Αυτό το ήξερες; (Book Edition)


Σήμερα θα σας κάνω την έξυπνη με κάποια πράγματα που δεν ξέρατε για κάποια πάρα πολύ γνωστά βιβλία. Αλλά μην ψαρώνετε, κι εγώ έτοιμα τα βρήκα τα περισσότερα και τα έκανα μια απλή μετάφραση!! Θέλετε να μάθετε αν η Λολίτα ή τα αριστουργήματα του Κάφκα κυκλοφόρησαν με τις ευλογίες των συγγραφέων τους; Νομίζετε πως ξέρετε ποιο βιβλίο έχει σπάσει τα ρεκόρ πωλήσεων στην Αγγλία; (δεν είναι ο Χάρι Πότερ! Φτου!) Και ποιος συγγραφέας είναι πρώην ποπ τραγουδιστής; Θα τα μάθετε όλα σήμερα (ή σχεδόν όλα!) και μετά θα μπορείτε κι εσείς να κάνετε τους έξυπνους στους φίλους σας ;)



Ο Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ έγραψε τη "Λολίτα" σε χαρτάκια ενώ ταξίδευε στην Αμερική συλλέγοντας πεταλούδες (δεν μπορώ να φανταστώ την ποσότητα του χαρτιού που γύρισε στο σπίτι του!!). Η γυναίκα του, Βέρα, τον εμπόδισε αργότερα να βάλει φωτιά στα ατέλειωτα σχέδια της "Λολίτας".

Οι "50 αποχρώσεις του γκρι" είναι το βιβλίο με τις περισσότερες πωλήσεις της Βρετανίας!  Φτου! Σχεδόν δεν τους αξίζει να είναι πατρίδα του Χάρι Πότερ!! Ήμαρτον!!! Καίω τα βιβλία μου!!! (που λέει ο λόγος)
Ο Νταν Μπράουν πριν τον "Κώδικα Ντα Βίντσι" ήταν ποπ τραγουδιστής και στιχουργός (δε σας κάνω πλάκα!). Εδώ μπορείτε να πάρετε μια γεύση από το μουσικό του ταλέντο.

Ο "Μόμπι Ντικ" του Χέρμαν Μέλβιλ αρχικά είχε κυκλοφορήσει χωρίς επίλογο εξαιτίας τυπογραφικού λάθους. Αυτά κύριοι δεν είναι λάθη, είναι εγκλήματα!!

Το "Άνθρωποι και Ποντίκια" του Στάινμπεκ αρχικά έφερε τον τίτλο "Κάτι που συνέβη", τίτλος που σιγά να μη γινόταν γνωστός δηλαδή. Φαντάζεστε να λέει κάποιος "Αυτό το 'Κάτι που συνέβη' είναι ένα πραγματικό αριστούργημα"; Όχι, αγαπητοί μου, πρέπει και ο τίτλος να τα σπάει. Κι ας έχει και ποντίκια μέσα! Αν και παρεμπιπτόντως το κουταβάκι του Στάινμπεκ έφαγε το πρωτότυπο χειρόγραφο του βιβλίου του. (Όλο ή μέρος του δεν διευκρινίζουν οι πηγές μου)

Ο Αλέξανδρος Δουμάς προσέλαβε έναν ghostwriter για να τον βοηθήσει να γράψει τους "Τρεις Σωματοφύλακες" (το μέσα μου γκρεμίστηκε λίγο).

Ο Φρανς Κάφκα ζήτησε από έναν φίλο του να κάψει όλη τη δουλειά του (βέβαια, αφού έγραφε για κατσαρίδες!!). Η "Δίκη", ο "Πύργος" και ο "Αγνοούμενος (Αμερική)" δημοσιεύτηκαν ενάντια στη διαθήκη του Κάφκα. Τώρα όταν θα διαβάζουμε κάτι δικό του θα νιώθουμε και μια κρυφή ικανοποίηση ότι του πάμε και κόντρα και δεν μπορεί να κάνει τίποτα γι' αυτό! Μουαχαχαχα!!!!
Ο Πήτερ Παν υποτίθεται πως σκότωνε τα Χαμένα Αγόρια όταν μεγάλωναν (αλλά αυτά θα τα πούμε σε ένα άλλο άρθρο, πιο αναλυτικά κι εμπεριστατωμένα!)

Τα έσοδα από το "Ο Αγών μου" του Χίτλερ πηγαίνουν στη Βαυαρία. Τώρα τι συμπέρασμα να βγάλει κανείς γι' αυτό...

Τα βιβλία του Χάρι Πότερ είναι τα βιβλία που έχουν απαγορευτεί περισσότερο στην Αμερική. Άρα, εμπειρικά, θα υποθέσω πως πούλησαν και περισσότερο. Φάε τη σκόνη τους Αγγλία που διαβάζεις τον Κρίστιαν Γκρέι! Φτου!!

Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων αρχικά είχε απαγορευτεί στην Κίνα γιατί περιλάμβανε ζώα που μιλούσαν.

Το "Teeny Ted from Turnip Town" είναι το μικρότερο βιβλίο στον κόσμο. Που δεν καταλαβαίνω ακριβώς το λόγο ύπαρξής του, πέρα από το να είναι το πιο μικρό. Κοστίζει πάνω από 10.000$ και άμα σου παραπέσει άντε να το βρεις. Τα βιβλία είναι για να διαβάζονται κύριοι!! Κατά προτίμηση χωρίς μικροσκόπιο...

Το "Catch-22" αρχικά λεγόταν "Catch-18" αλλά το άλλαξαν για να μην το μπερδέψουν με ένα κάποιο άλλο άσχετο βιβλίο που χάθηκε στα ράφια της ιστορίας.

Ο "Υπέροχος Γκάτσμπυ" παραλίγο θα λεγόταν "Κάτω από το Κόκκινο, Λευκό και Μπλε" ή ακόμα  "Ο Γκάτσμπυ με το Χρυσό Καπέλο (ή ο Χρυσοκάπελος Γκάτσμπυ, διαλέξτε όποιος σας φρικάρει περισσότερο). Καμία ελπίδα με τη Νταίζυ...

Ο "Γύρος του Κόσμου σε 80 ημέρες" λέγεται πως ήταν εμπνευσμένος από τη ζωή του George Francis Train, όμως το όνομά του δεν αναφέρεται πουθενά.

Ο Σέρλοκ Χολμς έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο και την τηλεόραση περισσότερες φορές από κάθε άλλον λογοτεχνικό ήρωα. Εμείς αγαπάμε τον Robert Downey Jr. Και στο Ironman. Και σ' όλες τις ταινίες που έχει παίξει. Βασικά τον αγαπάμε γενικά! Τι λέγαμε;
(Τι; Τι εννοείτε είναι άσχετο με το άρθρο;
Και με τη σελίδα; Ποιος τα λέει αυτά;;;)
Οι "Περιπέτειες του Τομ Σόγερ" είναι το πρώτο βιβλίο που γράφτηκε ποτέ σε γραφομηχανή.

Ο αγαπημένος Τόλκιν από την άλλη έγραψε ολόκληρο τον Άρχοντα στη γραφομηχανή του μόνο με δύο δάχτυλα. (Πιστεύω πως αν το προσπαθούσε λίγο θα μάθαινε να γράφει κανονικά αλλά μάλλον η έμπνευση δεν του άφηνε περιθώρια για καθυστερήσεις.. επίσης φαντάζομαι τα δικά του πλήκτρα δε θα ήταν τόσο μαλακά όσο τα δικά μου!!)

Τα "Ταξίδια του Γκιούλιβερ" περιγράφουν το μέγεθος και την ταχύτητα περιστροφής των φεγγαριών γύρω από τον Άρη 100 χρόνια πριν τους αστρονόμους (ενημερωτικά αυτό είναι που λέμε "είναι πολύ μπροστά ο τύπος" και όχι ο/η τύπος/ισσα με το μούσι στη Eurovision!!!)

Η βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έχει τέσσερα νομικά βιβλία που είναι δεμένα με ανθρώπινο δέρμα. Επιστρέφω αμέσως. *Εμετός*
Η "Σάρλοτ η αραχνούλα" (που εντάξει, μην ξεχνάμε πως ήταν αραχνούλα!) είχε απαγορευτεί στο Κάνσας επειδή περιλάμβανε ζώα που μιλάνε και θεωρούνταν βλάσφημο και απρεπές.

Ο Γουίνι είχε απαγορευτεί στην Αμερική, στην Τουρκία και την Αγγλία. Είτε γιατί θεωρήθηκε ανάρμοστο για τα μουσουλμανάκια γιατί παίζει το Γουρουνάκι και το Κοράνι δεν επιτρέπει το χοιρινό φαγητό (ό,τι να 'ναι!), είτε για πολιτικούς λόγους (άκουσον άκουσον, βρήκαν λέει στο σπίτι κάποιου πολιτικού προσώπου έναν Γουίνι με σβάστικα!), είτε για ενδυματολογικούς (ένα κοριτσάκι φορούσε κάλτσες τιγρέ!)...

Το "Bay Psalm Book" είναι λέει το πρώτο βιβλίο που γράφτηκε στην Αμερική και είναι το πιο ακριβό βιβλίο στον κόσμο!

