Λογοτεχνικοί Προορισμοί (μέρος 4ο)

Στο πρώτο μέρος των λογοτεχνικών μας προορισμών βρήκαμε το σπίτι του Χέμινγουεϊ, του Γουάιλντ, της Ντίκινσον, του Τολστόι... Στο δεύτερο είδαμε κάτι από αδερφές Μπροντέ, από Ντίκενς, Λάβκραφτ, Φιτζέραλντ και Γουλφ. Στο τρίτο, το πιο μακάβριο, επισκεφθήκαμε κοιμητήρια στο Παρίσι, την Πράγα, τη Νέα Υόρκη, αλλά είδαμε και το σπίτι της Όστεν, του Ναμπόκοφ και άλλα. Σε αυτό το μέρος, θα επισκεφτούμε τον Τόλκιν και τη Ρόουλινγκ, αλλά και τον Ουγκώ, τον Βερν, τον Δουμά, τον Παπαδιαμάντη και πολλούς άλλους. Δέστε τις ζώνες σας γιατί ξεκινάμε για το τέταρτο μέρος των λογοτεχνικών μας προορισμών!!

Το σπίτι του Τόλκιν
Ή ίσως να έπρεπε να πω ένα από τα σπίτια του Τόλκιν. Το συγκεκριμένο βρίσκεται στην Οξφόρδη, και το τμήμα στο οποίο έμεινε ο δημιουργός του Άρχοντα είναι το αριστερό, ελαφρώς πιο σκούρο λευκό, όπου βλέπουμε την πόρτα του γκαράζ. Πάνω από αυτήν, υπάρχει μια ταμπέλα που μας ενημερώνει πως ο μεγάλος δημιουργός έμεινε σε αυτό το σπίτι από το '53 ως το '68, τον καιρό δηλαδή που εκδόθηκε η τριλογία του Άρχοντα. Να και η ταμπέλα:

O Μπρούντζινος Καβαλάρης
Το άγαλμα του έφιππου Μέγα Πέτρου της Αγίας Πετρούπολης, έχει γίνει γνωστό μέσα από το ποίημα του Πούσκιν αλλά και την τριλογία της Πωλλίνα Σίμονς. Ως θαυμάστρια της δεύτερης, έχω πολλούς λόγους να θέλω να επισκεφτώ το πρώην Λένινγκραντ και να κάνω βόλτα δίπλα στα παλάτια κάποια από τις λευκές νύχτες του καλοκαιριού. Ίσως δω σε κάποια γωνιά κι έναν στρατιώτη του κόκκινου στρατού να κρατάει στην αγκαλιά του μια όμορφη ξανθιά κοπέλα με ένα λευκό φόρεμα με κόκκινα λουλούδια.

Το κάστρο του Αλέξανδρου Δουμά
Αυτό το κάστρο που μοιάζει με ψεύτικο, έχτισε ο Αλέξανδρος Δουμάς (πατέρας) και του έδωσε το όνομα "Το Κάστρο του Μόντε-Κρίστο" (Château de Monte-Christo). Σα να μην έφταναν όλα αυτά, έχτισε κι ένα μικρότερο καστράκι, το "Κάστρο του Ιφ" (Château d'If), που ήταν το εργαστήρι συγγραφής του. 
Βέβαια μετά από μερικά χρονάκια, του τέλειωσαν τα λεφτά του Αλέξανδρου μετά από τόσα κάστρα και αναγκάστηκε να τα πουλήσει. Σήμερα όμως, μπορούμε να τα επισκεφθούμε και να τα θαυμάσουμε, αν βρεθούμε στο Yvelines, κοντά στο Παρίσι και συγκεκριμένα στην κοινότητα του Port-Marly, καθώς το σπίτι του Δουμά σήμερα είναι ένα ταπεινό μουσείο.

Ο Κάφκα της Πράγας
Για αυτή την περίπτωση δεν έχω να πω πολλά, ας ταξιδέψουμε για 4 λεπτάκια ως την Πράγα με τους Βιβλιοσκώληκες!!

Το σπίτι του Παπαδιαμάντη
Στη Σκιάθο, θα βρούμε το σπίτι του δικού μας Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που σήμερα είναι μουσείο και βιβλιοπωλείο και κανείς βιβλιόφιλος που θα επισκεφτεί το νησί δεν πρέπει να το χάσει!
"Το σπίτι όπου γαλουχήθηκε και πέρασε τα πρώτα του χρόνια ο συγγραφέας της Φόνισσας, όπου δοκίμασε τους πρώτους καημούς κι έπλεξε τα πρώτα όνειρα της ζωής του και όπου κατατρεγμένος έκλεισε τα μάτια του, είναι απ' τα παλιά αρχοντικά του νησιού, της ντόπιας αρχιτεκτονικής, στο κεντρικότερο μέρος της πόλης της Σκιάθου" (Γ. Βαλέτας).
Το σπίτι του Ουγκώ
Στην Place des Vosges, μια από τις πιο παλιές πλατείες του Παρισιού, θα βρούμε αυτό εδώ το κτίριο του 1605 (!) όπου ο Ουγκώ έζησε για 16 χρόνια, από το 1832 ως το 1848. Ο Ουγκώ και η γυναίκα του νοίκιασαν ένα διαμέρισμα στον δεύτερο όροφο του κτιρίου, που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο.

Το σπίτι του Βερν
Στην Amiens του Picardy της Γαλλίας, βρίσκεται το σπίτι ενός ακόμη αγαπημένου Γάλλου δημιουργού. Το σπίτι όπου ο Ιούλιος Βερν έζησε από το 1882 ως το 1900, με την βιβλιοθήκη, τον εσωτερικό κήπο, το γραφείο, το δωμάτιο μουσικής, μέχρι και η σοφίτα, σήμερα είναι ένα εντυπωσιακό μουσείο που κανείς μας δεν πρέπει να χάσει αν επισκεφτεί τη Βόρεια Γαλλία.

Το σπίτι του Σέρλοκ Χολμς
Η Baker Street όπου υποτίθεται πως ζούσε ο πιο γνωστός ντετέκτιβ της ιστορίας, ο Σέρλοκ Χόλμς, βρίσκεται στο Λονδίνο και μπορούμε να την επισκεφτούμε αν βρεθούμε στην βασιλική πρωτεύουσα. Στον αριθμό 221Β, που στην πραγματικότητα βρίσκεται μεταξύ 237 και 241, θα βρούμε ένα μουσείο αφιερωμένο στον διάσημο ντετέκτιβ και τον πιστό βοηθό του, που στεγάζεται σε ένα κτήριο που χρονολογείται από την εποχή όπου εκτυλίσσονται οι περιπέτειες του ήρωα του Άρθουρ Κόναν Ντόυλ.

Κέντρο των κόμικς - Βρυξέλλες
Το ιστορικό Art Nouveau κτίριο στις Βρυξέλλες φιλοξενεί έναν ολόκληρο κόσμο σκίτσων και καρτούν των αγαπημένων μας δημιουργών. Τα περισσότερα θα τα βρούμε σε πραγματικό μέγεθος να μας καλωσορίζουν στις γωνίες και να μας προσκαλούν να φωτογραφηθούμε δίπλα τους έτσι ώστε να λέμε αύριο μεθαύριο πως έχουμε γνωρίσει από κοντά τον Τεντέν, τον Λούκι Λουκ, τα Στρουμφάκια αλλά και τον Σογκόκου και τους Μούμιν!!!
copyright: Σταυρούλα Δημογέροντα (2010) 
Οι Βέλγοι έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με το κόμικ (Bande Desinnée) και στο κέντρο αυτό μπορούμε να δούμε πώς γεννήθηκε το κόμικ, την τέχνη του, να θαυμάσουμε τις αξέχαστες ιστορικές στιγμές των βελγικών κόμικς ή αλλιώς το Μουσείο του Φανταστικού (Musée de l'Ιmaginaire), αλλά και να γνωρίσουμε την ιστορία του κτιρίου όπου στεγάζονται όλα αυτά. 


Το σπίτι της Αγκάθα Κρίστι
Το Greenway Estate βρίσκεται στο Devon της Αγγλίας, δίπλα στο ποτάμι River Dart και κοντά στο χωριό Galmpton. Το 1938 η Αγκάθα Κρίστι και ο σύζυγός της αγόρασαν το κτίριο με τους κήπους και το θερμοκήπιό του, και έζησαν εκεί μέχρι και οι απόγονοί τους. Σήμερα μπορεί κανείς να το επισκεφτεί αφού έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο, και ίσως να θυμηθεί κάποιες σκηνές από τα "Πέντε μικρά γουρουνάκια", "Ένα σχέδιο δολοφονίας" και "Το πέτρινο φέρετρο" όπου περιγράφονται μέρη του σπιτιού.

