Μετακομίζοντας με βιβλία

Τι εννοείς δεν χωράνε τα έπιπλα τώρα στο καινούργιο σπίτι;
Λίγο πριν φύγει το καλοκαίρι πολλοί βρίσκουν την κατάλληλη ευκαιρία για να μετακομίσουν. Τώρα που σιγά σιγά θα μπορείς να κάνεις δουλειές χωρίς να λούζεσαι στον ιδρώτα και μόνο επειδή ανασαίνεις και λίγο πριν ξεκινήσει η νέα χρονιά, είναι μια χαρά καιρός για μετακομίσεις, κουβαλήματα και νέα ξεκινήματα.

Αν είσαι φοιτητής...
Μόνο τα αδιάβαστα και τα απολύτως απαραίτητα παίρνω μαμά!
Μπορεί να μετακομίζεις επειδή ήρθε απλά η ώρα να αλλάξεις σπίτι. Αν μετακομίζεις όμως γιατί μόλις πέρασες σε κάποια σχολή, θα σου πρότεινα να μην κουβαλήσεις όλα σου τα βιβλία στο νέο σου σπίτι. Αρχικά γιατί και το πατρικό σου σπίτι είναι ακόμα σπίτι σου (μην ξεχνάς ποιος πληρώνει τις σπουδές σου) και δε θα ρίξεις μαύρη πέτρα πίσω σου, η συμβουλή μου είναι να πάρεις μαζί σου ΜΟΝΟ τα αδιάβαστα και εκείνα τα βιβλία που έχεις σκοπό να ξαναδιαβάσεις. Δηλαδή τα απολύτως απαραίτητα. Από εκεί και πέρα, καλά θα κάνεις να προμηθευτείς με μπόλικο χώρο για τα νέα βιβλία που θα αγοράσεις τα επόμενα χρόνια και που θα είναι πολλά. Ακόμα κι αν τελικά αποφασίσεις να εγκατασταθείς μόνιμα στη νέα πόλη όπου θα σπουδάσεις, το πιθανότερο είναι πως θα αλλάξεις αρκετά σπίτια και δε θέλεις να κουβαλάς κάθε φορά όλη την παιδική και την εφηβική σου βιβλιοθήκη μαζί με τα πανεπιστημιακά και τα καινούργια "ενήλικα" βιβλία σου. Ιδίως αν πρόκειται να ζήσεις για πρώτη φορά σε μεγαλούπολη, όπου οι τιμές των βιβλίων και οι επιλογές είναι τόσο πολλές ώστε μπορείς να "χτίσεις" μια νέα βιβλιοθήκη σε χρόνο dt.

Αλλά ας προχωρήσουμε στις συμβουλές για όσους μετακομίζουν με όλη τους τη ζωή.

Ώρα για ξεκαθάρισμα
Χμμμ... να το κρατήσω αυτό μετά από το τέλος
που δε μου άρεσε και τόσο;
Η ώρα της μετακόμισης είναι μια καλή ευκαιρία να ξεκαθαρίσεις τα ράφια σου. Γι' αυτό θα χρειαστεί βέβαια να ξεκινήσεις κανένα μήνα νωρίτερα από τη μέρα της μετακόμισής σου, να κοιτάξεις καλά καλά τα ράφια σου και να ρωτήσεις τον εαυτό σου "Το θέλω πραγματικά αυτό το βιβλίο στη βιβλιοθήκη μου;" Αφού απαντήσεις αρνητικά, πρόσεξε, βάλε το βιβλίο σε μια σακούλα ή ένα κουτί και μην το ξανακοιτάξεις. Έπειτα πήγαινε κατευθείαν τα βιβλία σου στη δημοτική βιβλιοθήκη ή σε κάποιο παλαιοβιβλιοπωλείο ή απλά δώρισέ τα και προσπάθησε όσο μπορείς να μείνεις σταθερός στην αρχική σου απάντηση.

Καλύτερα πολλά και μικρά παρά μεγάλα και ασήκωτα
Απλά θα χρειαστώ μερικές χιλιάδες κούτες.
Ψιλοπράματα!
Μπορεί να είναι προφανές, αλλά είναι ένα πολύ συχνό λάθος στη μετακόμιση βιβλίων. Αν πάρεις τεράστιες κούτες με σκοπό να γεμίσεις μια-δυο με τα βιβλία σου, να ξέρεις πως δε θα μπορείς να τις μετακινήσεις με τίποτα και θα πρέπει να τις κουβαλήσεις μισές ή να τοποθετήσεις μισά βιβλία, μισά ρούχα ή κάτι άλλο ελαφρύ. Στη χειρότερη σκέψου ότι κινδυνεύεις να ανοίξει η κούτα σου από το βάρος και να χυθούν τα βιβλία σου στο δρόμο! Η καλύτερη εναλλακτική είναι να πάρεις από το σούπερ μάρκετ (σου τα δίνουν δωρεάν αν τα ζητήσεις) κουτιά από μπανάνες, από ποτά και άλλα παρόμοιου μεγέθους που είναι ότι ακριβώς χρειάζεσαι!