Η Dorothy Straight είναι η μικρότερη σε ηλικία συγγραφέας, αφού στα 4 της χρόνια έγραψε το βιβλίο "How the world began". Οι φίλοι της τη λένε και Ματίλντα!

Ο Ντίκενς έγραψε την "Χριστουγεννιάτικη Ιστορία" μέσα σε 6 εβδομάδες. Βέβαια όταν έχεις μια τόσο καλή ιδέα η δουλειά κυλάει γρήγορα. Από την άλλη 6 βδομάδες για ένα τόσο μικρό βιβλίο είναι αρκετούτσικες. Είμαι σε δίλημμα..

Η "Περηφάνια και Προκατάληψη" της Όστεν αρχικά λεγόταν "Πρώτες Εντυπώσεις". Αλλά ήταν μεγάλο σπόιλερ για το στόρι και το άλλαξαν!!

Ο "Ροβινσώνας Κρούσος" θεωρείται το πρώτο αγγλικό μυθιστόρημα.

Το "This is the Prophet Mohamed" είναι το μεγαλύτερο βιβλίο στον κόσμο. Είναι κάπου 5x8, ζυγίζει 1500 κιλά, έχει 456 σελίδες και βρίσκεται στο Ντουμπάι.

Το βιβλίο "Το άγριο Χόλιγουντ" του Nathanael West περιέχει έναν ήρωα που λέγεται Hommer Simpson.
Ο Σούπερμαν στην αρχή ήταν ένας φαλακρός μεγαλομανής. Τελικά τον είπαν Λεξ Λούθορ και φτιάξαν έναν κόμματο για Σούπερμαν.

Ο Τζόκερ υποτίθεται πως πεθαίνει στο 1ο τεύχος του Μπάτμαν. Αλλά ήταν πολύ σούπερ ήρωας και τον κάναμε πιο σημαντικό κι από τον ίδιο τον Μπάτμαν!

Το "The Tale of Genji " θεωρείται το πρώτο μυθιστόρημα που γράφτηκε ποτέ, το 1007.

Ο Gabriel García Márquez δεν επέτρεψε ποτέ να γίνει το βιβλίο του "100 χρόνια μοναξιά" ταινία. Γι' αυτό και δεν το ξέρουν και όλοι. Βέβαια μπορεί τώρα να αλλάξει κάτι και να το δούμε σε κάποια υπερπαραγωγή.

Η πρώτη χειρόγραφη Βίβλος (από την εφεύρεση του τυπογράφου) κοστίζει 8 εκατομμύρια δολάρια και χρειάστηκε 12 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Σα να βλέπω τους μοναχούς στο μοναστήρι του Έκο στο "Όνομα του Ρόδου" να ζωγραφίζουν ένα γράμμα την ημέρα στη μυστήρια βιβλιοθήκη τους!!


5 σχόλια

  1. Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες! Με μερικές έπεσα από τα σύννεφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ροντιόν10/5/14 11:23 π.μ.

    Ενδιαφέρουσες πληροφορίες μας έδωσες για ακόμα μια φορά Αλίκη!!!
    Αυτό που μου έκανε περισσότερο εντύπωση είναι με την συνονόματή σου που απαγόρευσαν τις θαυμαστές περιπέτειες της επειδή τα ζώα μιλούσαν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος13/5/14 12:19 π.μ.

    Σχετικα με "Τα ταξιδια του Γκιουλιβερ": Καποτε σε ενα τηλεπαιχνιδι ρωτησαν ποιος ηταν ο πρωτος που εγραψε επιστημονικη φαντασια. Η σωστη απαντηση ηταν "ο Ιουλιος Βερν". Λογικο. Εγραψε το "Ο γυρος του κοσμου σε 80 ημερες", που εκδοθηκε το 1873, το "Απο τη γη στη σεληνη" το 1865 και το "Ταξιδι στο κεντρο της γης" το 1864, "20.000 λευγες κατω απο τη θαλασσα" το 1870. Εγραψε για αεροπλανα και διαστημοπλοια πριν καν εφευρεθουν/ κατασκευαστουν αυτα ωστε να ειναι λειτουργικα.

    Πολυ ομορφο το αρθρο σου, Αλικη μου. Και χρονια πολλα στο υπεροχο ιστολογιο σου!

    Νυμφαδωρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εντυπωσιάστηκα, το ομολογώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κάποιες από αυτές τις πληροφορίες δεν τις ήξερα καν! :Ρ
    Αυτό με τα 4 βιβλία στο Χάρβαρντ με εξώφυλο από ανθρώπινο δέρμα το είχα διαβάσει κάπου κι ένα ένα πεντάλεπτο να το επεξεργαστώ πλήρως! χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή