"H Νυχτερίδα" του Τζο Νέσμπο

Πρωτότυπος τίτλος: Flaggermusmannen
Συγγραφέας: Jo Nesbø
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
ISBN: 978-960-566-368-1
Ημερομηνία έκδοσης: 27/01/2014
Σελίδες: 440
Περίληψη: Ο επιθεωρητής Χάρι Χόλε αποσπάται από τη Δίωξη Εγκλημάτων του Όσλο στο Σίδνεϊ για να παρακολουθήσει την έρευνα που διεξάγουν οι τοπικές αρχές για την εξιχνίαση ενός φόνου. Ο Χάρι μπορεί να προσφέρει τη βοήθειά του αλλά έχει ρητές οδηγίες να μην μπλέξει. Το θύμα είναι μια εικοσιτριάχρονη Νορβηγίδα που είναι διάσημη στην πατρίδα της. Φυσικά, ο Χάρι δεν μπορεί να μείνει απλός παρατηρητής και συνδέεται φιλικά με τον επιθεωρητή που είναι επικεφαλής της έρευνας καθώς και με έναν από τους μάρτυρες, με αποτέλεσμα να βρεθεί αναμεμειγμένος με την έρευνα. Οι τρεις αυτοί άνθρωποι θα ανακαλύψουν πως η δολοφονία της κοπέλας είναι μόνο ο τελευταίος κρίκος μιας αλυσίδας ανεξιχνίαστων φόνων. Έχουν λοιπόν να αντιμετωπίσουν έναν ψυχοπαθή που δρα σε όλη την Αυστραλία. Καθώς ο κλοιός αρχίζει να κλείνει γύρω από τον δράστη, ο Χάρι φοβάται ότι κανείς δεν είναι πια ασφαλής – ούτε καν αυτοί που ερευνούν την υπόθεση.
Ο Νέσμπο, για όσους συχνάζουν σε βιβλιοπωλεία, συναντάται τόσο συχνά που θα 'λεγε κανείς πως είναι από τα πιο μοδάτα ονόματα της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας. Το καλό είναι πως έχει κυκλοφορήσει με το τσουβάλι τα βιβλία και δεν μπορεί να μείνει κανένας φαν του παραπονεμένος. Ανήκει δε, στην κατηγορία των Σκανδιναβών συγγραφέων αστυνομικών μαζί με τους Αλεξάντερ Σόντερμπεργ, Κριστίνα Όλσον, Λίσα Μάρκλουντ, Καμίλα Λέκμπεργ και άλλους που κυκλοφορούν από το Μεταίχμιο και επιβάλλονται στο ιστορικό κάθε λάτρη της αστυνομικής λογοτεχνίας. Ήξερα από την πρώτη στιγμή πως αν έπιανα στο χέρι μου ένα δικό του βιβλίο θα κολλούσα μαζί του, και γι' αυτό το ανέβαλα (είχα, βλέπετε, κι άλλα πολλά αδιάβαστα ήδη αγορασμένα και ήθελα να τον αφήσω για τη μέρα εκείνη που θα αναρωτηθώ "και τώρα; τι στο καλό να διαβάσω τώρα;" -αν και όλοι ξέρουμε πως δεν πρόκειται να έρθει ποτέ τέτοια μέρα στη ζωή ενός βιβλιοφάγου!-). Για όλα φταίει η Λέσχη Ανάγνωσης της πόλης μου, που με ανάγκασε να διαβάσω το πρώτο βιβλίο με ήρωα τον Χάρι Χόλε! Αλήθεια, αυτούς κατηγορώ μόνο και δε φταίω εγώ που τώρα θα πρέπει σιγά σιγά να πάρω όλα τα βιβλία του Νορβηγού ντετέκτιβ!!

Η Νυχτερίδα είναι ένα άκρως καλοκαιρινό βιβλίο στην πραγματικότητα, όπου ο πρωταγωνιστής μας ταξιδεύει Ιανουάριο στην καλοκαιρινή Αυστραλία για να παρακολουθήσει την έρευνα που διεξάγουν οι τοπικές αρχές για την εξιχνίαση του θανάτου μιας νεαρής κοπέλας διάσημης στη χώρα του. Παρόλο που ο ρόλος του είναι καθαρά εκείνος του παρατηρητή, ο Χάρι Χόλε θα εμπλακεί στην υπόθεση και θα κυνηγήσει τον δολοφόνο που απ' ότι φαίνεται δεν είναι ένας απλός δολοφόνος της μιας φοράς, αλλά ένας ψυχοπαθής που δρα σε ολόκληρη την Αυστραλία, βιάζοντας και σκοτώνοντας με φριχτούς τρόπους κοπέλες. Όσο πιο κοντά του θα φτάνει όμως, τόσο πιο πολύ θα συνειδητοποιεί πως δεν είναι κανείς ασφαλής, ούτε καν οι ίδιοι οι ερευνητές της υπόθεσης. 

