζιλ Λεγκαρντινιέ)

Για πείτε μου, ποια είναι η μεγαλύτερη ανοησία που έχετε κάνει στη ζωή σας; Η Ζυλί έχει κάνει ένα σωρό. Για παράδειγμα, εκείνη τη φορά που πάσχιζε να φορέσει το πουλόβερ της κουτρουβαλώντας τη σκάλα ή την άλλη που φτιάχνοντας την πρίζα κρατούσε τα καλώδια με τα δόντια της... Και τελευταία, η εμμονή της με τον νεοφερμένο γείτονα, χωρίς καν να τον έχει δει στ’ αλήθεια – εμμονή που της κόστισε το μάγκωμα του χεριού της στο γραμματοκιβώτιό του...

Μα ακόμη κι αυτό δεν είναι τίποτα, απολύτως τίποτα, μπρος στα παράλογα πράγματα που θα αποτολμήσει για να πλησιάσει αυτό τον άντρα, του οποίου το μυστικό θέλει να εξιχνιάσει. Απίστευτα επινοητική και συνάμα γοητευμένη απ’ αυτό τον άγνωστο πλάι στον οποίο ζει αλλά για τον οποίον αγνοεί τα πάντα, η Ζυλί θα πάρει τα πιο παραληρηματικά ρίσκα, μέχρις ότου βρει επιτέλους την απάντηση στο ερώτημα που την κατατρύχει: για ποιον κάνουμε τη μεγαλύτερη ανοησία της ζωής μας;

Αστείο, εντυπωσιακό, απίστευτα συγκινητικό, το μυθιστόρημα αυτό επιβεβαιώνει αυτό που ξέρουν ήδη οι εκατομμύρια αναγνώστες του στη Γαλλία: ο Λεγκαρντινιέ έχει το χάρισμα να αφηγείται πρωτότυπες ιστορίες που μας μεταφέρουν αλλού, αφυπνίζοντας παράλληλα την πιο ενδόμυχη φύση μας. Ένα βιβλίο που κάνει καλό!


Η φωλιά της οχιάς
(Αντρέα Καμιλλέρι)

Ο Μονταλμπάνο ονειρεύεται ότι είναι μέσα σ’ έναν πίνακα ζωγραφισμένο από τον Ρουσσό. Βρίσκεται, μαζί με την αγαπημένη του Λίβια, το χάραμα σ’ ένα δάσος στον Παράδεισο. Οι επισκέπτες αναγνωρίζουν το μέρος χάρη σε μια πινακίδα γραμμένη με κάρβουνο. Είναι γυμνοί. Φορούν όμως το υποκριτικό φύλλο συκής, φτιαγμένο από πλαστικό. Η αρμονία του Παραδείσου, η απουσία χυδαιότητας και βίας είναι εικαστικό ψέμα. Δεν ανήκει στον πραγματικό κόσμο. Ούτε στα όνειρα. Ωστόσο, ακόμη και στην τυφλή και χυδαία πραγματικότητα μπορεί να επιβιώσει η γλυκύτητα του διακριτικού τραγουδιού του παραδείσιου πουλιού που πήδηξε κάτω από τα ζωγραφισμένα κλαδιά ή από τα κλαδιά που είχε ονειρευτεί. Ο Μονταλμπάνο ξύπνησε από το σφύριγμα ενός ευγενικού αλήτη που τραγουδά τον σκοπό του τραγουδιού Il cielo in una stanza – το σφύριγμά του κάλυπτε τον ήχο της καταιγίδας που είχε ξεσπάσει...


Το φως ανάμεσα στους ωκεανούς
(Μ.Λ.Στέντμαν)

Στον φάρο ενός μικροσκοπικού νησιού μισή μέρα με καράβι από τις ακτές της δυτικής Αυστραλίας, εργάζεται ο Τομ Σέρμπουρν, που έχει επιζήσει από τη φρίκη του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου. Στο πλευρό του έχει τη νεαρή γυναίκα του, την Ίζι, με την οποία ζει την απόλυτη ευτυχία του έρωτα, που μόνο ένα πράγμα φαίνεται να σκιάζει, η συνειδητοποίηση ότι δε θα μπορέσουν να κάνουν τελικά παιδιά...

