Τα Καλύτερα του 2015


Λίγο πριν τελειώσει ο χρόνος έρχεται και η καθιερωμένη ανασκόπηση στα καλύτερα του 2015. Αυτή τη χρονιά είχα μικρύνει το στόχο μου στο goodreads καθώς διαπίστωνα πως με άγχωνε, κι αφού έτσι κι αλλιώς το διάβασμα δεν είναι κάτι που μας επιβαρύνει, παρά κάτι που μας χαλαρώνει, σωστά; Αφού, λοιπόν, μίκρυνα το στόχο μου στα 20 βιβλία, έφτασα αισίως τα 35, αριθμό που θεωρώ νορμάλ για τα δεδομένα μου. Από τα 35 αυτά βιβλία, όταν κάθισα να τα ξεδιαλέξω και να βρω τα καλύτερα, δυσκολεύτηκα αρκετά αφού τα περισσότερα από αυτά ήταν πραγματικά εκπληκτικά βιβλία και σίγουρα αν έλειπαν κάποια άλλα θα ήταν σε καλύτερη θέση ορισμένα. Όμως πιστεύω πως ότι και να λέμε, πάντα ξέρουμε ποιο είναι εκείνο το βιβλίο που αγαπάμε περισσότερο, ακόμα κι αν είναι μια στάλα περισσότερο, πάντα το ξέρουμε! Πάμε λοιπόν να δούμε ποια ήταν τα καλύτερα της χρονιάς που μας πέρασε, βιβλία, ήρωες, συγγραφείς, αλλά και τα καλύτερα για τις δύο λέσχες στις οποίες συμμετέχω, καθώς και τα καλύτερα ιστολόγια από αυτά που ακολουθώ.

Διαβάστε επίσης: Τα καλύτερα του 2014

Πιο αστείο βιβλίο

Tο πρώτο μου του Κορτώ, το "Έρως ανίκατε μάσαν" το οποίο μπορεί σε κάποια σημεία να με έκανε να αηδιάσω, μα σε πολλά με έκανε να γελάσω και να συμφωνήσω 100% με τον συγγραφέα.

Άλλα αστεία βιβλία: "Είναι τρελοί αυτοί οι βιβλιοφάγοι" της Jen Campbell, "Αφήσαμε το γάμο" της Άννας Γκαβαλντά, "Μαντάμ Σουσού" του Ψαθά 


Ωραιότερη ιστορία αγάπης

Άννα Έλιοτ και Καπετάνιος Ουέντγουορθ από την Πειθώ της Τζέιν Όστεν, γιατί είναι μια πραγματικά ωραία ιστορία αγάπης.

Άλλες ωραίες ιστορίες αγάπης: Λεονίντ και Μιλαίν από τη "Λέσχη των Αθεράπευτα Αισιόδοξων", Ντανιέλ και την Μπέα από τη "Σκιά του Ανέμου", Σπύρος και Όρσα από τη "Μικρά Αγγλία".

Καλύτερο αστυνομικό

Ο "Μεταξοσκώληκας" του Ρόμπερτ Γκαλμπρέιθ (Τζ.Κ.Ρόουλινγ), γιατί είναι της all time favorite, γιατί εκτυλίσσεται στο χώρο του βιβλίου, και γιατί γενικά ήταν φοβερό!


Καλύτερο παιδικό

"Οι Πειραταί" του Ιουλίου Βερν, ίσως το πρώτο του βιβλίο που αγάπησα τόσο, παρά τους υπερβολικά πολλούς ναυτικούς του όρους.

Άλλα παιδικά: "Ο Φανταστικός κύριος Φοξ" του Ρόαλ Νταλ, "Reptile Room" του Λεμόνι Σνίκετ 

Πιο αγαπητός ήρωας


Ο αδικημένος Σάσα από τη "Λέσχη των Αθεράπευτα Αισιόδοξων" που έδωσε μια φανταστική κορύφωση στο υπέροχο αυτό βιβλίο.

Άλλοι αγαπητοί ήρωες: ο κύριος Ιμπραήμ από το "Ο κύριος Ιμπραήμ και τα άνθη του Κορανίου" του Σμιτ, ο Φερμίν από τη "Σκιά του Ανέμου" του Θαφόν.

