Black Books

Ένας βιβλιοπώλης που μισεί τους πελάτες του και το μόνο που θέλει στην πραγματικότητα είναι να μείνει μόνος του με το τσιγάρο του στο ένα χέρι και το κρασί του στο άλλο, ένας υπερβολικά ενθουσιώδης και πρόθυμος τύπος με ξανθιά χαίτη, μια ψιλοτρελή μικροπωλήτρια με άκρως απογοητευτική ερωτική ζωή κι ένα φτωχικό παλαιοβιβλιοπωλείο του Λονδίνου. Όχι, δεν πρόκειται για τη συνταγή της αποτυχίας, το ακριβώς αντίθετο θα έλεγα! Πρόκειται για το Black Books!



Η βρετανική sitcom (βλέπε Φιλαράκια) ακολουθεί τις ζωές των τριών πρωταγωνιστών της, μέσα σε ένα σκονισμένο κι αραχνιασμένο ξύλινο παλαιοβιβλιοπωλείο. Ο Μπέρναρντ Μπλακ (Dylan Moran) είναι ο ιδιοκτήτης των Black Books, παρόλο που αντιμετωπίζει το μαγαζί του σαν την προσωπική του βιβλιοθήκη και ενοχλείται τρομερά όταν μπαίνουν πελάτες μέσα, ακόμη πιο πολύ όταν του μιλάνε και ακόμη περισσότερο όταν του φέρνουν αντιρρήσεις.
Παράλληλα καπνίζει σαν φουγάρο, πίνει σα να μην υπάρχει αύριο και είναι σχεδόν πάντα θυμωμένος. Κυριολεκτικά στις λίγες φορές που τον βλέπουμε να χαμογελάει είναι τουλάχιστον τρομακτικός!! (και προφανώς μεθυσμένος!)

Η Φραν (Tamsin Greig), μονίμως απογοητευμένη από τη ζωή και ό,τι αυτή φέρνει, έχει να τα βγάλει πέρα με το μαγαζάκι της, την κοινωνική της ζωή και την ανύπαρκτη αισθηματική της ζωή. Είναι η πιο παλιά (και πιθανών η μοναδική) φίλη του Μπέρναρντ και περνάει όλο της το χρόνο στο μαγαζί. 

Ο Μάνυ (Bill Bailey) είναι τόσο θετικός και καλόψυχος, είναι πρακτικά μια καλή γιαγιούλα. Έρχεται στο πρώτο επεισόδιο στο μαγαζί, σε αναζήτηση ενός βιβλίου που θα τον βοηθήσει να ηρεμήσει και να αντέξει τη βαρετή και ανυπόφορη δουλειά του. Καταλήγει όμως να εγκαθίσταται στο διαμέρισμα από πάνω και να πιάνει δουλειά στο βιβλιοπωλείο του Μπέρναρντ ως βοηθός, όταν ο δεύτερος, κάτω από την επήρεια μεγάλης ποσότητας αλκοόλ, του ζητάει βοήθεια με τα λογιστικά του. Μόλις το επόμενο πρωί έρχεται στα συγκαλά του, είναι αποφασισμένος να τον διώξει, όμως η Φραν τον πείθει να τον κρατήσει γιατί πιστεύει πως του κάνει καλό (προφανώς το καλό που του κάνει, είναι πως έχει κάποιον να ξεσπάει πάνω του).
Και κάπως έτσι ξεκινάει μια άκρως λογοτεχνική σειρά, τόσο μέσα από διάφορες λογοτεχνικές αναφορές όσο και από τα ίδια τα βιβλία ως αντικείμενα που γεμίζουν το οπτικό μας πεδίο. Βλέπουμε μερικές πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις πελατών και οι βρετανικές ατάκες δίνουν και παίρνουν.
Η σειρά διήρκησε 3 σεζόν, με 6 μισάωρα επεισόδια η κάθε μία, σύνολο 18. Θεωρείται μια από τις πιο επιτυχημένες κωμικές σειρές κι έχει κερδίσει μέχρι και 2 βραβεία BAFTA για την κατηγορία "Best Situation Comedy" το 2001 και το 2005.