Δοκίμασε εναλλακτικές μεθόδους
Τι καλά να είχε και ροδάκια η τσαντούλα μου..
Δεν είναι ανάγκη να βάλεις τα βιβλία σου σε κουτιά. Αν μετακομίζεις κάπου κοντά, όπως έκανα εγώ πέρυσι, μπορείς να μεταφέρεις τα βιβλία σου είτε σε σακούλες σούπερ μάρκετ (προσοχή να μην είναι πολύ παλιές γιατί διαλύονται!!) είτε σε μια βαλίτσα με ροδάκια. Φυσικά κάπως έτσι θα μεταφέρεις και τα υπόλοιπα πράγματά σου, αλλά αυτό είναι άλλο κεφάλαιο.

Πακετάρισε με στρατηγική
Εντάξει, σε αυτό το ράφι έχουμε
τα παλιά βιβλία του παππού,
το βιβλίο του Κωστάκη και την Φρουφρού.
Αν σου αρέσει η τοποθέτηση των βιβλίων σου στα ράφια σου και θέλεις να τη μεταφέρεις και στο νέο σου σπίτι όπως ακριβώς είναι, θα σε βοηθήσει πολύ να πακετάρεις τα ράφια σου όπως ακριβώς τα βλέπεις. Δηλαδή όλα τα κλασσικά μαζί, τα θρίλερ σε ένα άλλο κουτί, το ράφι του Χάρι Πότερ σε ένα άλλο κ.ο.κ. Σκέψου πόσο πιο εύκολα θα είναι όταν θα τα βγάλεις από τα κουτιά τους και θα τα ξανατοποθετήσεις στις θέσεις τους χωρίς να ψάχνεις με τις ώρες ή να χρειάζεται να κάνεις χώρο για εκείνο το βιβλίο που ξέχασες ότι είχες. Μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να γράψεις πάνω στα κουτιά "διαβασμένα" ή "αδιάβαστα", για να διαχωρίσεις έτσι και τις προτεραιότητές σου. Ένα ακόμα έξυπνο κόλπο είναι να φωτογραφήσεις με το κινητό σου το κάθε ράφι χωριστά και όλη τη βιβλιοθήκη μαζί. Μετά θα πρέπει απλά να τα βάλεις στις θέσεις που βλέπεις στις φωτογραφίες σου.

Ξεκίνα με το πακετάρισμα των βιβλίων από νωρίς
Μόλις τελειώσω το κεφάλαιο θα ξεκινήσω το πακετάρισμα.
Αφού το πήρες απόφαση πως θα μετακομίσεις, και έχεις πληρώσει και το νοίκι και την εγγύηση και το μεσιτικό και άλλαξες και το ρεύμα και το νερό και γενικότερα είσαι με το ένα πόδι στο καινούργιο σου σπίτι, καλό θα ήταν να πακετάρεις και τα βιβλία σου από νωρίς. Είναι μια καλή αρχή το πακετάρισμα των βιβλίων σου γιατί σε βάζει στη διάθεση της προσεκτικής και συστηματικής μετακόμισης και μπορεί να σε βοηθήσει και για τα υπόλοιπα πράγματά σου. Επίσης θα δεις πόσα κουτιά χρειάζεσαι στην πράξη και σίγουρα δε βλάπτει να τελειώνεις με τα ατέλειωτα βιβλία σου από την αρχή.

Προσοχή στο πακετάρισμα!
Αυτά παθαίνεις άμα είσαι αρχάριος στο πακετάρισμα!
Αν μείνουν αποθηκευμένα τα βιβλία σου πριν ή μετά τη μετακόμιση για κάποιο χρονικό διάστημα, πρόσεξε πώς θα τα τοποθετήσεις. Η καλύτερη τακτική είναι με τη ράχη κάτω για να τα προστατεύσεις. Μπορείς να τα βάλεις ξαπλωτά, όρθια ή μια μίξη αυτών. Μόνο προσοχή, να μην τσαλακωθεί κάποιο βιβλίο σου στο κουτί, γυρίσουν σελίδες ή τσακίσει το εξώφυλλο, θα γίνει παρτάλι μέχρι να το βγάλεις και δε θα μπορείς να το σώσεις ακόμα κι αν το τοποθετήσεις για δυο μήνες κάτω από τον Μπαμπινιώτη και την Αγία Γραφή μαζί!