Ώσπου ένα απριλιάτικο πρωινό στην παραλία εξοκέλλει μια βάρκα. Μέσα στη βάρκα αυτή υπάρχει το άψυχο σώμα ενός άντρα κι ένα μωρό που κλαίει γοερά... Ξεκομμένοι από τον έξω κόσμο, ο Τομ και η Ίζι θ’ αψηφήσουν τους κανόνες της λογικής και τους νόμους των ανθρώπων και θα ακολουθήσουν την καρδιά τους... 

Εκδόσεις Λιβάνη

  
House of Cards
(Michael Dobbs)


«Τον Σέβονταν Όλοι Όσοι τον Γνώριζαν». Να μία ακόμη μνημειώδης γελοιότητα. Δεν είναι ο σεβασμός, αλλά ο φόβος το κίνητρο του ανθρώπου• έτσι οικοδομούνται αυτοκρατορίες, έτσι ξεσπούν επανα­στάσεις. Ο φόβος είναι το μυστικό των σπουδαίων ανθρώπων. Όταν ο άλλος φοβάται πως θα τον συνθλίψεις, θα τον κονιορτοποιήσεις, είναι βέβαιο πως θα σε σεβαστεί. Ο ωμός φόβος είναι μεθυστικός, σαρωτικός, απελευθερωτικός. Και πάντοτε ισχυρότερος από τον σεβασμό. Πάντοτε. 
Φράνσις Έρκχαρτ

Η δύναμη του Έρκχαρτ δεν πήγαζε απευθείας από το δημόσιο αξίωμά του• η αποστολή του ήταν απρόσωπη, κόπιαζε διαρκώς παρασκηνιακά. Ήταν ένας άνθρωπος που κινούνταν στη σκιά. Προκειμένου να εξασφαλίζει το επιθυμητό αποτέλεσμα στις ψηφοφορίες, έπρεπε να γνωρίζει τα μυστικά των βουλευτών. Αυτά, με όλες τις αιχμη­ρές προεκτάσεις τους, συγκεντρώνονταν και διαφυλάσσονταν σε ένα μαύρο σημειωματάριο, κλειδωμένο σε χρηματοκιβώτιο, στο οποίο δεν είχε πρόσβαση ούτε καν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. 

Μια σκοτεινή ιστορία για την απληστία, τη διαφθορά και την ακόρεστη φιλοδοξία. Το House of Cards αποκαλύπτει ότι σε κάθε χώρα οι ίντριγκες και τα πάθη βασιλεύουν στους διαδρόμους της εξουσίας.



Ρεβέκκα
(Manfred Dierks)

Όσοι είχαν βρεθεί μαζί της στο νησί κοιτούσαν τώρα μπροστά, για να κάνουν μια νέα αρχή στη ζωή τους.

Πολύ πίσω, στο λυκόφως του ορίζοντα του πολέμου, έβλεπαν καμιά φορά το περίγραμμα μιας μικρής βάρκας, που κουβαλούσε έναν θησαυρό από χρυσό και πετράδια...

Δύο άγνωστοι συναντιούνται τυχαία στην Αίγυπτο την ταραγμένη δεκαετία του 1950: ο Γερμανός Λουτς Βόλτερς, αποτυχημένος φοιτητής Φιλοσοφίας, και η Ελληνίδα Ρεβέκκα Καμίτση, ενεργό μέλος της αντίστασης κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. 

Σύντομα η γνωριμία τους εξελίσσεται σε μια σφοδρή ερωτική σχέση. Ωστόσο, εμπόδιο σε ένα κοινό μέλλον μπαίνει η βασανιστική ενοχή που κυνηγά τη Ρεβέκκα από τη Λέρο...


Γυναίκες Θάλασσες
(Σίσσυ Θεοφανοπούλου)

Ένας παλιός θρύλος θέλει τις γυναίκες να είναι θάλασσες...