Πέρα από την εξέλιξη της ιστορίας, ο αναγνώστης της "Νυχτερίδας" βρίσκεται καλοκαίρι στην Αυστραλία και γνωρίζει από κοντά τις συνήθειες, τις παραδόσεις, τα έθιμα και κάθε τι άλλο μοναδικό μπορεί να χαρακτηρίσει αυτή την ήπειρο. Θα τη διασχίσει από τη Μελβούρνη ως το Σίδνεϊ και από το Μπρίσμπεϊν ως την Αδελαΐδα. Θα βρεθεί σε αγώνες πάλης, θέατρα, ενυδρεία, θα συναντήσει αστυνομικούς, εμπόρους ναρκωτικών, πόρνες και ανθρώπους του υποκόσμου, θα μπλέξει άσχημα και θα ξετυλίξει το νήμα της υπόθεσης μαζί με τον Νορβηγό αστυνομικό που έκανε με αυτό το βιβλίο το ντεμπούτο του στην αστυνομική λογοτεχνία.
Ο Χάρι μου έγινε συμπαθής από τη στιγμή που συστήθηκε ως "Χάρι Χόλι" γιατί βαριόταν να διορθώνει τους Αυστραλούς διαρκώς προκειμένου να πουν σωστά το επίθετό του. Και παρόλο που σε γενικές γραμμές ήταν σχετικά ήσυχος στην αρχή του βιβλίου, από το σημείο που μπλέκεται πιο ενεργά στην υπόθεση και μετά, φαίνεται πως ναι μεν είναι ικανός και παρατηρητικός, αλλά έχει και κάποια σοβαρά ελαττώματα και εθισμούς. Είναι με λίγα λόγια αρκετά αληθινός και σε καμία περίπτωση δεν είναι μονόπλευρος. Έχει δε και πολύ φορτωμένο ιστορικό στη ζωή του, που φαντάζομαι πως θα επηρεάσει και άλλες μελλοντικές του υποθέσεις. 

Μπορεί να ένιωσα κάποιες στιγμές πως ο Νέσμπο φλυαρεί άσχετα, μα είδα στο τέλος πως οι πληροφορίες που έδινε έπαιζαν κάποιο μικρό ή μεγαλύτερο ρόλο στη λύση του μυστηρίου. Κι αν ο δολοφόνος δεν με εξέπληξε τόσο, το βιβλίο με κράτησε με φοβερή αγωνία, ιδίως στο τέλος, όταν κατάλαβα πως κανείς, ούτε ο ίδιος ο Χάρι δεν ήταν ασφαλής από το χέρι του Νέσμπο.

Η Νυχτερίδα έχει βραβευτεί με τα βραβεία: 
Riverton Prize 1997: Καλύτερο Νορβηγικό Αστυνομικό Μυθιστόρημα της Χρονιάς
Glass Key (Glasnyckeln) 1998: Καλύτερο Σκανδιναβικό Αστυνομικό Μυθιστόρημα της Χρονιάς
Ο Νέσμπο με τη σειρά του έχει φτάσει σήμερα να βλέπει τα βιβλία του να ξεπερνούν τα 14.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως σε πωλήσεις και να εκδίδονται σε περισσότερες από 40 χώρες. Είναι ο πιο επιτυχημένος συγγραφέας αστυνομικού στη Νορβηγία και κάτοχος ενός εντυπωσιακού ρεκόρ στη Μεγάλη Βρετανία: τα βιβλία του έχουν ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 717.000 αντίτυπα μέσα στο 2011, που σημαίνει ότι ένα βιβλίο του πουλιέται ανά 27 δευτερόλεπτα. Το ρεκόρ αυτό τον κατατάσσει στη δεύτερη θέση της λίστας των πιο ευπώλητων συγγραφέων στη Μ. Βρετανία πιο ψηλά και από τον Stieg Larsson.

4 σχόλια

  1. Αγαπώ Jo Nesbo!!! Έχω διαβάσει τον χιονάνθρωπο και το κυνηγοί κεφαλών
    Τώρα έχει σειρά η νυχτερίδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο goodreads πάντως βλέπω ότι η Αστυνομία έχει τη μεγαλύτερη βαθμολογία αν και λένε να τη διαβάσει κάποιος μετά τον Φαντομά. Το "Κυνηγοί κεφαλών" πάλι βλέπω έχει γίνει ταινία με τον Τζέιμι Λάνιστερ από το Game of Thrones..

      Διαγραφή
  2. Χαίρομαι που ξεκίνησες από τη "Νυχτερίδα" γιατί είναι το πρώτο της σειράς με το θρυλικό Χάρι Χόλε, που μετρά συνολικά 10 βιβλία... εγώ είχα ξεκινήσει με τη "Νέμεσις" το Νο4, έφτασα μέχρι και το 10ο, το τελευταίο, την "Αστυνομία" και τα πήρα μετά από την αρχή... μολονότι μπορούν να διαβαστούν και με άτακτη σειρά, όσον αφορά το αστυνομικό κομμάτι, θα σου σύστηνα να τα πιάσεις με τη σειρά... πρώτον θα θαυμάσεις την πένα του Νέσμπο να εξελίσσεται βιβλίο με το βιβλίο σε μια περίοδο περίπου 15 χρόνων... και επίσης θα γνωρίσεις από πολύ κοντά τι εστί Χάρι Χόλε... σε κάθε βέβαια βιβλίο θα βρίσκεις πληροφορίες και σπέρματα που έχουν αναφερθεί νωρίτερα αλλά μια και ξεκίνησες από την αρχή θα σου πρότεινα να συνεχίσεις έτσι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χμμμ είναι πολύ ενδιαφέρον αυτό που λες για την εξέλιξή του, μου αρέσει να το παρατηρώ αυτό στα βιβλία κάποιων συγγραφέων. Αν δεν πιάσω επιτέλους Σέρλοκ Χολμς, πιθανόν και το επόμενο αστυνομικό που θα διαβάσω να είναι Νέσμπο ;)

      Διαγραφή