Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκιψ

Βλέποντας το εξώφυλλο αυτού του βιβλίου δεν ξέρεις τι να πρωτοσκεφτείς!!! Ο Χάρι (μεγάλος πια), ο Ντάμπλντορ και κάμποσα δαχτυλίδια φωτιάς να τους αγκαλιάζουν. Αναμφίβολα αυτό το βιβλίο προμηνύεται συναρπαστικό και έτσι είναι στ' αλήθεια.
"Ο Χάρι Πότερ
και ο Ημίαιμος Πρίγκιψ"
της Τζ.Κ.Ρόουλινγκ
από τις εκδόσεις Ψυχογιός
Το έκτο βιβλίο της σειράς έχει έναν καινούργιο πρωταγωνιστή, τον Ημίαιμο Πρίγκιψ που δεν είναι κάτι άλλο από... ένα βιβλίο. Κι ενώ ο πιο σκοτεινός κι επικίνδυνος μάγος όλων των εποχών έχει επιστρέψει, και κάθε μέρα που περνάει όλο και περισσότεροι μάγοι εξαφανίζονται, πέφτουν θύματα κάποιας ασυγχώρητης κατάρας ή απλά σκοτώνονται, αθώοι οδηγούνται στη φυλακή, ο φόβος κυριεύει ύπουλα τις ψυχές τους και βρίσκονται πλέον απροκάλυπτα σε καθεστώς πολέμου, παρόλο που δεν έχει δοθεί καμιά μάχη...  ακόμα.

Στο έκτο τους έτος οι φίλοι μας οι μάγοι έχουν μεγαλώσει πια. Είναι στα 16-17 τους με ότι συνεπάγεται αυτό: καυγάδες, έρωτες, απογοητεύσεις, διακτινισμοί κλπ. Η Ερμιόνη είναι ο συνηθισμένος πανήξερος εαυτός της, ο Γον-Γον επιτέλους γίνεται άντρας (ντάξει, λέμε τώρα) και τα φτιάχνει με την Λάβεντερ Μπράουν (έλεος!) προς απογοήτευση της καλύτερής του φίλης Ερμιόνης που πάντα τον περίμενε (ντάξει, λέμε τώρα!!) και τέλος ο Χάρι ανακαλύπτει πως το κοριτσάκι που κάποτε έτρεμε στην παρουσία του και της έπεφταν τα πράγματα από τα χέρια, τώρα έχει γίνει το απόλυτο αντικείμενο του πόθου του και τριγυρίζει διαρκώς στη σκέψη του. Εκείνη και ο Μαλφόι!
Από την πρώτη στιγμή ο Χάρι υποψιάζεται πως κάτι δεν πάει καλά με τον αιώνιο αντίζηλό του και μου κάνει εντύπωση πόσο μέσα πέφτει. Ο Μαλφόι συμπεριφέρεται εντελώς παράξενα. Δεν τον ενδιαφέρει τίποτα, δεν παίζει κουίντιτς, δεν ασχολείται με τα μαθήματά του, δεν ασχολείται καν μαζί του και όλο απομονώνεται και εξαφανίζεται από προσώπου γης. Και όλα αυτά, τι πιο φυσικό, προκαλούν μια ανεξήγητη εμμονή στον Χάρι που ελλείψει κάποιου μεγαλύτερου μυστηρίου αυτή τη χρονιά έχει φαγωθεί με το τι κάνει ο Μαλφόι, πού βρίσκεται ο Μαλφόι, τι σκέφτεται ο Μαλφόι...
Παράλληλα με τις ενοχλητικές υποψίες του για το πάλε ποτέ σχολικό του πρόβλημα, ο Χάρι αυτή τη χρονιά ξεκινάει ιδιαίτερα μαθήματα με τον Ντάμπλντορ που στόχο έχουν να μελετήσουν όσο περισσότερο μπορούν τον πιο σκοτεινό μάγο όλων των εποχών, προκειμένου να βρουν κάποιο τρόπο έστω κάποιο παραθυράκι να τον νικήσουν. Είναι αρκετά ενδιαφέρον να παρατηρούμε τη ζωή του Βόλτεμορτ από πριν ακόμη γεννηθεί και όλες εκείνες τις αιτίες που τον έκαναν τόσο κακόψυχο και στυγερό δολοφόνο. Μας προκαλεί δέος η επαφή αυτή με το παρελθόν του και παράλληλα τον λυπόμαστε λίγο, λιγάκι, γιατί υπήρχαν κάποιοι λόγοι που τον οδήγησαν τελικά να γίνει τόσο απαίσιος και μοχθηρός (κάτι που δεν μπορούμε να πούμε για την Άμπριτζ!!)

Ο νέος ήρωας της χρονιάς είναι ο Οράτιος Σλάγκχορν, ο νέος παλιός καθηγητής του Χόγκουαρτς που κάνει συλλογή από... μαθητές! Άλλη μια προσωπικότητα που δεν έλειψε από τα βιβλία της Ρόουλινγκ. Είναι στο μυαλό μου ένας καλός και παχουλός παππούλης που δεν μας προκαλεί υποψίες ή κάτι τέτοιο. Είναι στον κόσμο του και δεν κρύβει τρομερά μυστικά στο παρελθόν του (εκτός ίσως από ένα).
Το τελευταίο βιβλίο που παρακολουθούμε μαθήματα στο Χόγκουαρτς είναι άκρως απολαυστικό για το ρόλο του αυτό. Σε αυτό το βιβλίο στην κυριολεξία ζεις στο Χόγκουαρτς. Ηρεμείς επιτέλους και παρακολουθείς τα μαθήματά τους, μαθαίνεις πρώτος όλα τα κουτσομπολίστικά τους και γενικότερα είσαι κι εσύ ένας νορμάλ μαθητής στη μεγάλη σχολή των μάγων. Κι εσύ και ο Χάρι Πότερ! Μιλάμε για τρομερή εξέλιξη!
Βέβαια το τέλος μας αφήνει λίγο απελπισμένους, ένα βήμα πριν την επερχόμενη κρίση πανικού με δάκρυα στα μάτια κι έναν κόμπο στο λαιμό που δε μας αφήνει να ανασάνουμε. Ο Ημίαιμος Πρίγκιψ για κάποιους δεν είναι το καλύτερο βιβλίο της σειράς. Εγώ δεν μπορώ με τίποτα να πω κάτι τέτοιο όταν όλα τα βιβλία μου φαίνονται εξίσου απολαυστικά και αν έλειπε αυτό ή ήταν κάπως διαφορετικό η ιστορία δεν θα ήταν αυτή που ξέρουμε και αγαπάμε. 





* * * Σ Π Ο Ι Λ Ε Ρ * * *






Ο Μαλφόι τελικά είναι αρκετά τραγικός σαν ήρωας σε αυτό το βιβλίο. Αν αναλογιστούμε πως ο Βόλτεμορτ του ανέθεσε να σκοτώσει τον Ντάμπλντορ αλλιώς θα σκότωνε τον ίδιο, και το αγόρι το μόνο που ήθελε ήταν να είναι ο συνηθισμένος εκνευριστικός εαυτός του, να τρομοκρατεί τους πρωτοετείς, να είναι επιμελητής και να παίζει κουίντιτς, να έχει όλα τα μέσα λόγω του πατέρα του, να κοροϊδεύει τον Χάρι και όλο τον κόσμο γενικότερα, δεν ήταν φτιαγμένος για δολοφόνος ο Μαλφόι, γεννήθηκε σε μια εποχή ειρήνης και σε αυτό το βιβλίο περνάει πολύ δύσκολα χωρίς κανένας να μπορεί να τον καταλάβει πραγματικά. Στ' αλήθεια τον λυπήθηκα πολύ σε αυτό το βιβλίο.

Από την άλλη σκεφτόμουν πόσο σημαντικός ήρωας είναι ο Σνέιπ ώστε να έχει ένα ολόκληρο βιβλίο δικό του. Στο έκτο αυτό βιβλίο είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής, ξεπερνάει ακόμα και τον ίδιο τον Χάρι! Τον βλέπουμε να τραβάει πάνω του την προσοχή μας από το πρώτο κιόλας κεφάλαιο όπου δεν πέφτουμε και τόσο από τα σύννεφα όταν μαθαίνουμε πως είναι ένας πουλημένος χαφιές... ή τέλος πάντων σε αυτό το βιβλίο έτσι νομίζουμε! Ο Σνέιπ πρωταγωνιστεί στον ίδιο τον τίτλο του βιβλίου αλλά και κάθε φορά που ο Χάρι εμπιστεύεται το πολύτιμο παλιό βιβλίο των φίλτρων του, δίχως να ξέρει φυσικά σε ποιον ανήκει. 

