Η Πεντάμορφη και το Τέρας

Το γνωστό σε όλους μας παραμύθι κατάγεται από τη Γαλλία και το σωστό για μένα, είναι να λέγεται στα γαλλικά. Η ιστορία αυτή είναι από τα πιο παλιά παραμύθια που γνωρίζουμε και πρωτογράφτηκε από την Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve (1695-1755) για το περιοδικό "La jeune américaine, et les contes marins" το 1740. Είχε έκταση πάνω από 100 σελίδες και περιλάμβανε πολλές λεπτομέρειες για το παρελθόν του Τέρατος αλλά και της Πεντάμορφης που αργότερα θεωρήθηκαν περιττές και παραλήφθηκαν. Τη συντομευμένη εκδοχή της ιστορίας που ξέρουμε μέχρι σήμερα, την οφείλουμε στην Jeanne-Marie Leprince de Beaumont (1711-1780) και το περιοδικό "Magasin des enfants, ou dialogues entre une sage gouvernante et plusieurs de ses élèves" όπου δημοσίευσε την γαλλική ιστορία κι έκανε τέτοια επιτυχία ώστε μέχρι σήμερα θεωρείται η επίσημη συγγραφέας της. 


Όπως ήταν φυσικό η ιστορία μεταφέρθηκε κάμποσες φορές σε κινηματογράφο, θέατρα, παιδικά και άλλα. Η πρώτη πιο επιτυχημένη εκδοχή της ήταν το 1946 από τον Jean Cocteau με πρωταγωνιστές τους Josette Day και Jean Marais, ίσως η πιο πιστή εκδοχή στην ορίτζιναλ ιστορία έβερ.

Η επόμενη πιο γνωστή εκδοχή είναι εκείνη του Ντίσνεϋ, το 1991, όπου η Μπελ είναι βιβλιοφάγος και το τέρας ένας νεαρός πρίγκιπας που ζει σε ένα πελώριο κάστρο με μια εντυπωσιακή βιβλιοθήκη και κάμποσους μαγεμένους υπηρέτες-κουζινικά που μιλάνε και τραγουδάνε. 

Και φυσικά η συγκεκριμένη ταινία έχει και ένα από τα πιο όμορφα τραγούδια:

Στην τελευταία εκδοχή της ιστορίας, του 2014, δεν είχα καν σκοπό να πάω γιατί νόμιζα πως πρόκειται για παιδικό (ο κινηματογράφος μας φέρνει ΠΟΛΛΕΣ παιδικές ταινίες!!!). Όμως μια μέρα είδα το τρέιλερ και είδα πως είναι γαλλική ταινία και φυσικά δεν θα μπορούσα να μην πάω να τη δω!
Η ιστορία όσο κοντά είναι στην πρωτότυπη εκδοχή της, άλλο τόσο απέχει μίλια μακριά. Η Μπελ είναι μια απλή πανέμορφη ξανθιά γαλλιδούλα με εντυπωσιακό ντεκολτέ (σ' αυτή την ταινία όλες οι πανέμορφες ξανθές γαλλιδούλες έχουν εντυπωσιακό ντεκολτέ!!) που δεν έχει καμία σχέση με τις τρελαμένες αδερφές της, που θυμίζουν τρομακτικά τις μικρότερες αδερφές Μπένετ από την Περηφάνια και Προκατάληψη. Ούτε και με τα αδέρφια της που είναι μπλεγμένα με κακές παρέες, τζογαδόρους και λοιπά κακοποιά στοιχεία. 
Ίσως από τα πιο εντυπωσιακά κάστρα που έχω δει ποτέ!
Ο πατέρας τους είναι ένας απλός και ταπεινός εφοπλιστής που πέφτουν τα καράβια του έξω (στην κυριολεξία) και το μόνο που του μένει είναι ένα ψιλοκατεστραμένο πλοίο που μπορεί να σώσει την περιουσία τους. Φεύγοντας για το λιμάνι, τα παιδιά του του ζητούν να τους φέρει διάφορα δώρα και πολυτέλειες, εκτός από την Μπελ, που του ζητάει απλά ένα τριαντάφυλλο για τον κήπο της. Ο πατέρας χάνεται και ξαφνικά βρίσκεται στο μαγεμένο κάστρο, όπου τον περιμένει ένα πλούσιο τραπέζι και ότι χρυσό, ρούχα και κοσμήματα τραβάει η ψυχή του. Αφού γεμίζει την κοιλιά και τις τσέπες του, φορτώνει το άλογό του και ξεκινάει για το σπίτι του. Λίγο πριν φύγει όμως θα αποπειραθεί να κόψει ένα τριαντάφυλλο, το κάστρο είναι τίγκα στα τριαντάφυλλα, και τότε θα έρθει αντιμέτωπος με τον τρομερό ιδιοκτήτη του.
Από εκεί και πέρα όπως φαντάζεστε, η Μπελ θα έρθει να ζήσει στο κάστρο στη θέση του πατέρα της και θα φοράει υπέροχα φορέματα που δεν ξέρω καν αν όντως φορέθηκαν ποτέ, θα εξερευνά την απέραντη ιδιοκτησία του Τέρατος, θα κάνει παρέα με τα τατούμια και θα ανακαλύπτει σιγά σιγά την ιστορία που οδήγησε το Τέρας στην τωρινή του κατάσταση. Η ιστορία έχει να κάνει με νεράιδες, θεούς του δάσους, μαφιόζους της εποχής, ακόμη περισσότερα εντυπωσιακά φορέματα, πλούσια ντεκολτέ, ένα υπέροχο παραμυθένιο κάστρο, πολλά γαλλικά, τον Vincent Cassel και την Léa Seydoux στους πρωταγωνιστικούς ρόλους και τον Christophe Gans στη σκηνοθεσία, δημιουργώντας εικόνες και εφέ που δεν περιμέναμε από κάποια άλλη χώρα πέραν του Χόλιγουντ!
Εδώ μπορείτε να δείτε το τρέιλερ της πιο πρόσφατης μεταφοράς του αγαπημένου μας παραμυθιού και στα σχόλια να μας πείτε ποια είναι η δική σας αγαπημένη εκδοχή:

3 σχόλια

  1. Πήγα και την είδα μαζί με τη μαμά μου και οταν τελειωσε εκεινη μου ειπε ενθουσιασμενη οτι της αρεσε πολύ, ενώ εγώ είχα πάρει το απογοητευμένο μου ύφος...:P
    Δεν ξέρω...κάτι δεν μου αρεσε...η Lea παντως ήταν πανεμορφηηη και μου αρεσε πολυ σαν Belle.
    Το bete μου την εσπαγε....:P
    Η αγαπημενη μου είναι η ταινια της Disney....<3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ με τη μαμά μου το είδα, αλλά μου άρεσε πολύ :) Και η πεντάμορφη φυσικά, αλλά και το τέρας και κυρίως η φωτογραφία και τα εφέ της ταινίας με εντυπωσίασαν πολύ!!

      Διαγραφή
  2. Αγαπώ αυτήν την ιστορία κι ομολογώ ότι δεν ήξερα ότι γράφτηκε από γυναίκα, τώρα την αγαπώ περισσότερο! Την ντεκολτέ εκδοχή δεν την έχω δει ακόμη, θα το φροντίσω χιχι ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή