Λογοτεχνικοί Προορισμοί (μέρος 3ο)

Μπορεί να δημοσιεύτηκε ήδη το πρώτο και το δεύτερο μέρος των Λογοτεχνικών Προορισμών μας, όμως τα ταξίδια δεν σταματάνε εκεί. Αυτή τη βδομάδα ετοιμάζουμε τις βαλίτσες μας και ξεκινάμε για νέες ανακαλύψεις! Πάμε να βρούμε το σπίτι της Όστεν, τη βιβλιοθήκη του Τσέχωφ, το κοιμητήριο Περ Λασαίζ και άλλα πολλά στο τρίτο μέρος των Λογοτεχνικών Προορισμών μας.

Το σπίτι της Τζέιν Όστεν
Στο Χάμπσαϊρ της Αγγλίας, βρίσκεται το σπίτι όπου έζησε τα τελευταία 8 χρόνια της ζωής της η αγαπημένη αγγλίδα συγγραφέας, και όπου έγραψε τα περισσότερα από τα μυθιστορήματά της. Το σπίτι που είναι παράλληλα και μουσείο, διατηρεί το ύφος και το πνεύμα της εποχής.


Μια βόλτα στο Δουβλίνο του Τζέιμς Τζόυς
Αν είστε μεγάλος (ή και μικρότερος) φαν του Ιρλανδού συγγραφέα, δεν θα πρέπει να αμελήσετε να κάνετε μια βόλτα στους δρόμους του Δουβλίνου και να εντοπίσετε ένα σωρό σημεία, από πάρκα, εκκλησίες, κτίρια κι άλλα πολλά, που θα σας φέρουν στο μυαλό το περιβάλλον και τους χαρακτήρες των βιβλίων του. Η διαδρομή που θα ακολουθήσετε εκτείνεται σε 3,5 μίλια και μπορείτε να τη χωρίσετε σε δύο μέρες για να επισκεφθείτε τα πάντα με την ησυχία σας. 

Το Κοιμητήριο Περ Λασαίζ
Λιγάκι μακάβριο, μα αν βρεθείτε στο Παρίσι, μην ξεχάσετε να περάσετε μια βόλτα από εδώ. Πέρα από τον Τζιμ Μόρισον, τον Σοπέν, τη Μαρία Κάλας και την Εντίθ Πιάφ, θα βρείτε να κοιμούνται τους: Απωλιναίρ, Μολιέρο, Λαφονταίν, Ονορέ ντε Μπαλζάκ, Νερβάλ, Όσκαρ Γουάιλντ, Μαρσέλ Προυστ, Εξυπερύ και πολλούς άλλους. Δείτε μια πιο αναλυτική λίστα εδώ.

Ο τάφος του Κάφκα
Επειδή δεν είναι όλοι μαζί, αν θέλετε να επισκεφθείτε τον Κάφκα θα πρέπει να πάτε μια βόλτα ως την Πράγα. Θα τον βρείτε να κοιμάται στο Νέο Εβραϊκό Νεκροταφείο.

Το κοιμητήριο του Ακέφαλου Καβαλάρη
Στο Sleepy Hollow Cemetery, στη Νέα Υόρκη, ο τάφος του Ουάσινγκτον Ίρβινγκ βρίσκεται παραδίπλα στην παλιά ολλανδική εκκλησία, το μικρό νεκροταφείο της οποίας περιγράφεται ως το μέρος όπου αναπαύεται ο Ακέφαλος Καβαλάρης.

Ο τάφος του Πόε
Ο τελευταίος μακάβριος προορισμός, ο τάφος του Έντγκαρ Άλαν Ποέ, στη Βαλτιμόρη της Μέριλαντ,  όπου πέρα από τον ίδιο τον συγγραφέα που κοιμάται νηφάλιος εδώ και χρόνια, υπάρχει και το μυστήριο ενός περίεργου άντρα (Poe Toaster) ντυμένου στα μαύρα με ένα πλατύγυρο καπέλο και λευκό κασκόλ, ο οποίος κάθε χρόνο από το 1930, τη νύχτα των γενεθλίων του Πόε επισκέπτεται το μνήμα του και αφήνει 3 τριαντάφυλλα κι ένα μπουκάλι κονιάκ. Κανείς δεν κατάφερε να τον δει από κοντά και αν και τα 3 τελευταία χρόνια δεν έχει κάνει την εμφάνισή του, δεν αποκλείεται να δείτε κάποιον με αυτά τα χαρακτηριστικά τη νύχτα της 19ης Ιανουαρίου να υψώνει ένα ποτήρι κονιάκ εις μνήμην του Αμερικάνου ποιητή και να εξαφανίζεται μέσα στη νύχτα.

Η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Τέξας
Η λογοτεχνική αξία του συγκεκριμένου προορισμού, έγκειται στο ότι η βιβλιοθήκη και μουσείο περιλαμβάνει 36 εκατομμύρια λογοτεχνικά χειρόγραφα, ένα εκατομμύριο σπάνια βιβλία, 5 εκατομμύρια φωτογραφίες και γύρω στα 100.000 έργα τέχνης. Το Harry Ransom Center θα το βρείτε στο Όστιν του Τέξας.

To λογοτεχνικό café των διασημοτήτων
Στο αγαπημένο Παρίσι, που αν το επισκεφθείτε δεν θα προλαβαίνετε να βλέπετε αξιοθέατα πολιτιστικής σημασίας και όχι μόνο, περάστε να πιείτε το καφεδάκι σας στο καφέ "Les Deux Magots", εδώ όπου σύχναζαν κάποτε η Σιμόν ντε Μποβουάρ, ο Σαρτρ, ο Χέμινγουεϊ, ο Καμύ, ο Πικάσο, ο Τζέιμς Τζόυς και πολλοί άλλοι.

Το βιβλιοπωλείο Shakespeare's and Co
Μια και θα βρίσκεστε στο Παρίσι, επιβάλλεται να περάσετε οπωσδήποτε από ένα από τα διασημότερα βιβλιοπωλεία του κόσμου, το Shakespeare's and Company. Το πρώτο βιβλιοπωλείο με το όνομα αυτό, άνοιξε το 1919 και στη δεκαετία του 20 αποτελούσε μέρος συνάντησης πολλών από τους θαμώνες του "Les Deux Magots". Το 1940 έκλεισε, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής και το 1951 άνοιξε ξανά σε διαφορετικό μέρος, με διαφορετική διεύθυνση, αλλά με το ίδιο ύφος του βιβλιοπωλείου και βιβλιοθήκης της αγγλικής λογοτεχνίας.

To κέντρο της ποίησης
Για τους λάτρεις της ποίησης, στο Σικάγο του Ιλινόις, θα βρείτε αυτό το καινούργιο κτήριο, μόλις του 2011 αφιερωμένο εξ' ολοκλήρου σε ποιητές και ποιήματα. Εδώ εγώ είμαι έξω από τα νερά μου, γι' αυτό ας πάω παρακάτω!


Το σπίτι του Ναμπόκοφ
Το σπίτι όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο "μπαμπάς" της Λολίτας, λειτουργεί σήμερα σαν μουσείο και ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνει και τη μεγάλη συλλογή του από πεταλούδες. Αν βρεθείτε στην Αγία Πετρούπολη και κάνετε μερικές βόλτες πρώτα να νιώσετε τον αέρα του Μπρούντζινου Καβαλάρη, περάστε κι από το σπίτι του Ναμπόκοφ.

Η βιβλιοθήκη του Τσέχωφ
Στο Ταγκανρόγκ της νότιας Ρωσίας, είχε ιδρυθεί η πιο παλιά βιβλιοθήκη που επιτέλους ήταν ανοιχτή και για το κοινό. Ένα από τα πρώτα μέλη της ήταν και ο ίδιος ο Τσέχωφ, που με τους φίλους του την επισκεπτόταν τακτικά κάθε Κυριακή και γιορτή και περνούσαν ώρες διαβάζοντας περιοδικά και άλλα. Γύρω στα 1910 και μετά το θάνατό του, το παλιό κτίσμα γκρεμίστηκε και τη θέση του πήρε το παραπάνω κτίριο που πήρε και το όνομά του. 

H βιβλιοθήκη του Χένρι Μίλερ
Ιδρύθηκε το 1981 από έναν φίλο του προς τιμήν του, και περιλαμβάνει μια μεγάλη συλλογή από τα έργα του. Αν βρεθείτε στο Big Sur στην Καλιφόρνια περάστε κι από εδώ μια βόλτα.

Στο τελευταίο κομμάτι των λογοτεχνικών ταξιδιών μας, θα δείτε μέρη που αξίζει να επισκεφθείτε αν σας αρέσουν ο Τόλκιν, η Ρόουλινγκ, ο πατέρας Αλέξανδρος Δουμάς, ο Σέρλοκ Χολμς, ο Κάφκα και άλλοι!

2 σχόλια

  1. Έχεις πολύ όμρφο μπλόγκ!!
    Πολύ ενδιαφέροντα όλα όσα δημοσιεύεις!!
    χο,
    http://ohmydarlingdeer.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ :) Και το δικό σου είναι πολύ ομορφο ♥

      Διαγραφή