Το Μυστήριο του Κίτρινου Δωματίου

Ο Νοέμβριος ήταν μήνας νουάρ λογοτεχνίας για τη Λέσχη του Τρελοκαπελά. Είχαμε, λοιπόν, να διαλέξουμε ανάμεσα σε Αρσέν Λουπέν, Μαιγκρέ και Ρουλεταμπίλ, όλοι αρκετά γνωστοί στους Γάλλους αναγνώστες και όχι μόνο. Τελικά καταλήξαμε στον τελευταίο, άλλωστε θα έχετε πετύχει σε αρκετά βιβλιοπωλεία την ολοκαίνουργια έκδοσή του από τις εκδόσεις Διόπτρα, με την περιπέτειά του στο "Μυστήριο του Κίτρινου Δωματίου".

Πρωτότυπος τίτλος: Le Mystère de la Chambre Jaune
Συγγραφέας: Gaston Leroux
Εκδόσεις: Διόπτρα
ISBN: 978-960-364-933-5
Σελ.: 312

Περίληψη: Η ιστορία μας διαδραματίζεται στη γαλλική εξοχή, και σε έναν πύργο όπου η νεαρή κόρη του επιστήμονα Στάγκερσον πέφτει θύμα επίθεσης μέσα στο δωμάτιό της, που όμως είναι κλειδωμένο από μέσα και τα παράθυρα είναι σφαλιστά κι αυτά από μέσα. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα μυθιστορήματα κλειδωμένου δωματίου και αποτελεί ορόσημο της κλασικής αστυνομικής λογοτεχνίας που διαβάζεται και αγαπιέται από τους αναγνώστες μέχρι σήμερα.  Ο ερευνητής της υπόθεσης, ο 18άχρονος δημοσιογράφος Ζοζέφ Ρουλεταμπίλ, θυμίζει κάτι από Τεντέν, καθώς είναι ιδιοφυής και πολυμήχανος, παρά το νεαρό της ηλικίας του.

Το εξώφυλλο του
πρωτότυπου βιβλίου
Η ανάγνωση του βιβλίου δεν με κούρασε στιγμή, ενώ στοιχεία για τη λύση του υπήρχαν σε όλη τη διάρκεια, αν και δυσκολεύτηκα αρκετά να τα εντοπίσω εγκαίρως (ακόμα και μετά τα τόσα αστυνομικά που έχω διαβάσει!). Μόλις πήγαινα να κάνω μια εικασία, προέκυπταν νέα στοιχεία που την απέκλειαν, ενώ ο Ρουλεταμπίλ απαντούσε σε όλες τις απορίες μου, ακόμα κι αυτές που κάθονταν ακόμα στο πίσω πίσω μέρος του μυαλού μου κι εν τέλει δεν άφησε τίποτα αναπάντητο. Μου άρεσε και το ταξίδι σε αυτό τον φοβερό πύργο που συνέβαιναν τόσα παράξενα κι εκτίμησα τον νεαρό δημοσιογράφο, που αν και στην αρχή δεν με έπειθε όσον αφορά το νεαρό της ηλικίας του για τις ικανότητές του, τελικά συμπάθησα και θα ήθελα να διαβάσω ακόμη περισσότερα βιβλία όπου πρωταγωνιστεί.


Ο συγγραφέας, Γκαστόν Λερού, είναι αυτός που μας έφερε το αθάνατο "Φάντασμα της Όπερας". Το "Μυστήριο του Κίτρινου Δωματίου" μπορεί να ήταν το πρώτο του βιβλίο, όμως σήμερα συγκαταλέγεται στα 100 καλύτερα βιβλία μυστηρίου, ενώ τον φέρνει πλάι πλάι με τον συγγραφέα του Σέρλοκ Χολμς, Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ, αλλά και τον Αμερικανό κλασσικό κι αγαπημένο Ε.Α.Πόε.





Παρακάτω οι εντυπώσεις μελών που διάβασαν το βιβλίο αυτόν τον νουάρ Νοέμβρη:

Η υπέροχη αυτή φωτογραφία είναι
από την Evi Ive
"Στην Λέσχη του Τρελοκαπελά, όπως κάθε μήνα, και τον Νοέμβρη αυτόν αποφασίσαμε να διαβάσουμε το "Μυστήριο του Κίτρινου Δωματίου" του Γκαστόν Λερού, γνωστό για το Φάντασμα της Όπερας. Αυτό είναι από τα πρώτα μυστήρια κλειδωμένου δωματίου μέσα στο οποίο γίνεται ένα έγκλημα ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα διαφυγής του εγκληματία. Εδώ έχουμε τη Mlle Stangerson την οποία ακούμε να φωνάζει από το Δωμάτιο και μπαίνοντας μέσα δεν βρίσκουμε τον δράστη ενώ δεν είχε δυνατότητα διαφυγής. Ερευνητής εδώ ο Joseph Rouletabille, ένας δεκαοκτάχρονος με μεγάλη οξύνοια και αστυνομικό δαιμόνιο. Διαβάστε το, αξίζει. Η μόνη ένσταση μου είναι ότι η πλοκή είναι κάπως αργή για αστυνομικό μα εν τέλει χρειάζεται για την εξέλιξη της ιστορίας".
Γιώργος Ζωγράφος 

"Πολύ ανατρεπτικό, εξαιρετικά αγωνιώδες σε ...εκνευριστικό βαθμό και αρκετά έξυπνο! Διάβασα το 70% του βιβλίου μέσα σε ένα βράδυ! Κάτι είχα ψιλιαστεί για την έκβαση αλλά δεν μπορείς να είσαι για τίποτα απόλυτα σίγουρος με αυτό το βιβλίο! Γενικά μου άρεσε και πιστεύω ότι αξίζει να το διαβάσει κανείς!"
Ellie Tolia

"Tο μυστήριο νομίζω λύνεται αρκετά ικανοποιητικά και τα στοιχεία παρέχονται στην ώρα τους δίνοντας μας την δυνατότητα να συμμετέχουμε στην λύση του. Η γραφή του ήταν απλοϊκή , αν και περιγραφική, και με μετέφερε στη μουντή γαλλική επαρχία του Παρισιού. Αντιπροσωπεύει σε αρκετό βαθμό την κλασική αστυνομική λογοτεχνία και θα το πρότεινα σε κάποιον που του αρέσει αυτό το είδος."
Evi Ive

Μέχρι το τέλος του μήνα, οι εκδόσεις Διόπτρα διοργανώνουν διαγωνισμό με βάση το βιβλίο αυτό, με έπαθλο ένα παιχνίδι απόδρασης στο Escape room της πόλης σας για εσάς και την παρέα σας! Συμμετέχουν τα The MindTrap (Αθήνα-Θεσσαλονίκη), 60min (Θεσσαλονίκη-Ξάνθη),Enigma Escape Games Marousi (Αθήνα), Escape Project AXD (Αλεξανδρούπολη), True Detectives (Ηράκλειο), ClueWars (Χανιά), Unlock (Ρόδος). Πατήστε εδώ και βρείτε κάτι περίεργο στην εικόνα με τον Ζοζέφ Ρουλεταμπίλ για να πάρετε μέρος στο διαγωνισμό.

Το Δεκέμβριο η Λέσχη του Τρελοκαπελά θα διαβάσει το βιβλίο "Καλά Χριστούγεννα" του Κριστιάν Καριόν, μια πραγματική ιστορία που διαδραματίζεται το βράδυ της παραμονής Χριστουγέννων του 1914 όταν τα στρατεύματα των Γερμανών, Γάλλων και Βρετανών σταμάτησαν τον πόλεμο για να περάσουν μαζί τη μεγάλη αυτή γιορτή. Αν θέλετε κι εσείς να πάρετε μέρος στη συνανάγνωσή μας, αρκεί να έχετε ένα λογαριασμό στο facebook και να στείλετε ένα μήνυμα στη σελίδα της Χώρας των Βιβλίων

4 σχόλια

  1. Το είχα στη λίστα προς αγορά το συγκεκριμένο. Με έπεισες! Να' σαι καλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οταν το διαβάσεις πέρνα να μας πεις τις εντυπώσεις σου, αν θέλεις :)

      Διαγραφή
  2. Διαβάζεται εύκολα στα γαλλικά; Δηλαδή αρκεί το επίπεδο Β1-Β2;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν το προσπάθησα, αλλά αν έχεις επίπεδο Β2 να το προσπαθήσεις, κι αν δυσκολευτείς λίγο θα συνηθίσεις σιγά σιγά και θα τα καταφέρεις. Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολος συγγραφέας, πιστεύω θα βγει!!

      Διαγραφή