Ο Θόλος

Πρωτότυπος τίτλος: Under the Dome
Συγγραφέας: Stephen King
Εκδόσεις: BELL
Κυκλοφορία: Φεβρουάριος 2011
ISBN: 978 960 450 000 0
Σελίδες: 1168

Περίληψη: Είναι ένα ήσυχο φθινοπωρινό πρωινό στη μικρή πόλη του Τσέστερ'ς Μιλ. Η Κλοντέτ Σάντερς κάνει μάθημα αεροπλοΐας, η κυρία Έβανς φροντίζει το λαχανόκηπό της, ο Ντέιλ Μπάρμπαρα ετοιμάζεται να φύγει μακριά με οτοστόπ…

Ξαφνικά, ένα αόρατο φράγμα περικλείει την πόλη. Γίνεται τόσο απότομα, που το χέρι της κυρίας Έβανς κόβεται στα δύο ακριβώς πάνω στο όριό του. Το αεροπλάνο της Κλοντέτ συντρίβεται στα τοιχώματά του. Κι ο Ντέιλ δεν μπορεί πια να πάει πουθενά. Τίποτε δεν περνάει το Θόλο…

Κανείς στο Τσέστερ’ς Μιλ δεν ξέρει τι ακριβώς είναι αυτό που τους απέκοψε από τον υπόλοιπο κόσμο, από τι προήλθε, ούτε πώς μπορούν να το διαπεράσουν. Αλλά ένας φανατικός και αδίστακτος άνθρωπος, ο Τζιμ Ρένι, βλέπει στο Θόλο την τέλεια ευκαιρία για να υποτάξει την πόλη στην παρανοϊκή εξουσία του.

Ενώ όλες οι προσπάθειες του έξω κόσμου να σπάσουν το φράγμα αποτυγχάνουν, ο Ντέιλ και οι λιγοστοί σύμμαχοί του προσπαθούν να αντιταχθούν στο καθεστώς τρόμου που επιβάλλει ο Ρένι. Και στο μεταξύ, τα τρόφιμα μειώνονται, το νερό και ο αέρας λιγοστεύουν. Ο χρόνος λιγοστεύει για όσους βρίσκονται κάτω απ’ το Θόλο…
Το βιβλίο αυτό ανήκει στα νεώτερα που έχει γράψει ο Κινγκ, κυκλοφόρησε το 2009 και στα ελληνικά έχει βγει και σε δεύτερη έκδοση (ξεχωρίζουν η πρώτη από το χρυσό της χρώμα στο εξώφυλλο και η δεύτερη από το μαύρο). Στα αγγλικά έχουμε την πιο πρόσφατη, μια έκδοση με έναν παππού που κανείς δεν ξέρει ποιος είναι ούτε και για ποιο λόγο φιγουράρει στο εξώφυλλο!
Η ιστορία είναι ελαφρώς γνωστή από την ταινία των Simpsons του 2000, μα ο Κινγκ ισχυρίζεται πως είχε την ιδέα από πολύ παλιά αλλά την είχε παρατήσει και τώρα μόνο αποφάσισε να καταπιαστεί εκ νέου μαζί της. Συνεργάστηκε, μάλιστα, με κάποιον ειδικό που τον βοήθησε να αποδώσει όσο πιο πιστά μπορούσε την κατάσταση μέσα σε έναν υποτιθέμενο θόλο, από επιστημονικής άποψης.

Αρχικά είχα ακούσει πως επρόκειτο για μια μακριά και κουραστική ιστορία με ένα βιαστικό τέλος, όχι και ότι καλύτερο έχει γράψει. Έτσι, όσο ενδιαφέρον κι αν μου φαινόταν, είχα αποθαρρυνθεί. Άλλωστε είναι κι ένα βιβλίο 1000+ σελίδων, που δε σε παίρνει να το ρισκάρεις, ιδίως αν είσαι ψυχαναγκαστικός και θέλεις βρέξει χιονίσει να τελειώνεις τα βιβλία σου.
Είχα φτάσει σε τέτοιο σημείο άρνησης που ξεκίνησα να βλέπω τη σειρά (κάτι που ποτέ δεν κάνω όταν υπάρχει και χάρτινη εκδοχή μιας ιστορίας). Η σειρά, όμως, με εντυπωσίασε σε μεγάλο βαθμό! Παρακολουθούσα ανελλιπώς κάθε επεισόδιο του πρώτου κύκλου ενώ έσκαγα από την περιέργεια για το τι θα γίνει μετά και για το τι είναι αυτός ο θόλος και από πού προήλθε και τα λοιπά. Να προσθέσω βεβαίως και τα εκπληκτικά εφέ της σειράς που την ανέβασαν σε ακόμη πιο ψηλό επίπεδο.