Χίος, 1979. Η Θάλεια Μελισσινού, ένα φτωχό κορίτσι, θα φέρει σε λίγους μήνες στον κόσμο τον νόθο καρπό του έρωτά της με τον γνωστό στους κοσμικούς κύκλους της Αθήνας Ορέστη Αγοριανό. Εκείνος δε θα το μάθει ποτέ. 

Εκείνη θα μεγαλώσει το παιδί με στερήσεις και αγώνα, έχοντας όμως έναν φύλακα-άγγελο στο πλευρό της.

Νίσυρος, 2012. Ο Ποσειδώνας Μελισσινός, πετυχημένος αρχιτέκτονας, θα γνωρίσει την Αφροδίτη, μια γυναίκα που συνδέεται καταλυτικά με το παρελθόν του.

Σύρος, 2013. Ο εισαγγελέας Αργύρης Θέμελης, ερωτευμένος με την Κατερίνα, μια παντρεμένη αλλά κακοποιημένη γυναίκα, θα αναλάβει να ρίξει φως σ’ ένα διπλό έγκλημα που έγινε στη Νίσυρο πριν από περίπου ενάμιση χρόνο…

Τρία νησιά, τρεις γυναίκες, τρία καλά κρυμμένα μυστικά… του έρωτα, του μίσους και της μοίρας… 

Ένα μυθιστόρημα με συνεχείς ανατροπές, που εξελίσσεται ανάμεσα στο άρωμα μαστίχας της Μυροβόλου Χίου της δεκαετίας του εβδομήντα, στον πελαγίσιο αέρα της Νισύρου μιας ολόκληρης τεσσαρακονταετίας και στα πλακόστρωτα καλντερίμια της Άνω Σύρας του σήμερα.

«Η μάνα μου ξέρετε τι μου έλεγε παλιά; Ότι εμείς οι γυναίκες είμαστε θάλασσες! Μάνες, κόρες, σύζυγοι, αδερφές… κλείνουμε μέσα μας πότε αντάρες και πότε νηνεμίες. Μπορεί ν’ αντέξουμε ολόκληρα ναυάγια, αλλά ταραζόμαστε σαν πέσει έστω ένα βότσαλο μέσα στα νερά μας…»

H Θάλεια, η Αφροδίτη και η Κατερίνα αγάπησαν αλλά κι αγαπήθηκαν έντονα, ορμητικά... 

Πίστεψαν, προδόθηκαν, λυτρώθηκαν και στο τέλος αναστήθηκαν... συνειδητοποιώντας ότι η αληθινή αγάπη είναι βαθιά, πολύ βαθιά, ριζώνει, ξεπερνά πάθη και λάθη και δεν ξεψυχά ποτέ… σαν την ανάσα της θάλασσας…

Εκδόσεις Ψυχογιός

    
 

σέρρα
(Γιάννης Καλπούζος)

Ενόψει του εκτοπισμού των Αρμενίων απ' την Τραπεζούντα τον Ιούνιο του 1915, ένα κορίτσι που μοιάζει να το ζωγράφισε ο ίδιος ο Θεός καταφεύγει στο σπίτι ενός αγνώστου. Στην Ορντού ένα άλλο κορίτσι εύπορης ελληνικής οικογένειας ετοιμάζεται για τον γάμο της και πασχίζει να οραματιστεί το μέλλον μ' έναν άντρα τον οποίο ελάχιστα γνωρίζει.

Ο χαρισματικός, θρήσκος και θεματοφύλακας των ηθών της εποχής Γαληνός Φιλονίδης διχάζεται ανάμεσα σε δυο γυναίκες∙ δοκιμάζεται εμπρός στις ιδέες του∙ έρχεται αντιμέτωπος με την αγριότητα και το μίσος∙ συντρίβεται και θέτει ως στόχο ζωής να εκδικηθεί εκείνον που του προκάλεσε τον μέγα πόνο.

Στο παρασκήνιο της μυθοπλασίας ιχνογραφείται ο Πόντος μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών∙ η ομογενοποίηση των φυλών με συνδετικό κρίκο μα και άλλοθι τη θρησκεία∙ ο φόβος, η μισαλλοδοξία και ο εθνικισμός που ενσπείρουν οι Νεότουρκοι και στη συνέχεια οι Κεμαλιστές∙ η καθημερινή ζωή στα πρώτα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης∙ οι διώξεις των Ελλήνων επί Στάλιν∙ τα στρατόπεδα εργασίας στη Σιβηρία και οι στέπες του Καζακστάν με αφόρητους καύσωνες το καλοκαίρι και σφοδρό ψύχος τον χειμώνα∙ οι πόθοι, τα πάθη και τα δεινά των Ποντίων.

Κι όλα, μέσα από το πολυσχιδές ταξίδι που γράφει η ζωή και το ταξίδι που γράφεται για τη ζωή, να φαντάζουν φλόγες και κινήσεις του ποντιακού χορού σέρρα, του χορού της φωτιάς.


Η σοδειά του κακού
(Ρόμπερτ Γκαλμπρέιθ)

Όταν η Ρόμπιν Έλακοτ ανοίγει το μυστηριώδες πακέτο που φτάνει στα χέρια της, τρομοκρατείται καθώς αντικρίζει ένα ακρωτηριασμένο γυναικείο πόδι.

Το αφεντικό της, ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Κόρμοραν Στράικ, είναι περισσότερο ψύχραιμος. Υπάρχουν τέσσερα άτομα από το παρελθόν του που θα μπορούσαν να ευθύνονται γι’ αυτό και είναι και τα τέσσερα ικανά να διαπράξουν τις πιο βίαιες και άγριες πράξεις.

Καθώς η αστυνομία επικεντρώνεται στον δράστη που ο Στράικ θεωρεί τον λιγότερο πιθανό, ο ίδιος και η Ρόμπιν αναλαμβάνουν την υπόθεση και μπαίνουν στους σκοτεινούς και διεστραμμένους κόσμους των τριών άλλων αντρών. Αλλά η βία συνεχίζεται και ο χρόνος είναι αδυσώπητος.

Η ΣΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ, το τρίτο βιβλίο της επιτυχημένης σειράς με πρωταγωνιστές τον Κόρμοραν Στράικ και τη δυναμική νεαρή βοηθό του Ρόμπιν Έλακοτ, είναι ένα πανέξυπνο μυθιστόρημα μυστηρίου με απρόβλεπτες ανατροπές, αλλά ταυτόχρονα και η ιστορία ενός άντρα και μιας γυναίκας που συναντιούνται στον δρόμο της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής τους.


Άγριες θάλασσες
(Τέσυ Μπαΐλα)

Στις άγριες θάλασσες της κατεχόμενης Ελλάδας υπάρχει ένα μυστικό ελευθερίας που το γνωρίζουν μόνο οι γενναίοι. Η «Ευαγγελίστρια», το καΐκι της διαφυγής, δε μεταφέρει ανθρώπους∙ μεταφέρει την ελπίδα της εθνικής ξαστεριάς στην πιο σκοτεινή στιγμή της σύγχρονης Ιστορίας. Κατακτητές και πατριώτες, διώκτες και κυνηγημένοι, όλοι τους στρατευμένοι σ’ έναν πόλεμο που θα κρίνει το μέλλον του κόσμου. Από τον ασυμβίβαστο καπετάν Μιλτιάδη Χούμα μέχρι την καρτερική Ελένη του, μικροί και μεγάλοι ήρωες στροβιλίζονται σ’ ένα έπος που εκτυλίσσεται στην πανάρχαια θάλασσα του Ομήρου. Τι απέμεινε από αυτή τη φοβερή αντάρα; Μνήμες και βοές μέσα στον χρόνο αλλά και η ζωή αυτών των ανθρώπων, πλούσια σε ιδανικά, σε όνειρα, σε έρωτες και πάθη. Ζωή μοιρασμένη σε επεισόδια που θα αδυνατούσε να συλλάβει και η πιο τολμηρή φαντασία.

Μια μυθιστορηματική μαρτυρία για τότε που οι ψυχές ήταν φτιαγμένες από ακριβό μέταλλο∙ τότε που την Ιστορία την έγραφαν οι απλοί άνθρωποι.


Λέγε με Καΐρα
(Δημήτρης Στεφανάκης)

Τοπίο αγνώριστο πια η παιδική μου ηλικία με τη φημισμένη ταβέρνα του Ατρέμου και τα θρυλικά Πουτανάδικα να δεσπόζουν πάνω απ’ την παλιά γειτονιά με τα διάσπαρτα σπίτια και τους χωματόδρομους. Ο χρόνος τα πήρε όλα μαζί του κι άφησε μόνο αναμνήσεις: Το μυστήριο της Καΐρας, την ανεκδιήγητη οργάνωση του Μπούλη που θα ανέτρεπε τη Χούντα, τη μορφή του παππού, μυθική, τρυφερή, οικεία. Τόσα χρόνια στρίβω τη γωνία και νομίζω κάθε φορά πως θα ξαναδώ την αλάνα όπου παίζαμε παιδιά κι όχι τις πολυκατοικίες, στα θεμέλια των οποίων αναπαύεται η δόξα των ποδοσφαιρικών αγώνων της Πάνω και Κάτω Γειτονιάς… 

Ένα οδοιπορικό της μνήμης στην εποχή που νομίζαμε πως θα αλλάζαμε τον κόσμο.


Κίνδυνος παντού
(Ντέιβιντ Ο'Ντόχερτι)

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ, ΓΕΙΑ ΣΑΣ. ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΟΚΤΕΡ* ΝΟΕΛ ΖΟΟΥΝ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΟΣ. 

Εργαζόμουν ως ναυαγοσώστης σε πισίνα. Μέχρι που συνειδητοποίησα τι είναι αυτό που πραγματικά κάνει τις πισίνες επικίνδυνες: ΤΟ ΝΕΡΟ! 

Οπότε ΞΕΦΟΡΤΩΘΗΚΑ ΟΛΟ ΤΟ ΝΕΡΟ. 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ; 

Αυτή είναι μια καλή ερώτηση. ΚΑΛΗ ΑΠΟΡΙΑ! 

1. Για να σας υπενθυμίσει ότι υπάρχει ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΑΝΤΟΥ.

2. Για να ΣΑΣ κάνει ειδικούς ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΟΥΣ (Επίπεδο 1)


Ο Κάφκα στην ακτή
(Χαρούκι Μουρακάμι)

Ένα νεαρό αγόρι, ο Κάφκα Ταμούρα, το σκάει από το σπίτι του και για να ξεφύγει από την εκπλήρωση μιας τραγικής οιδιπόδειας προφητείας και για να αναζητήσει τη μητέρα του και την αδελφή του που έχουν εξαφανιστεί από χρόνια.

Ένας αφελής και όχι ιδιαίτερα έξυπνος γέρος, ο Νακάτα, που δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει το σοκ που υπέστη στα παιδικά του χρόνια, αναζητά τον χαμένο εαυτό του. Η αναζήτησή του εν μέρει συμπληρώνει και εν μέρει εξηγεί τη φυγή του Κάφκα.

Καθώς οι δρόμοι τους έρχονται ολοένα και πιο κοντά, και γίνεται σταδιακά ξεκάθαρο το γιατί, ο Χαρούκι Μουρακάμι βυθίζει τους αναγνώστες του σ’ έναν κόσμο όπου οι γάτες μιλούν, τα ψάρια πέφτουν απ’ τον ουρανό και τα πνεύματα γλιστρούν έξω από τα σώματα για να κάνουν έρωτα ή να διαπράξουν φόνο.

Ένας από τους μεγαλύτερους παραμυθάδες παγκοσμίως στην καλύτερη στιγμή του.

Εκδόσεις BELL

   

Ό,τι βρεις, δικό σου
(Stephen King)

1978
Η εμμονή του Μόρις Μπέλαμι με τον διάσημο συγγραφέα Τζον Ρόθστιν είναι τόσο μεγάλη, που δε θα διστάσει να σκοτώσει για νΆ αποκτήσει τα πολύτιμα σημειωματάριά του που περιέχουν τουλάχιστον ένα ανέκδοτο μυθιστόρημα.

2009
Ο Πιτ Σάουμπερς, ένα αγόρι του οποίου ο πατέρας επέζησε από το μακελειό που προκάλεσε ο διαβόητος Δολοφόνος με τη Μερσέντες, ανακαλύπτει κοντά στο σπίτι του ένα θαμμένο μπαούλο που περιέχει πολλά χρήματα και τα σημειωματάρια του Ρόθστιν.

2014
Μετά από τριάντα πέντε χρόνια στη φυλακή, ο Μόρις είναι ελεύθερος. Τώρα ήρθε η ώρα να βρει το θησαυρό του. Και όποιος μπει στο δρόμο του, θα το μετανιώσει. 

Η ζωή του Πιτ κινδυνεύει. Οι μοναδικοί που μπορούν να τον βοηθήσουν να γλιτώσει από τη δολοφονική οργή του Μόρις είναι ο πρώην αστυνομικός Μπιλ Χότζες, η Χόλι Γκίμπνι και ο Τζερόμ Ρόμπινσον.

Ο Στίβεν Κινγκ επιστρέφει με ένα αγωνιώδες, γρήγορο και αιχμηρό μυθιστόρημα –το δεύτερο της τριλογίας που ξεκίνησε με το Ο κύριος Μερσέντες– που θα σας καθηλώσει. 


Κάιν και Άβελ
(Jeffrey Archer)

Δυο άντρες γεννημένοι την ίδια μέρα, σε δύο διαφορετικές γωνιές του πλανήτη, που οι δρόμοι τους έμελλε να διασταυρωθούν σ' έναν αδυσώπητο αγώνα με έπαθλο τη δύναμη και τον πλούτο: Γουίλιαμ Λόουελ Κάιν και 'Aβελ Ροσνόφσκι… ο ένας γιος ενός Βοστονέζου πολυεκατομμυριούχου, ο άλλος ένας πάμπτωχος Πολωνός μετανάστης.

Η ιστορία τους θα ξεδιπλωθεί στη διάρκεια μισού αιώνα, όπου αυτοί οι δυο άντρες –φιλόδοξοι, ισχυροί και αδίστακτοι– σπρωγμένοι από τη μοίρα, θα βρεθούν στον ίδιο τόπο, στον ίδιο στίβο, για να βοηθήσουν… να σώσουν… να μισήσουν… και να συντρίψουν ο ένας τον άλλο. Γιατί ο Κάιν και ο 'Aβελ αγωνίζονται για την κορυφή. Και στην κορυφή υπάρχει χώρος μόνο για έναν.


Χρυσός λέων
(Wilbur Smith)

Ακτές της Ανατολικής Αφρικής, 1670.
Εκτέλεσαν τον πατέρα του μπροστά στα μάτια του. Ο ίδιος πέρασε τα νεανικά του χρόνια αποζητώντας εκδίκηση. 
Τώρα, ο Χένρι «Χαλ» Κόρτνεϊ είναι ένας άντρας με το δικό του πλοίο και με τη δική του οικογένεια. Η μοίρα, όμως, δεν έχει ξεμπερδέψει μαζί του...
Σε ένα ταξίδι κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Αφρικής, ένας θανάσιμος εχθρός απάγει τη γυναίκα του, την ατρόμητη στρατηγό Ιουδήθ… και μαζί της και το αγέννητο παιδί του. Ο Χαλ δεν έχει παρά μόνο μία επιλογή. Η καταδίωξη του εχθρού του θα είναι ανελέητη. Από τα επικίνδυνα νερά του ωκεανού και την αφιλόξενη αφρικανική έρημο μέχρι τα άθλια σκλαβοπάζαρα της Ζανζιβάρης, ο κίνδυνος ελλοχεύει σε κάθε στροφή. Όμως θα χρειαστούν πολύ περισσότερα από τις αλυσίδες της σκλαβιάς για να σταματήσουν τον Χαλ Κόρτνεϊ…


Κάθε νεκρό πράγμα
(John Connolly)

Η γυναίκα του και η μικρή του κόρη δολοφονήθηκαν άγρια. Ο δράστης δε βρέθηκε ποτέ. Βυθισμένος στη θύμηση της σφαγής, ο πρώην ντετέκτιβ της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Τσάρλι «Μπερντ» Πάρκερ βασανίζεται από τις προσωπικές του ενοχές και τη λαχτάρα για εκδίκηση.

Μέχρι τη στιγμή που αναλαμβάνει να βρει μια εξαφανισμένη κοπέλα.
Τότε ξεκινά για τον Τσάρλι μια οδύσσεια που τον οδηγεί από τα σπλάχνα του οργανωμένου εγκλήματος της Νέας Υόρκης στους βάλτους της Λουιζιάνα, σε σκοτεινά υπόγεια μαρτυρίων και σ' ένα δολοφόνο που δε μοιάζει με κανέναν άλλο. Έναν καλλιτέχνη του θανάτου, που για υλικό του χρησιμοποιεί τα σώματα των θυμάτων του και παίρνει ως τρόπαιο τα πρόσωπά τους. Έναν μαιτρ της φρίκης, για τον οποίο γνωρίζουν μόνο το όνομα που έχει ο ίδιος διαλέξει για τον εαυτό του: ο Ταξιδευτής...

Σκοτεινό, βίαιο, τρομακτικό και ευφυές, το Κάθε Νεκρό Πράγμα είναι το πρώτο μυθιστόρημα με ήρωα τον Τσάρλι Πάρκερ και το βιβλίο εκείνο που καθιέρωσε τον Τζον Κόνολι ως έναν από τους κορυφαίους συγγραφείς του σύγχρονου θρίλερ. 


Τα κάστρα των ονείρων
(Ίρις Κάλβα)

Η Μαρίνα είναι όμορφη, έξυπνη και περιτριγυρισμένη από ανθρώπους που την αγαπούν. Εγκλωβισμένη, όμως, στα «πρέπει» και στα λάθη της, βλέπει τη ζωή της να καταρρέει μέρα με τη μέρα. Ώσπου στα τριάντα τρία της καταλήγει με ένα νυφικό κρεμασμένο στη θήκη του, τις μπομπονιέρες στα καλάθια, ένα γαμπρό άφαντο και τη δουλειά της κατεστραμμένη. Όλα έχουν γκρεμιστεί γύρω της. Τα όνειρα της ζωής της έχουν μετατραπεί σε απόρθητα κάστρα. 

Τότε παίρνει τη μεγάλη απόφαση. Να φύγει. Απ' όλους και απ' όλα. Παίρνοντας μαζί της μόνο ένα μενταγιόν που της είχε δώσει η γιαγιά της. Ένα οικογενειακό κόσμημα που δεν υποψιαζόταν τι έκρυβε. Πόσα μυστικά, πέρα από τη φαντασία, θα έρχονταν στο φως... 

Κι εκείνη; Πρέπει να παλέψει να λύσει το χθες και το σήμερα. Μόνη, σε μια ξένη πόλη, άγνωστη μεταξύ αγνώστων, ήρθε η ώρα να κυνηγήσει τα όνειρά της. Και όταν ο έρωτας φανεί, αυτός ο απόλυτος άρχοντας της ζωής, θα μπορέσει να τον πιστέψει; Ή τα τραύματα του χθες θα σκοτώσουν το αύριο;

Τα Κάστρα των Ονείρων είναι ένα γοητευτικό μυθιστόρημα για το μεγαλείο του έρωτα, τα παιχνίδια της μοίρας και την πίστη στα όνειρα. Μια συναρπαστική ιστορία που θα σας ταξιδέψει από τη Ρωσία και την Αγγλία των αρχών του 19ου αιώνα μέχρι την Ελλάδα της βασιλείας του Όθωνα και τη σύγχρονη Ιταλία. 

Εσείς ποια βιβλία θα βάλετε στη βαλίτσα των καλοκαιρινών σας διακοπών;



0 σχόλια