Το ίδιο το βιβλιοπωλείο της σειράς, μπορείτε να το βρείτε στην 13 Leigh Street στο Bloomsbury και λέγεται  Collinge & Clark.
Οι δημιουργοί της, Dylan Moran και Graham Linehan, εμπνεύστηκαν τη σειρά μέσα από την άποψη του ίδιου του Moran πως τα παλαιοβιβλιοπωλεία είναι καταδικασμένες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα ο ηθοποιός είχε δηλώσει πως:
"Το να διαχειρίζεσαι ένα βιβλιοπωλείο μεταχειρισμένων είναι μια εξασφαλισμένη εμπορική αποτυχία. Είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία. Υπήρχαν κάτι βιβλιοπωλεία που σύχναζα και πάντα μου έκανε εντύπωση η μοναξιά και η ξεροκεφαλιά αυτών των ανθρώπων που προσπαθούσαν να κουμαντάρουν εκείνο το ναυάγιο."
 (πάντα γλυκός ο λόγος του!)
 
Από την άλλη ο δημιουργός της σειράς, Linehan λέει πως η εριστική συμπεριφορά του Μπέρναρντ αντικατοπτρίζει μια πινακίδα που είχε δει ο ίδιος κάποτε σε ένα βιβλιοπωλείο και δήλωνε το εξής: 
"Παρακαλώ, αφήστε τα βιβλία οπουδήποτε, γιατί δεν έχουμε τίποτα καλύτερο να κάνουμε παρά να τα βάζουμε στις θέσεις τους". 
Και η ίδια η όψη του πρωταγωνιστή ταυτίζεται με έναν πραγματικό βιβλιοπώλη στο Δουβλίνο, τον οποίον ο Moran περιγράφει κάπως έτσι: 
"Μοιάζει να έχει καταπιεί μια κούπα ξινισμένο γάλα και ταυτόχρονα να έχει κατουρηθεί πάνω του. Έχει αυτή την κακόψυχη πράσινη έκφραση που χρόνια δυσαρέσκειας χάραξαν στο πρόσωπό του." 
Ότι και να λέμε για τον Μπέρναρντ και για τα καταδικασμένα βιβλιοπωλεία, πρόκειται για μια ανάλαφρη κι ευχάριστη σειρά που εκτυλίσσεται σε ένα περιβάλλον γεμάτο βιβλία. Νομίζω πως αυτό και μόνο είναι αρκετό! 
Δείτε κι εδώ ένα απόσπασμα της σειράς και πείτε μας στα σχόλια, την έχετε δει; και αν ναι, με τι γελάσατε πραγματικά πολύ; Εγώ νομίζω πως θα την ξαναξαναδώ μετά από όλα αυτά!!!

13 σχόλια

  1. Δεν την είχα καν υπόψη μου τη σειρά! Θα τη δω οπωσδήποτε! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ούτε εγώ την ήξερα ! Κι αν κρίνω από τα παραπάνω προκειται για ένα ακόμα "διαμαντάκι" με αυτο το εξαιρετικό Βρετανικό χιούμορ ! Θα προσπαθήσω, να τη βρώ ! ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ, ΑΛΙΚΗ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι όντως διαμαντάκι margo, και θα τη βρεις και στο youtube απ' ότι είδα ;)

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος24/11/13 3:31 μ.μ.

    Best Series Ever, mazi me Spaced kai Doctor Who fusika..:D
    Kurios Aristotelis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το Spaced δεν το έχω υπόψιν μου, το Doctor Who θα είναι η επόμενη σειρά που θα δω και εξίσου καλή σειρά είναι και το It Crowd!!

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος24/11/13 8:45 μ.μ.

      To spaced to exei grapsei kai protagwnistei o Simonn Pegg, opote katalaveneis..!
      It Crowd apla epos..:D
      Oso gia to Doctor Who, exontas dei molis kai to 50th Anniversary episode, ta logia einai perita, h seira exei ksefugei kata polu apo ta koina kai h pena tou Steven Moffat einai apla akseperasth..!

      Διαγραφή
  4. Είναι εξαιρετική σειρά με άφθονο βρετανικό χιούμορ. Είναι το Νο.2 για μένα μετά το Black Adder.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν το ξέρω το Black Adder, θα το κοιτάξω γιατί μου αρέσουν τελικά πολύ οι βρετανικές σειρές :)

      Διαγραφή
  5. Δεν το ήξερα! Θα το δω σίγουρα! Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος29/8/14 4:05 π.μ.

    απιστευτη σειρα! ισως η καλυτερη στο ειδος της! Οσο για το cast? απιστευτο ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως, κι εγώ τη θεωρώ την καλύτερη βρετανική κωμωδία που έχω δει!! Και με βιβλία παρακαλώ!!!

      Διαγραφή