Θυμήσου τα βιβλία έκτακτης ανάγκης
Μα αγάπη μου, αυτά είναι
τα βιβλία της εβδομάδας μόνο!
Και δεν εννοώ φυσικά τον Χρυσό Οδηγό ή την Ιατρική Εγκυκλοπαίδεια, αλλά εκείνα τα ένα-δυο βιβλία που διαβάζεις αυτό τον καιρό και ίσως και το αμέσως επόμενο που έχεις σκοπό να πιάσεις. Το πιο πιθανό είναι πως δε θα έχεις και τόσο χρόνο για διάβασμα αυτές τις μέρες, αλλά πάντα πρέπει να έχουμε το βιβλίο μας σε απόσταση αναπνοής για παν ενδεχόμενο. Μπορείς να τα τοποθετήσεις στο κουτί όπου κρατάς τους φορτιστές, τα χαρτιά και τα φάρμακά σου, που έτσι κι αλλιώς θα το κλείσεις τελευταίο και θα το ανοίξεις πρώτο.

Ξεπακέταρε πρώτα πρώτα τα βιβλία σου
Και τώρα που είναι έτοιμο το σαλόνι, χρυσέ μου, εγώ λέω να
διαβάσω καμιά σελίδα από το βιβλίο μου. 
Μόλις φτάσεις στο καινούργιο σπίτι και τα έπιπλά σου έχουν τοποθετηθεί στις θέσεις τους, έρχεται η ώρα για το ξεπακετάρισμα. Καλά θα κάνεις να ξεκινήσεις με τα βιβλία σου, τίποτα δε θα σε κάνει να νιώσεις πιο πολύ "σαν στο σπίτι σου" από τα βιβλία σου στη θέση τους στη βιβλιοθήκη σου. Αμέσως θα σου φανεί το σπίτι λίγο πιο συμμαζεμένο. Αν βέβαια έχεις ένα ξεχωριστό δωμάτιο για τα βιβλία σου, πχ μια βιβλιοθήκη, μπορείς να αφήσεις εκεί μέσα τα κουτιά με τα βιβλία σου και να ασχοληθείς αργότερα μαζί τους. Άλλωστε σε αυτή την περίπτωση, το ξεπακετάρισμα και η διακόσμηση είναι μια ιεροτελεστία!!


Τι άλλο θα μας προτείνατε από τις προσωπικές σας εμπειρίες μετακόμισης βιβλίων; Πείτε μας στα σχόλια.



Βασισμένο στο άρθρο: 8 Tips for Moving When You Have a Ton of Books
και σε προσωπικές εμπειρίες

3 σχόλια

  1. Μετακόμισα φέτος το καλοκαίρι πίσω στην Αθήνα. Ο τρόμος και ο φόβος μου ήταν μήπως η μεταφορική κάνει καμιά πατάτα και χάσουν καμία κούτα μου ή τη λερώσουν με τίποτα λάδια... Το πακετάρισμα ήταν δύσκολο. Περισσότερο απ όσο φανταζόμουν... Τελικά, ήρθαν σώα και αβλαβή και όντως το πρώτο που έκανα ήταν να φτιαξω τις βιβλιοθήκες μου. Η μόνη μου στεναχώρια είναι πως δε χωράνε πλέον ούτε σε αυτές κι έτσι έχω βάλει όπου μπορείς να φανταστείς βιβλία. ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ.

    Αφού καμιά φορά, το σκέφτομαι και λεω, αν μεταναστεύσω πώς θα τα πάρω ΟΛΑ μαζί;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ όταν επέστρεψα από το φοιτητικό μου σπίτι, τα βιβλία τα έφερα με το δικό μου αυτοκίνητο, ξεχωριστά από τα έπιπλα. Δεν το είχα βέβαια σκεφτεί και τόσο, είχα εκπλαγεί θυμάμαι με την ποσότητα των βιβλίων που μαζεύτηκαν μέσα σε 4-5 χρόνια (αλλά τι να κάνεις; Θεσσαλονίκη, με σούπερ βιβλιοπωλεία, εκθέσεις και φεστιβάλ, θέλεις δε θέλεις θα μαζευτούν).

      Αν μεταναστεύσεις μάλλον δε θα τα πάρεις μαζί :(

      Διαγραφή
  2. Θα χρειαστείς ένα μικρό φορτηγό και μερικούς γεροδεμένους μεταφορείς! Ούτε κι εγώ χαρίζω εύκολα τα βιβλία μου, νομίζω πως συμφωνώ με τον πατέρα σου. Αλλά μίλησέ μου γι' αυτά τα 30 δερματόδετα βιβλία των 4ων κιλών το καθένα, τι έχουν μέσα;;;; Ακούγονται άκρως λαχταριστά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή