Χριστούγεννα για μικρά και μεγάλα παιδιά

Ένα βήμα πριν τα Χριστούγεννα και δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τα βιβλία από τις ευχάριστες γιορτινές μας συνήθειες. Γιατί τι πιο όμορφο, από το να κάθεσαι κάτω από το στολισμένο δέντρο και να διαβάζεις ένα μαγικό βιβλίο στο φως από τα γιορτινά λαμπάκια. Κι επειδή μου αρέσει να συνδυάζω τα διαβάσματά μου με την εποχή, έχω να σας προτείνω μερικά χριστουγεννιάτικα βιβλία που διαβάζονται άνετα και από λίγο μεγαλύτερα παιδιά.


σελ. 48
από τις εκδόσεις Αίολος
Μια καταπληκτική ανακάλυψη, είναι τα "Γράμματα από τον Άγιο Βασίλη" του Τόλκιν. Όταν τα παιδιά του αγαπημένου μας δημιουργού του Άρχοντα και του Χόμπιτ ήταν μικρά, καθόταν κάθε χρόνο κι ετοίμαζε ένα γράμμα και μερικές ζωγραφιές που υποτίθεται ότι ήταν από τον ίδιο τον Άγιο Βασίλη. Κάθε γράμμα είχε άλλη μια περιπέτεια στο σπίτι του στον Βόρειο Πόλο, που τη μια γλιστρούσε ο αρκούδος και του έσπαγε όλα τα παιχνίδια, μια έλυνε τους ταράνδους και τους έψαχναν σ' όλο το Βόρειο Πόλο κι ένα σωρό άλλες ευφάνταστες περιπέτειες.


σελ. 109
από τις εκδόσεις Γνώση
Άλλο όμορφο χριστουγεννιάτικο, είναι το "Άγιε Βασίλη δεν είσαι εντάξει". Πρόκειται για μια συλλογή από παιδικά γράμματα στον Άγιο Βασίλη (ή στον μικρό Χριστούλη, στην νεράιδα Μπεφάνα, στον Άγιο Νικόλαο κλπ), όπου τα παιδιά όπως πάντα γράφουν αυτό που πραγματικά σκέφτονται και ζητούν αυτό που πραγματικά θέλουν. Είναι αστείο και γλυκό.





σελ. 222
από τις εκδόσεις
Πατάκη (2007)

Από τον συγγραφέα του Μάγου του Οζ, έχει κυκλοφορήσει κι ένα βιβλίο πιο... γιορτινό. "Η ζωή και οι περιπέτειες του Σάντα Κλάους". Ξεκινάει από τότε που ο Νικλάους ήταν μωράκι και τον βρήκε μια νεράιδα στο δάσος Μπαρζί. Η ιστορία συνεχίζεται, και μέσα από πολλές περιπέτειες ο Κλάους φτάνει στη μορφή που τον ξέρουμε σήμερα, γίνεται άγιος (Σάντα) και μοιράζει παιχνίδια με το έλκηθρό του σε όλα τα παιδιά του κόσμου.


σελ. 110
από τις εκδόσεις
Καστανιώτη (2013)


Η 8χρονη Βιρτζίνια Ο'Χάνλον στέλνει γράμμα σε μια νεοϋρκέζικη εφημερίδα για να ρωτήσει αν όντως υπάρχει Άγιος Βασίλης. Οι συντάκτες της εφημερίδας έπειτα από πολύ σκέψη αποφασίζουν να απαντήσουν στο ερώτημα που βασανίζει όλα τα παιδιά, λέγοντάς της "Ναι, Βιρτζίνια, υπάρχει Άγιος Βασίλης". Μέσα από αυτό το βιβλίο μαθαίνουμε από πρώτο χέρι την πραγματική ιστορία της μικρής Βιρτζίνια, μια χριστουγεννιάτικη ιστορία που θα μας γεμίζει πίστη στο πνεύμα και στο νόημα των γιορτών



Για τους πιο μεγάλους τώρα, που είναι και πιο σοβαροί και θέλουν να διαβάζουν σοβαρά μεγαλίστικα βιβλία, έχουν κυκλοφορήσει οι παρακάτω πανέμορφες συλλογές με σκληρό εξώφυλλο από τις εκδόσεις Νάρκισσος:
σελ. 347
από τις εκδόσεις
Νάρκισσος (2006)
  • "Χριστουγεννιάτικες Αστυνομικές Ιστορίες", μια συλλογή από αστυνομικές ιστοριούλες που εκτυλίσσονται τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά, από γνωστούς συγγραφείς του είδους. Η πρώτη ιστοριούλα, είναι της Κρίστι, με πρωταγωνιστή τον Πουαρό και μια χριστουγεννιάτικη πουτίγκα.Έχει επίσης ιστορία του Α.Κ.Ντόιλ, του Π.Ντ.Τζέιμς, του Κόλιν Ντέξτερ κλπ.
σελ. 380
από τις εκδόσεις
Νάρκισσος (2008)
  • "Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες με Φαντάσματα". Μια παρόμοια συλλογή με την προηγούμενη, από διάσημους δημιουργούς του είδους (Ντίκενς, Τσέστερτον, Έντουαρτς κλπ), που περιλαμβάνει, τι άλλο; Χριστουγεννιάτικες ιστορίες με φαντάσματα!
σελ. 358
από τις εκδόσεις
Νάρκισσος (2010)
  • "Χριστουγεννιάτικες Ταξιδιωτικές Ιστορίες", ένα ταξίδι στα Χριστούγεννα του κόσμου, μέσα από τα μάτια αγαπημένων μας συγγραφέων όπως ο Ντοστογιέφσκι, ο Κίπλινγκ, ο Τολστόι κ.ά.
σελ. 558
από τις εκδόσεις
Νάρκισσος (2013)
  • Κι επειδή και η δική μας χώρα έχει πολλά να προσφέρει στη χριστουγεννιάτικη γιορτή, κυκλοφορεί και αυτό το συλλογικό έργο με τίτλο "Χριστούγεννα και Χιονιάς" που περιλαμβάνει ιστορίες από Παπαδιαμάντη, Καρκαβίτσα, Βάρναλη και πολλούς πολλούς άλλους.

σελ. 88
από τις εκδόσεις
Μελάνι (2011)
Ο αμερικανός χιουμορίστας David Sedaris ντύνεται ξωτικό του Άι Βασίλη και πάει να δουλέψει σε ένα μεγάλο εμπορικό της Νέας Υόρκης τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων. Σε αυτό το ξεκαρδιστικό αφήγημα που τον καθιέρωσε σαν συγγραφέα μας διηγείται με τον δικό του μοναδικό τρόπο τις εμπειρίες του από ένα σωρό κλαψιάρικα παιδάκια, ενοχλητικούς γονείς, μηχανικούς πιγκουίνους και άλλα πολλά, στα "Ημερολόγια από τη Χώρα των Χριστουγέννων".






σελ. 208
από τις εκδόσεις
Καστανιώτη (2003)
Η πλέον γνωστή ιστορία που λάτρεψε το ελληνικό κοινό στη μεγάλη οθόνη, είναι βιβλίο από τον Γιάννη Ξανθούλη. "Το τανγκό των Χριστουγέννων" διηγείται την ιστορία ενός στρατοπέδου στον Έβρο, στα 1970, όπου ο Λάζαρος Λαζάρου θα γίνει μάρτυρας ερώτων, θανάτων και εορταστικών πανικών, έτσι που τα Χριστούγεννα αυτά θα χαρακτούν στη μνήμη του και θα τον ακολουθήσουν σε όλη του τη ζωή με ένα αθεράπευτα ρυθμικό τανγκό.






Όπως ίσως έχετε σκεφτεί κι εσείς, τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή μαγική, που δεν χρειάζεται να την απολαμβάνουν μόνο τα παιδιά. Μπορούμε κι εμείς να γίνουμε σαν αυτά, ξέγνοιαστοι, χαρούμενοι, να απολαμβάνουμε το κάθε τι, να μην κρατάμε κακία σε κανέναν, να αγαπάμε ειλικρινά και να μην κάνουμε τα πράγματα πιο δύσκολα αντί να τα κάνουμε πιο απλά. Εύχομαι αυτά τα Χριστούγεννα να φέρουν σε όλους μας χαρά, υγεία, ευτυχία, πίστη και πολύ αγάπη. Να ζητήσουμε συγγνώμη απ' όσους πειράξαμε και να συγχωρέσουμε όσους μας πείραξαν, να ξαλαφρώσουν οι καρδιές μας και να χαραχτεί μόνιμα το χαμόγελο στα πρόσωπά μας.
Καλά Χριστούγεννα!

0 σχόλια