Πιο μισητός ήρωας


Δε θα με ακούσετε γενικά να κατηγορώ την εκκλησία, δε θα με ακούσετε ποτέ να κατηγορώ τα Θεία, όμως ο πιο μισητός ήρωας για μένα ήταν ο παπα-Γρηγόρης από το "Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται" του Καζαντζάκη

Πιο ερωτεύσιμος ήρωας

Κι αν με την επιλογή μου αυτή βρω απέναντί μου σύσσωμο το φαν κλαμπ της Τζέιν Όστεν, δε θα διαλέξω ως πιο ερωτεύσιμο ήρωα τον Καπετάνιο Ουέντγουρθ από την Πειθώ, αλλά τον δικό μας, απόλυτο και πιο ερωτευσίμο ήρωα βιβλίου που μπορεί στο χαρτί να ήταν ακόμη πιο ερωτεύσιμος απ' ότι στην οθόνη (όχι ότι του έλειπε τίποτα στην ταινία, βέβαια!), τον Σπύρο από τη Μικρά Αγγλία.

Το βραβείο του ατέλειωτου

Φέτος θα το δώσω στη Μαντάμ Σουσού του Ψαθά, κι αυτό γιατί την είχα παρατήσει και ξανάπιασα με το ζόρι. Είναι ένα ευχάριστο βιβλίο που όμως γράφτηκε σε συνέχειες και ίσως έτσι να πρέπει να διαβάζεται κιόλας.

Καλύτερος νομπελίστας

Ο Αλμπέρ Καμύ, για την ωραία έκπληξη που μου επιφύλαξε τόσα χρόνια μετά από τότε που τον διδάχτηκα, για τη φοβερά απλή μα άκρως ενδιαφέρουσα γραφή του που δε σε αφήνει να φύγεις.

Άλλοι υπέροχοι νομπελίστες: ο Πατρίκ Μοντιανό που γράφει σα να ζωγραφίζει, η Ντόρις Λέσινγκ που μοιάζει λες κι έχει βρει όλα τα χρυσά συστατικά για μια δεμένη και συναρπαστική ιστορία.

Καλύτερος Συγγραφέας

Εδώ βρέθηκαν πολλοί φέτος, από τον Γκενασιά και τον Καμύ, τον Θαφόν και τον Σμιτ, τον Βερν και την Καρυστιάνη, για να πάρω την απόφαση να δώσω το βραβείο του καλύτερου συγγραφέα στον μοναδικό Καζαντζάκη, γιατί μου άρεσε ιδιαίτερα το σκεπτικό του, μου φάνηκε αληθινή και ειλικρινής η γραφή του, αγάπησα το ελληνικό ύφος του και τον αέρα της Κρήτης, και σχεδόν αποφάσισα να διαβάσω ότι μυθιστόρημα έχει γράψει.

Καλύτερο Βιβλίο

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το εκπληκτικό έργο του Θαφόν και πρώτο μέρος της τριλογίας του "Η Σκιά του Ανέμου". Ένα από τα πιο ωραία και ολοκληρωμένα βιβλία που έχω διαβάσει, κι ένα βιβλίο γεμάτο... βιβλία!!
Στη δεύτερη θέση, "Η Λέσχη των Αθεράπευτα Αισιόδοξων" του Γκενασιά που με ταξίδεψε στο Παρίσι μιας άλλης εποχής και μ' έκανε να δω τα πράγματα για άλλη μια φορά από μια άλλη πλευρά, ενώ μου έμαθε και λίγη ιστορία.
Στην πρώτη θέση, το καλύτερο βιβλίο της χρονιάς που μας πέρασε, ήταν για μένα "Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται" του Καζαντζάκη. Ένα βιβλίο που ένιωσα σα να μιλούσε στην καρδιά μου, γεμάτο με τα υπέροχα μηνύματα του χριστιανισμού που καμία σχέση δεν έχουν με την υποκρισία ορισμένων ιερωμένων ή κατά φαντασίαν χριστιανών.

Καλύτερο Βιβλίο Λέσχης Ανάγνωσης Κατερίνης


Στη λέσχη μας φέτος διαβάσαμε λίγα σχετικά βιβλία όλοι μαζί, καθώς είχαμε πει να διαβάζουμε κάτι από μια γενική κατηγορία (πχ Έλληνα σύγχρονο συγγραφέα). Από τα κοινά μας βιβλία διαλέξαμε δύο που μας άρεσαν ισάξια:

Ο μεγάλος Γκάτσμπυ του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ
Αιχμηρά Αντικείμενα της Τζίλιαν Φλιν

Καλύτερο Βιβλίο Λέσχης του Τρελοκαπελά


Στη διαδικτυακή μας λέσχη ανάγνωσης Γάλλων συγγραφέων, διαβάσαμε αρκετά βιβλιαράκια. Αυτό που άρεσε στους περισσότερους ήταν η "Λέσχη των αθεράπευτα αισιόδοξων" του Ζαν-Μισέλ Γκενασιά.