Έτσι μια μέρα, αποφάσισα να κάνω ψηφοφορία στη σελίδα της Χώρας των Βιβλίων στο facebook για το ποιο βιβλίο να διαβάσω, έχοντας ανάμεσα στα υποψήφια και τον Θόλο. Και οι βιβλιοφίλοι του facebook ψήφισαν, ποιο άλλο; Τον Θόλο!! Δεσμεύτηκα εκείνη τη μέρα να το διαβάσω και να σας το παρουσιάσω, άσχετα από το μέγεθός του, άσχετα από το αν ήταν πράγματι μια μακριά και κουραστική ιστορία με βιαστικό τέλος. Και δεν βγήκα χαμένη!

Λίγες μέρες αργότερα, ψηφίστηκε και στη Λέσχη Ανάγνωσης Κατερίνης ο Θόλος για συνανάγνωση και δεν το μετάνιωσε κανείς μας!
Η ιστορία εκτυλίσσεται στο Τσέστερ'ς Μιλ, μια μικρή πόλη της Αμερικής που τοποθετείται κοντά (πού αλλού;) στο Μέην! Και οι 1000+ σελίδες του, αφηγούνται περίπου μια εβδομάδα στη μικρή πόλη, όπου γίνονται τα πάντα! Οι βασικοί μας ήρωες, καλοί και κακοί, προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς συνέβη και παράλληλα να κρατηθούν ζωντανοί από τους υπόλοιπους κατοίκους της πόλης. Ένας ψυχολογικός πόλεμος ξεκινάει σχεδόν από τις πρώτες στιγμές της μέρας  του Θόλου, από την πλευρά των ανώτατων αρχών που βρίσκουν ευκαιρία να κυριαρχήσουν δίχως έλεγχο στους κατωτέρους τους, με τα άτομα εξουσίας να καταχρώνται κάθε άκρη δυνατή και τους καλούς να μάχονται σε μια άνιση μάχη παλεύοντας να ξεσκεπάσουν συνωμοσίες, καρτέλ ναρκωτικών, δολοφονίες και άλλα πολλά που απειλούν όποιον ξέρει παραπάνω απ' όσα θα έπρεπε ή βρίσκεται σε λάθος μέρος τη λάθος στιγμή.

Δεν πρόκειται για μια κλασσική ιστορία τρόμου του Κινγκ, αλλά για τη μελέτη στην ουσία της ανθρώπινης συμπεριφοράς κάτω από δύσκολες συνθήκες (αν και έχει αρκετό αίμα και απίστευτη αγωνία!). Αυτό που μου άρεσε πραγματικά είναι πως η ιστορία είναι τρομερά αληθοφανής, σαν μια υπεραναλυτική υποθετική περίπτωση κατά την οποία θα μπορούσε να συμβεί το ανεξήγητο αυτό γεγονός ενός υπερφυσικού θόλου που θα φυλάκιζε μια πόλη. Δεν σας κρύβω πως λίγο πριν το τελειώσω βασανιζόμουν με το ότι δε θα είχα άλλο θόλο να διαβάζω κι ευχόμουν να έβγαζε και δεύτερο μέρος ο βασιλιάς μας, με την ίδια περίπτωση κάπου αλλού ή απλά με τους ίδιους ήρωες. Μου λείπουν τώρα που σας γράφω αυτές τις γραμμές και ο Μπάρμπι και ο Ράστι και η Τζούλια και η υπόλοιπη παρέα!!
Για τη σειρά που είναι μεν εκπληκτική αλλά είναι μια εντελώς άλλη ιστορία, θα μιλήσουμε σε κάποιο άλλο θέμα πιο αναλυτικά!! Το βιβλίο, πάντως, ήταν συναρπαστικό και στον ενάμιση μήνα που μου πήρε να το τελειώσω δεν μπορούσα να το αφήσω στιγμή από τα χέρια μου. Για του λόγου το αληθές βέβαια, θα πρέπει να σας ενημερώσω πως 2 στους 6 έχουν διαφορετική άποψη από τη δική μου (οι υπόλοιποι 4 δηλώνουν ενθουσιασμένοι!!)*


*Βασισμένο σε πραγματικές δηλώσεις πραγματικών αναγνωστών που το διάβαζαν παράλληλα με εμένα.