Ο ρόλος του ως διπλός πράκτορας είναι τόσο πετυχημένος που μας αφήνει μόνο μπερδεμένους αν τελικά έπρεπε αν τον εμπιστευτεί ο Ντάμπλντορ όπως έλεγε ή να τον διώξει από την πρώτη στιγμή. Φυσικά, όλοι το περιμέναμε πως ο Σνέιπ ήταν κακός. Όλο "ο Άρχοντας του Σκότους" και "ο Άρχοντας του Σκότους", όλο τιμωρίες και καψόνια στον Χάρι και όλο να μας κάνει τη ζωή μας δύσκολη. Όμως να φτάσει ως το σημείο να τον σκοτώσει; Τον μοναδικό άνθρωπο στο σύμπαν που τον εμπιστεύτηκε;;; Αυτό σίγουρα δε μας περνούσε από το μυαλό ΠΟΤΕ!! Ο Σνέιπ σκοτώνει τον Ντάμπλντορ... Μπροστά στα μάτια του Χάρι... Κι αν αυτό το βιβλίο δεν είχε τα μυστήρια και τις αγωνίες που μπορεί να είχαν τα άλλα έχει ένα τρομερό, μεγαλειώδες τέλος... Ο πιο δυνατός μάγος, το απόλυτο πρότυπο, ο μόνος που φοβόταν ο Βόλτεμορτ και ο μόνος που είχε ελπίδες να τον νικήσει πέφτει από τον βόρειο πυργίσκο, από το χέρι του Σέβερους Σνέιπ. Ο Χάρι καταλαβαίνει πως ο Ντάμπλντορ είναι νεκρός όταν συνειδητοποιεί πως δεν είναι πια μαγεμένος και κοιτάζει μουδιασμένος το σημείο που λίγο πριν στεκόταν εκείνος. Κουρασμένος και καταπονημένος από την αδιέξοδη περιπέτειά τους στη σπηλιά, ανίκανος να υπερασπιστεί τον εαυτό του και προσπαθώντας ως την τελευταία στιγμή να προστατεύσει τον Χάρι, τον αφήνει τώρα μόνο του να βγάλει το φίδι από την τρύπα, μόνο μπροστά στον πιο μοχθηρό μάγο όλων των εποχών... μόνο του στην αρχή ακόμη του ταξιδιού του προς την ανακάλυψη και καταστροφή των Πεμπτουσιωτών. Μόνο του χωρίς να του έχει πει το πιο σημαντικό...


Ο Ντάμπλντορ δεν είναι πια στο Χόγκουαρτς... Το Χόγκουαρτς δεν είναι πια το πιο ασφαλές μέρος της γης... Ο Βόλτεμορτ έχει ελεύθερο το πεδίο του να δράσει... Την πρώτη Παρασκευή του Μαρτίου έρχεται το τελευταίο βιβλίο του χαριποτερικού μας αφιερώματος, με την εξουδετέρωση των Πεπτουσιωτών, την εκπλήρωση της προφητείας, την αλήθεια πίσω από τον Σνέιπ, την πτώση τόσων αγαπημένων μας ηρώων, τη μάχη του Χόγκουαρτς και την τελική κάθαρση...

Ο Ντάμπλντορ έπεσε για να μας δείξει πως η πτώση ενός μεγάλου ήρωα δε σταματάει τον πόλεμο.

2 σχόλια

  1. Τα διαβασα ολα περιπου 8 χρονια πριν αλλααα θα ειμαι παντα πιστη φαν γιατί θυμάμαι με τι λαχταρα περιμενα να κυκλοφορησει τ επομενο για να μπω πάλι στο μαγικό κόσμο.Θεωρώ το 5ο 6ο και 7ο τα καλυτερα της σειρας γτ οι ηρωες εξελισσονται και ολα γινονται σκοτεινοτερα!Ευχαριστούμε Αλίκη για την παρουσίαση!!
    www.getalocalife.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ ευχαριστώ πολύ Νάσια για τα καλά σου λόγια :) Όντως οι ήρωες εξελίσσονται και η ιστορία γίνεται πιο ρεαλιστική (όσο μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ρεαλιστικό ένα βιβλίο φαντασίας). Κι εγώ ακριβώς έτσι περίμενα πώς και πώς τα επόμενα!!! Μέχρι και στα αγγλικά τα έπαιρνα για να τα διαβάσω αμέσως ;)

      Διαγραφή