Βιβλία με το Φασμπέντερ

Το Φασμπέντερ είναι ουδετέρου γένους γιατί πρόκειται για το φαινόμενο Φασμπέντερ, το ότι δηλαδή είναι ένας σταρ που πολύ σπάνια βρίσκεις γυναίκα που να μην της αρέσει, μικρή ή μεγάλη, και όλοι μιλάνε γι' αυτόν. Αν τον καλοπροσέξει κανείς, βλέπει πως δεν έχει τα χαρακτηριστικά τέλειου μοντέλου, τη γαλλική μύτη, το εκπληκτικό μαλλί, το τρομερά γυμνασμένο σώμα (τουλάχιστον παλιά δεν το είχε!), έχει όμως ένα κάτι που καμιά μας δεν μπορεί να του αντισταθεί. Συμπτωματικά, το Φασμπέντερ πάντα επιλέγει πολύ ιδιαίτερους ρόλους, συχνά κάποιου που έχει θέματα ή ακόμη και ενός ψυχοπαθή, και για κάποιο μυστήριο λόγο εμάς μας αρέσει ακόμη περισσότερο έτσι. Στο άρθρο αυτό, μαζεύτηκαν όλοι οι ρόλοι του που έχουν βασιστεί σε ήρωες βιβλίων, όχι απλά για να ξέρουμε και να δούμε τις ταινίες αυτές, αλλά πολύ περισσότερο για να διαβάσουμε τα βιβλία και να τον φανταζόμαστε στους αντίστοιχους ρόλους!!

Stelios - 300 (Frank Miller)


Βασισμένο στο κόμικ του Frank Miller που βασίστηκε με τη σειρά του στην δική μας ιστορία, το Φασμπέντερ ξεχώρισε ως ο λιγάκι τρελούτσικος, πολεμοχαρής στρατιώτης του Λεωνίδα, που γελούσε όταν έπεφταν τα βέλη βροχή ολόγυρά τους έτσι που σκέπαζαν τον ήλιο, κι έπεσε δίπλα στον βασιλιά του επικά. Το Φασμπέντερ εδώ είχε και τους απαιτούμενους κοιλιακούς για την ταινία, αλλά και μακρύ μαλλί, που ακόμη κι αυτό του πήγαινε.

Esmé - Angel (Elizabeth Taylor)


Η Romola Garai (που τη γνωρίσαμε ξανθιά ως Emma στη σειρά του BBC) παίζει τη συγγραφέα Angel Daverell που γνωρίζει τον νεαρό ζωγράφο Esmé και τον ερωτεύεται (φυσικά!). Σε αυτή την ταινία εποχής, το Φασμπέντερ είναι πιο κοντά στα πρότυπα των αντρών της εποχής της Όστεν, τουλάχιστον ενδυματολογικά. Γιατί κατά τ' άλλα είναι μάλλον λίγο τολμηρός, αλλά θα μου πείτε παίζει τον καλλιτέχνη και προφανώς δε θα είναι ο ευγενής και τυπικός κύριος Ντάρσυ.

Ρότσεστερ - Jane Eyre (Σάρλοτ Μπροντέ, Τζέην Έυρ, εκδ.Σμίλη)

Ένας από τους πιο αγαπημένους μας ήρωες, δια χειρός της μοναδικής Σάρλοτ Μπροντέ, ο Ρότσεστερ ενσαρκώθηκε μοναδικά από τον Φασμπέντερ, χτυπημένος από τη μοίρα, αλλά και από έρωτα για τη νταντά του, και ήταν ίσως το μοναδικό καλό κομμάτι της συγκεκριμένης μεταφοράς που γενικά δεν άφησε και τις καλύτερες εντυπώσεις στους φαν του κλασσικού αριστουργήματος.

Magneto - X-Men (Marvel)

Ο γηραιός Magneto είχε έρθει στις οθόνες μας ως ο αγαπημένος sir Ian McKellen, και για τη νεώτερη εκδοχή του, επέλεξαν τον αδιαμφισβήτητα εκπληκτικό Φασμπέντερ, που πραγματικά ξεχώρισε από ένα σημείο και μετά ως ένας από τους πιο σημαντικούς ήρωες των ταινιών με τους X-Men στα νιάτα τους. Παίζοντας ανάμεσα στο καλό και το κακό, ψάχνοντας να βρει την ταυτότητά του, παίζει καταλυτικό ρόλο για την ιστορία των X-Men, κι έναν από τους πιο δραματικούς, με πιο επική στιγμή κατά τη γνώμη μου, εκείνη που σηκώνει το στάδιο στη δεύτερη ταινία.

Carl Jung - A Dangerous Method (John Kerr, A Most Dangerous Method: The story of Jung, Freud, and Sabina Spielrein)

Πλάι στην Keira Knigtley, τον Viggo Mortensen και άλλους, ο Φασμπέντερ ενσαρκώνει το ρόλο του πραγματικού ψυχολόγου Καρλ Γιουνγκ, εκείνου που εισήγαγε την αναλυτική ψυχολογία, αφού ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την υστερία και την ανάλυση των ονείρων και αφού σύναψε σχέσεις με την ασθενή του που είχε κάποιες λίγο ιδιαίτερες σεξουαλικές επιθυμίες (50 shades καταστάσεις, απ' ότι κατάλαβα...). Η ταινία βασίστηκε σε θεατρικό που με τη σειρά του βασίστηκε στο βιβλίο του John Kerr, που όμως δεν είναι μυθιστόρημα.

Edwinn Epps - 12 Χρόνια Σκλάβος (Solomon Northup)

Στο ρόλο που τον έφερε στις υποψηφιότητες για Όσκαρ Β' Αντρικού ρόλου, ο Φασμπέντερ ενσαρκώνει τον ψυχάκια μεγαλοκτηματία Edwinn Epps που αγοράζει τον πρωταγωνιστή και κακομεταχειρίζεται τους σκλάβους του, βιάζει και βασανίζει την Lupita Nyong'o (που κερδίζει με τη σειρά της το Όσκαρ Β' Γυναικείου) και παρόλο που μας είναι φοβερά αντιπαθής και απίστευτα μισητός, πιστεύω πως όλοι του αναγνωρίζουμε την υποκριτική του αξία στο ρόλο του αυτόν (κι επιπλέον είναι και κούκλαρος σε αυτή την ταινία!)

Macbeth - Macbeth (Shakespear)

Πολλές και διαφορετικές απόψεις έχω ακούσει για τον συγκεκριμένο ρόλο του, άλλοι λένε πως ήταν εξαιρετικός και απλά ακαταμάχητος, άλλοι ότι δεν είχε καμία χημεία με την Marion Cotillard, που έπαιξε τη λαίδη Μάκμπεθ, μα όπως και να 'χει πρόκειται για έναν ακόμη ιδιαίτερο ρόλο για τον Φασμπέντερ, εκείνο του βασιλοκτόνου Μάκμπεθ που τρελαίνεται μετά την δολοφονική του πράξη και όλα τα επακόλουθα αυτής (που όμως του χαρίζει τη θέση του βασιλιά που τόσο επιθυμούσε). Στην πραγματικότητα ο βασιλιάς Μάκμπεθ της Σκωτίας ήταν καλός βασιλιάς, ενώ υπάρχουν και κάποιες προλήψεις πως το συγκεκριμένο θεατρικό είναι καταραμένο (λέτε γι' αυτό να μην πήγε και τόσο καλά τελικά;)

Steve Jobs - Steve Jobs (Walter Isaacson, Steve Jobs, η επίσημη βιογραφία, εκδ. Ψυχογιός)


Άλλος ένας ρόλος που τον έφερε πολύ κοντά στο Όσκαρ, Α' Αντρικού αυτή τη φορά, εκείνος του μεγαλοφυούς επιχειρηματία που όμως δεν ήταν διόλου συμπαθητικός, τόσο που για λίγες μέρες δεν ήμουν και πολύ ικανοποιημένη με τον εαυτό μου που έχω και macbook και iphone (και που μ' αρέσει τόσο το Φασμπέντερ!). Τελικά το ξεπέρασα.