6 σχόλια

  1. Το βιβλίο είναι πράγματι καταπληκτικό και σίγουρα ανάμεσα στα καλύτερα του Κινγκ. Το έχω διαβάσει δυο φορές. Είδα και την τηλεοπτική σειρά, πρώτη και δεύτερη σαιζόν, τώρα απίζεται στις ΗΠΑ η τρίτη σαιζόν, αλλά έχει ξεφύγει εντελώς από το βιβλίο. Βέβαια προσπαθεί να μείνει στο πνεύμα του Στήβεν Κινγκ, άλλωστε και ο ίδιος συνεργάζεται, πλην όμως δεν φτάνει τη χάρη του βιβλίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δύο φορές;; Από τη μια σκέφτομαι πως είναι ένα τεράστιο βιβλίο για να το διαβάσεις δύο φορές, από την άλλη μου άρεσε τόσο που δε μου φαίνεται παράξενο... Η σειρά είναι τόσο διαφορετική που δε θέλησα να την σχολιάσω καθόλου σε αυτήν εδώ την παρουσίαση, για να μαζέψω όλες τις διαφορές που εντόπισα σε ένα άλλο άρθρο κάποια στιγμή.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος30/11/14 3:22 π.μ.

    γεια αλικη! σου εχω ξαναστείλει ένα μπλογκ που εχω βρει προσφατα και μου ειχεσ πει οτι ήταν ενδιαφέρον! αυτο εδω ητανν: http://booksfrien.blogspot.gr/ τωρα ομως που οπως βλεπω απαντας γρηγορα στα σχολια μπορεισ να μου πεισ μια ολοκληρομενη αποψη?? αυτα απο εμενα! αα και να μην ξεχαστει πως το βιβλιο ο θολος ειναι παρα πολυ ωραιο αλλα θεωρω λιγο ποιο ωραια την σειρα! σπανιο να συμβει αλλα τι να πε κανεισ! τωρα καληνυχτίζω την χωρα των βιβλιων... BBB! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμένα μου άρεσαν και τα δύο, αλλά το βιβλίο, δια χειρός του μέγιστου Κινγκ θεωρώ πως είναι πολύ πιο ρεαλιστικό, του τύπου "τι θα γινόταν πραγματικά αν μια μέρα σκεπαζόταν μια πόλη με έναν αδιαπέραστο θόλο", φαίνεται ξεκάθαρα πως έχει κάνει έρευνα για να το γράψει. Ενώ η σειρά, παρά τους ωραίους ηθοποιούς και τα εκπληκτικά εφέ, μου θυμίζει λίγο "Lost" και φοβάμαι πως τα παραμπερδεύουν τα πράγματα από ένα σημείο και μετά.

      Η άποψή μου για το ιστολόγιο δεν έχει αλλάξει, εξακολουθώ να το βρίσκω ενδιαφέρον. Έχει και Χάρι Πότερ μέσα, οπότε είναι και λίγο παραπάνω ενδιαφέρον για μένα :) Δικό σου είναι;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος30/11/14 3:12 μ.μ.

      οντως πολυ σωστη αποψη για το βιβλιο και την σειρα! και οχι δεν ειναι δικο μου αλλα της κολλητης μου! περναει αρκετο χρονο δουλευοντας το και μου αρεσει πολυ αλλα ηθελα και την δικια σου γνωμη γιατι το δικο σου μπλογκ ειναι το ποιο αγαπημενο μου και η γνωμη σου γενικα μετραει για μενα!

      Διαγραφή
    3. Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια :) Το μόνο που θα μπορούσα να συμβουλέψω είναι λίγο μικρότερα άρθρα, αν και δεν το τηρώ, τις περισσότερες φορές και τα δικά μου είναι τεραστίων διαστάσεων, αλλά απ' όσο ξέρω ο αναγνώστης δεν θα κάτσει εύκολα να διαβάσει ένα μεγάλο άρθρο. Από εκεί και πέρα εξάσκηση στο γράψιμο θέλει και θα δείτε αισθητά βελτίωση με τον καιρό! Καλή επιτυχία στο blog της φίλης σου!!!

      Διαγραφή