Άρθρα με περισσότερη επισκεψιμότητα

Εκείνα τα άρθρα που πραγματικά ξεχώρισαν τη χρονιά που μας πέρασε ήταν, όπως πάντα το άρθρο με τα βιβλία του καλοκαιριού, οι βιβλιοπροτάσεις για τους φαν του Downton Abbey, και το αξεπέραστο "Κι αν ο Χάρι Πότερ ήταν Έλληνας".

Τα αγαπημένα μου blogs για το 2015


Τα καλύτερα blogs για τη φετινή χρονιά, δίχως συγκεκριμένη κατάταξη, απλά αναφορικά για να τα επισκεφθείτε όλοι και να τα λατρέψετε κι εσείς (αποφάσισα να βραβεύσω σελίδες που δεν έχω ξαναβραβεύσει στο παρελθόν, γι' αυτό και λείπουν ορισμένες όπως το φαν κλαμπ της Όστεν, οι βιβλιοσκώληκες κλπ, και απέφυγα να βραβεύσω blogs με τα οποία θέλω να ασχοληθώ λίγο περισσότερο τη νέα χρονιά.)

Over the place (γιατί είναι πραγματικά καλή σε αυτό που κάνει)
Get a Loca Life (γιατί είναι μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης, ακόμη κι αν αφορά στο τι θα βάλω σήμερα, τι θα φάω, τι καλυντικά θα βάλω και άλλα πολλά)
L'escalier secret (γιατί είναι μια σελίδα γεμάτη τιπς και προτάσεις που θέλεις να δοκιμάσεις τώρα!)
Mam'zelle Gaga (γιατί είναι μια γεύση Γαλλίας -μεγάλωσε στο Βέλγιο- αλλά και πολύ πολύ βίντατζ, τέχνη, σινεμά, βιβλία και τόσα άλλα)



Μοιραστείτε μαζί μας στα σχόλια και τα δικά σας αγαπημένα για τη χρονιά που μας πέρασε στις παραπάνω κατηγορίες, ή πείτε μας ποιον συγγραφέα ανακαλύψατε φέτος και λατρέψατε, ποιο βιβλίο σας σημάδεψε και τι απολογισμό κάνετε για το 2015.

Εύχομαι η νέα χρονιά να μας γεμίσει με υπέροχα βιβλία, μοναδικά αναγνώσματα, συναρπαστικές νέες βιβλιοανακαλύψεις και ό,τι άλλο περνάει απ' το μυαλό μας.

Καλή Χρονιά, λοιπόν, κι ευτυχισμένο το 2016!!

6 σχόλια

  1. Πολύ ωραίο Αλίκη! Καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος31/12/15 8:51 μ.μ.

    Ωραιότερη ιστορία αγάπης- Τζέην Έυρ και κος Ρότσεστερ το διάβασα στην αρχή της χρονιάς και το λάτρεψα. Καλύτερο παιδικό- Ο Θησαυρός της βαγίας. Αγαπητός ήρωας- Γιάννης Αγιάνης τον αγάπησα πραγματικά και θεωρώ ότι είναι από τους ποιο ολοκληρωμένους αντρικούς χαρακτήρες. Μισητός χαρακτήρας - Οι Θερναδιάροι από τους Άθλιους. Καλύτερο βιβλίο- 3. Η μελωδία της ευτυχίας 2. Οι Άθλιοι 1. Τζέην Έυρ. Για την καινούργια χρονιά στη βιβλιοθήκη περιμένουν πρώτα ο Θεός, Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται, Τα ματωμένα χώματα, Η Σάσενκα του Σ.Μοντεφιόρε Ο Αλχημιστής και κάποια άλλα. Καλή Χρονιά με υγεία και πολλά πολλά αξιόλογα βιβλία. Σοφία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπέροχη Τζέη Έυρ πραγματικά!! Αλλά και οι άθλιοι, θα τα βρεις αν θυμάμαι καλά και σε παλιότερα βραβεία μου κι εμένα. Χαίρομαι που θα διαβάσεις τον Χριστό του Καζαντζάκη, είναι δυνατό βιβλίο!! Την Σάσενκα κι εγώ τη σκέφτομαι..

      Καλή Χρονιά Σοφία, μόνο χαρές να φέρει!!

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος7/1/16 12:34 μ.μ.

    Σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια :)
    Θα συμφωνήσω εννοείται με τον Σπύρο από Μικρά Αγγλία. Έτσι να πάμε όλοι ενάντια στο fan club της Jane Austen και να εκθειάσουμε τον Αντρέα Κωνσταντίνου! ^^
    (ps. σου απάντησα και στο fb, όποτε θες, μου λες.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα εεε ναι να πάμε ενάντια σ' αυτά τα χαζοβιβλία που μας δημιουργούν ψεύτικες προσδοκίες για τους άντρες!! :P

      Διαγραφή