Tom Sherbourne - The Light Between Oceans (M.L. Stedman, Το φως ανάμεσα στους ωκεανούς, εκδ. Πατάκη)

Πλάι στην Alicia Vikander (με την οποία έχει σχέση στην πραγματικότητα), το Φασμπέντερ παίζει έναν φαροφύλακα στην Αυστραλία, βετεράνο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, που προσπαθεί να κάνει παιδί με τη γυναίκα του μάταια, μέχρι τη στιγμή που ένα μωράκι έρχεται στη ζωή τους, ένα μωράκι που όμως έχει χαθεί από τους γονείς του και που κάποια στιγμή οι δρόμοι τους θα διασταυρωθούν. Απ' ότι έχω καταλάβει από το τρέιλερ και μόνο, το Φασμπέντερ πρέπει να είναι η λογική φωνή της υπόθεσης, όπως και να 'χει είναι κάτι διαφορετικό και ήρεμο για τα δεδομένα του που ανυπομονούμε να δούμε στη μεγάλη οθόνη!

Χάρι Χόλε - The Snowman (Jo Nesbo, Ο Χιονάνθρωπος, εκδ.Μεταίχμιο)

Ο Χάρι Χόλε μας άρεζε ήδη, και τα βιβλία του Nesbo είναι παγκοσμίως αγαπημένα. Για να συμπληρωθεί το καρέ, ανέλαβε το ίδιο το Φασμπέντερ να παίξει το ρόλο του ιδιοφυούς Νορβηγού ντετέκτιβ, που παλεύει με τις πιο επικίνδυνες υποθέσεις αλλά και με τα προσωπικά του πάθη. Μια πολύ καλή επιλογή και για τον ίδιο τον Nesbo που σίγουρα θα δει τα βιβλία του να εκτοξεύονται σε πωλήσεις και να ξαναγίνονται best sellers από την αρχή. 

Αναμφίβολα είναι η εποχή του Φασμπέντερ, είναι ένας εξαιρετικός ηθοποιός και ομολογουμένως έχει αστέρι. Εμείς ανυπομονούμε να τον δούμε να πρωταγωνιστεί σε περισσότερα από τα αγαπημένα μας βιβλία και σε ακόμη περισσότερους προβληματικούς ήρωες. Του ευχόμαστε μια λαμπρή καριέρα και την επόμενη υποψηφιότητά του για Όσκαρ να την κερδίσει!

Εσάς ποιος είναι ο αγαπημένος σας ρόλος του από βιβλίο; Ποιον ανυπομονείτε να δείτε; Και πόσο πραγματικά λατρεύετε τον Φασμπέντερ; Πείτε μας στα σχόλια!

2 σχόλια

  1. Εξαιρετικό άρθρο, το λάτρεψα πραγματικά !
    Προσωπικά ανυπομονώ να τον δω και στις δύο τελευταίες, γιατί και οι δύο αυτές ταινίες βασίζονται σε βιβλία που έχω σημειώσει στο GR και θέλω κάποια στιγμή να διαβάσω. Συν ότι στο Φως ανάμεσα στους ωκεανούς παίζει και η αγαπημένη μου Ρέιτσελ Βάις.
    Ο αγαπημένος μου ρόλος του μέχρι στιγμής πάντως είναι σίγουρα αυτός στο Inglourious Basterds του Κουέντιν Ταραντίνο από το οποίο τον έμαθα ουσιαστικά κι έχω στη κυριολεξία λιώσει.
    Μία παρένθεση μόνο ... Γιατί έχω την εντύπωση ότι για το 12 χρόνια σκλάβος ήταν υποψήφιος για όσκαρ πρώτου ανδρικού κι όχι δεύτερου ; :/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ, χαίρομαι που σου άρεσε :)))

      Στο 12 χρόνια δεν ήταν ο πρωταγωνιστής όμως, ήταν supporting ο ρόλος του, οπότε δε γίνεται νομίζω να είναι υποψήφιος για Α' Αντρικό.. Έχω κι εγώ περισσότερο Νέσμπο στη λίστα μου (τώρα έχουμε και λόγο!) και έχω και το Φως ανάμεσα στους ωκεανούς που παίζει να το ξεκινήσω άμεσα. Πράγματι, και στο Inglourious Basterds ξεχώρισε, αν και δεν τον είδαμε πολύ. Για μένα νομίζω με κέρδισε στη δεύτερη ταινία των X-Men, ενώ μέχρι τότε μου άρεζε σε όλα αλλά δεν είχα ψάξει περισσότερο γι' αυτόν.

      Διαγραφή