Το καφέ όπου γεννήθηκε ο Χάρι Πότερ
Στο Εδιμβούργο της Σκωτίας, υπάρχει αυτό εδώ το καφέ. Εδώ ερχόταν η Ρόουλινγκ και έγραφε πολλά κεφάλαια από τα βιβλία της. Αυτό το περιβάλλον την ενέπνεε όταν δημιουργούσε τον μαγικό κόσμο του μικρού Χάρι. Και σήμερα ένα σωρό τουρίστες και επίδοξοι συγγραφείς το επισκέπτονται, αναζητώντας εκείνη την έμπνευση που θα τους κάνει την επόμενη Ρόουλινγκ. Υπάρχει ακόμα και ταμπέλα στη βιτρίνα του, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να το χάσουμε:

H πλατφόρμα 9 και 3/4
Στο σταθμό του Κινγκς Κρος, θα βρούμε ένα μαγαζί αφιερωμένο στην πλατφόρμα 9 και 3/4, όπου προσωπικά θα μπορούσα άνετα να ξοδέψω μια μικρή περιουσία αγοράζοντας μέχρι και τα ράφια! Και σε αυτό εδώ το σημείο μπορούμε να φωτογραφηθούμε παρέα με το καρότσι μας και πού ξέρετε, αν το σπρώξουμε λίγο παραπάνω μπορεί να περάσουμε μέσα από τη μυστική πύλη και να βρεθούμε σε έναν άλλο κόσμο μαγικό.

Το φτωχικό του Κ.Σ.Λιούις
Σε αυτό εδώ το σπιτάκι έζησε και εμπνεύστηκε τη Νάρνια ο αγαπημένος Κ.Σ.Λιούις. Και πώς θα μπορούσε δηλαδή να μην δημιουργήσει μέσα σε τόσο πράσινο... Το σπίτι που λέγεται "The Kilns" θα το βρούμε στο Risinghusrt της Οξφόρδης, στην Αγγλία, όμως δεν είναι μουσείο. Αν θέλουμε να το επισκεφθούμε θα πρέπει να το κανονίσουμε και πάνω απ' όλα να σεβαστούμε τους φοιτητές που μένουν εκεί και διαβάζουν (ναι, μπορείτε κι εσείς να μείνετε εκεί, αρκεί να είστε ένας φοιτητής με υποτροφία στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μέλος της Χριστιανικής κοινότητας).

Κλείνοντας και αυτό το μέρος των λογοτεχνικών προορισμών, μπορώ να πω με βεβαιότητα πως είναι το αγαπημένο μου. Αν μαζέψω αρκετούς λογοτεχνικούς προορισμούς για ένα 5ο μέρος να είστε σίγουροι πως θα το δημοσιεύσω οπωσδήποτε. Και αν γνωρίζετε κι εσείς κάποιον προορισμό που δεν είδατε ως τώρα, μπορείτε να με βοηθήσετε στέλνοντας στα σχόλια μερικές πληροφορίες σχετικά. 


Πηγές: History of Headington, Oxford
Kotaku: The Green Dragon
50 Places Every Literary Fan Should Visit
Μουσείο Παπαδιαμάντη
The Steampunk Home: The Jules Verne House
Amiens.fr: Maison de Jules Verne
Centre Belge de la Bande Dessinnée

4 σχόλια

  1. Αχ Αλίκη τι μας κάνεις !!Θέλω να τα επισκεφθώ ΟΛΑ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγωωωω!!!! Μα είναι το πιο αγαπημένο μου το τέταρτο μέρος!!! Τα έψαξα όλα ένα ένα ;)

      Διαγραφή
    2. Ροντιόν2/2/14 1:21 π.μ.

      Πράγματι Αλίκη το σπίτι του Κάφκα είναι πολύ ατμοσφαιρικό, πρόσφατα σε ένα ταξίδι μου το επισκέφτηκα και μου θύμισε "Χομπιτόσπιτο", έχει ένα παράθυρο που βλέπει σε έναν γκρεμό γεμάτο από δέντρα και θάμνους.. καθαρή μαγεία!! Πρέπει να πας θα το λατρέψεις.

      Διαγραφή
    3. Ποοοο μη μου λες τέτοια!!!! Μα γιατί να έχουν τόσο εμπνευσμένα σπίτια αυτοί οι συγγραφείς!!!!!!

      Διαγραφή