Γιατί να διαβάσεις ποίηση;

Διάβασε ποίηση για τις στιγμές που σταμάτησες να κοιτάξεις τη βροχή να πέφτει μπροστά από το φανάρι του δρόμου κι ευχήθηκες να ήξερες τις λέξεις που έκαναν αυτό που έβλεπες αυτό που είναι. 
Διάβασε ποίηση γιατί νιώθεις μοναξιά και άγρια εγκατάλειψη. Διάβασε ποίηση έτσι ώστε όταν δεν νιώθεις πια μοναξιά και τυλίγεις με όλο σου το κορμί τον αγαπημένο σου, εκείνος να σου λέει "δεν γνώρισα ποτέ μου κορμί που να νιώθει τόσο άγρια εγκατάλειψη."

Διάβασε ποίηση έτσι ώστε ένα κομμάτι του εαυτού σου να μένει σε αυτό που βλέπεις, κι  αυτό που βλέπεις να μένει μέσα σου. Διάβασε ποίηση γιατί ο κόσμος και τα αισθήματά μας και οι ιδέες μας είναι πάντα πιο περίπλοκα απ' όσο θα θέλαμε να είναι. Διάβασε ποίηση γιατί η κυρία δίπλα σου στο καφέ δεν σταματάει να μουρμουρίζει παράφωνα στον εαυτό της και θα ήθελες να μπορούσες να μάθεις περισσότερα για τη μοναξιά της. 
Διάβασε ποίηση για να αυξήσεις τις πιθανότητές σου να παρακολουθήσεις το αγαπημένο σου σπορ παρέα με τον Σεθ Λάντμαν και το φάντασμα του Χέρμαν Μέλβιλ. 
Διάβασε ποίηση γιατί η νύχτα είναι μεγάλη και οι άνθρωποι πεθαίνουν και οι δύο αυτές αλήθειες είναι άδικες και μας πληγώνουν ξανά και ξανά χωρίς σταματημό. Διάβασε ποίηση γιατί αυτό το άγνωστο βάρος που νιώθεις μέσα σου είναι το βάρος των άγνωστων αρχαίων που θέλουν να τους θυμάσαι. Θυμήσου τους. 
Διάβασε ποίηση γιατί η γλώσσα είναι ένας ιός από το διάστημα που εξελίσσεται και κάθε ποίημα έχει την ευκαιρία να ζήσει για πάντα. Διάβασε ποίηση και ενθουσιάσου με τους περιορισμούς της γιατί, παραδέξου το, ποιος δε θέλει να νιώσει περιορισμένος μια φορά στο τόσο; 
Διάβασε ποίηση αντί να κοιτάζεις της φωτογραφία της στο προφίλ της στο Facebook τόσο συχνά, ώστε κάθε φορά που μπαίνεις στο ίντερνετ να ανοίγει αυτόματα η δική της σελίδα. Διάβασε ποίηση έτσι ώστε κάθε ποίημα να γίνει εκείνη. Διάβασε ποίηση γιατί ξέρεις πως το να περιμένεις κάτι, κάνει ότι κι αν είναι αυτό που περιμένεις ακόμα καλύτερο όταν τελικά θα 'ρθει. 
Διάβασε ποίηση γιατί είσαι ήδη υπερβολικά έξυπνος και η ποίηση είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να σε καταπλήξει. Γιατί όταν βλέπεις μια Σφίγγα βασίζεσαι στο ένστικτό σου και τρέχεις σαν τρελός, αντί να ρωτήσεις την κυρία Σφίγγα μήπως θα ήθελε μια μπουκιά από το σάντουίτς σου. Διάβασε ποίηση γιατί οι Σφίγγες είναι αληθινές, όπως και όλοι οι θρύλοι, και οι νάνοι, και οι νεράιδες και όλα σου τα συναισθήματα. Διάβασε ποίηση γιατί κανείς ποτέ δεν αγαπήθηκε ή πόνεσε περισσότερο από αγάπη απ' ότι εσύ. Φυσικά και νιώθεις έτσι. Η ποίηση σε καταλαβαίνει. 
Διάβασε ποίηση γιατί συχνά τα ίχνη του κόσμου που κάποτε ήξερες εισβάλουν στη μέρα σου, και τα σπίτια και οι λεωφόροι του παρελθόντος είναι, αλίμονο, αιχμάλωτοι του χρόνου. Διάβασε ποίηση για να μπορείς να κλέψεις τα λόγια του Προυστ, και αυτά εδώ τα λόγια της Μπάρμπαρα Γκεστ: Η ποίηση είναι η πραγματική φαντασία. Διάβασε ποίηση έτσι ώστε ποτέ ξανά να μη χρειαστεί να μιλήσεις για έννοιες, γιατί η ποίηση δεν παραφράζεται, φίλε μου. 
Διάβασε ποίηση γιατί η πολιτική και περιβαλλοντική πραγματικότητα σε κάνουν να πνίγεσαι και η ποίηση μπορεί να βοηθήσει. Η ποίηση μπορεί να βοηθήσει! Διάβασε ποίηση γιατί δεν προσφέρει απαντήσεις, ούτε συμβουλές, καμία θεραπεία, απλά καταλαβαίνει και αγαπάει. Διάβασε ποίηση γιατί ο κόσμος είναι κάτι παραπάνω από τα γεγονότα που βλέπεις. Διάβασε ποίηση γιατί δεν έχεις αρκετό μυστήριο στη ζωή σου και θέλεις να γίνεις ακόμη πιο μυστηριώδης (και γοητευτικός) απ' ότι ήδη είσαι. Διάβασε ποίηση γιατί έχεις κι εσύ ποιήματα μέσα σου που θέλουν να γραφτούν. 
Διάβασε ποίηση γιατί τα πουλιά, το αγιόκλημα, τα φωτισμένα παράθυρα, τα καινούργια παπούτσια, το περπάτημα, οι λουκουμάδες, το κραγιόν, τα φρέσκα ροδάκινα, τα κοκτέιλ, τα φιλιά στη βροχή, δημιουργούν μέσα σου ένα συναίσθημα που ποτέ σου δε θέλεις να χάσεις, αλλά θα χάσεις και το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να προσέξεις λίγο περισσότερο όταν το συναίσθημα αυτό ξαναεμφανιστεί. Κοίτα το έρχεται. Και να, τώρα πάλι φεύγει. Ήταν όσο πλούσιο μπορούσε να είναι; Οι χαρές στη ζωή είναι μικρές, φίλοι μου. Αλλά η ποίηση τις κάνει να διαρκούν λίγο περισσότερο. Είναι αλήθεια.

Μοιραστείτε μαζί μας στα σχόλια και τους δικούς σας λόγους για να διαβάσει κανείς ποίηση.

Βασισμένο στο: Why Read Poetry?

0 σχόλια