Τα βιβλία του καλοκαιριού (2015)

Καλοκαίρι, η πιο αγαπημένη εποχή του χρόνου (αν βέβαια συνδυάζεται με χαλάρωση, θάλασσα και υπέροχα βιβλία!). Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, κάνουμε μια λίστα με ενδιαφέρουσες προτάσεις για καλοκαιρινά αναγνώσματα, γιατί για κάποιο λόγο το καλοκαίρι αγαπάμε όλοι λίγο περισσότερο το διάβασμα. Στο φετινό μας θέμα έχουμε προτάσεις για βιβλία με καλοκαιρινό-θαλασσινό περιεχόμενο, ανάλαφρα και αστεία, αλλά και κάποια κλασσικά κι αγαπημένα.



Φωνές στο νερό 
της Ελένης Πριοβόλου
εκδόσεις Καστανιώτη
ISBN: 978-960-03-5893-3
σελ: 168
€ 9,58

Περίληψη: Σε μια μικρή λουτρόπολη του Ιονίου μια γυναίκα μόνη ζει διαφορετικά από τον υπόλοιπο κόσμο. Οι άλλοι τη θεωρούν τρελή, όμως εκείνη αδιαφορεί για τα στερεότυπα της επαρχίας. Ένα ζευγάρι ηθοποιών του λαμπερού παλιού ελληνικού κινηματογράφου επιλέγει την ίδια λουτρόπολη ως τόπο διακοπών. Στην ηλικία πλέον της ωριμότητας, μακριά από τα φώτα της δόξας, ξεχασμένοι οι δυο και αγνώριστοι, ανακαλύπτουν το νόημα που δίνει στη ζωή η αληθινή αγάπη. Ένας καπετάνιος, γέννημα θρέμμα της εν λόγω πόλης, επιστρέφει στο σπίτι μετά από είκοσι χρόνια στα πέλαγα. Όσο βρισκόταν μακριά, ζούσε με το όνειρο της θαλπωρής στον κόρφο της αγαπημένης του, όμως επιστρέφοντας τον περιμένει η διάψευση. Κοντά τους και πολλοί άλλοι, που δεν έζησαν όπως θα ήθελαν να ζήσουν και προσπαθούν να διασώσουν μνήμες από τον κίνδυνο της οριστικής λήθης. Άνθρωποι που έπαιξαν σε λάθος ρόλους κι έζησαν ευσεβείς πόθους και αβίωτους έρωτες, μικρές επαναστάσεις και μεγάλες υποταγές. Ήρωες που θέλουν να φωνάξουν, αλλά οι φωνές τους βγαίνουν ελεύθερα μόνο μέσα στο νερό. 


Το Ευτυχισμένο Νησί
της Φωτεινής Τσαλίκογλου
εκδόσεις Καστανιώτη
ISBN: 978-960-03-5880-3
σελ: 96
€ 9,58


Περίληψη: 
Έγινε νύχτα κι όλα μονομιάς άλλαξαν.
Η Κοραλλένια, η μονάκριβη κόρη του βασιλιά Αιγέα,
ξαφνικά έχασε το φως της.
Το Ευτυχισμένο Νησί βυθίστηκε στη θλίψη.
Την ίδια εκείνη νύχτα, ανοιχτά στο πέλαγος,
ένα αγόρι πάλευε με τα κύματα.
Μαζί του ήταν ένα χρυσόψαρο,
που γνώριζε μια μυστική γλώσσα.
Σε λίγο θα έφταναν στο νησί της τυφλής πριγκίπισσας.
Είχαν ένα σχέδιο κρυφό να εκπληρώσουν.
Έρχονταν από μακριά, από τη Χώρα του Πολέμου.
Κι εκεί δεν ξέρεις ποτέ αν το ξημέρωμα θα σε βρει ζωντανό
ή αν κάποια αδέσποτη σφαίρα θα σε χτυπήσει κατευθείαν στην καρδιά σου κι όλα όσα ονειρεύτηκες θα γίνουν κομμάτια.

Το αγόρι ήθελε να ζήσει.
Κι έφερνε ένα σπουδαίο γιατρικό
στο πρώην Ευτυχισμένο Νησί.

Μια μαγική ιστορία για όλους όσοι επιμένουν
να ζουν και να ονειρεύονται με μάτια ανοιχτά.




Καλοκαιρινό Ειδύλλιο
του Ουίλιαμ Τρέβορ
εκδόσεις Μεταίχμιο
ISBN: 978-618-03-0298-1
σελ: 280
€ 7,92 

Περίληψη: Μια ιστορία νεανικού έρωτα και πάθους γραμμένη με οξυδέρκεια και ευαισθησία. 
Ένας ξένος φτάνει στο ήσυχο Ραθμόι μια καλοκαιρινή μέρα. Θα τραβήξει το ενδιαφέρον της Έλι, μιας νεαρής κοπέλας, που είναι παντρεμένη με τον Ντίλαχαν, έναν αγρότη που ακόμη πενθεί την απώλεια της πρώτης του συζύγου. Στη διάρκεια ενός ζεστού καλοκαιριού, η Έλι και ο ξένος θα μπλεχτούν σε έναν παράνομο δεσμό. Η μικρή πόλη τούς παρακολουθεί, καθώς το πάθος, η αγάπη και η μοίρα παίρνουν την αναπόφευκτη πορεία τους.
(David Cohen Literature Prize 1999)


Κάτω από το ουράνιο τόξο
της Barbara Wood
εκδόσεις BELL
ISBN: 978 960 507 080 9
σελ: 512
€ 8,00

Περίληψη: Η Έμιλι Στόουν και ο σύζυγός της Aϊζακ φτάνουν από τη Νέα Αγγλία στη Χονολουλού της Χαβάης για να διαδώσουν ως ιεροκήρυκες το Λόγο του Κυρίου. Η όμορφη και ευγενική Έμιλι πολύ σύντομα κατακλύζεται από έντονα συναισθήματα νοσταλγίας για την πατρίδα της, όμως είναι αποφασισμένη να διαδώσει την πίστη της… και να αγνοήσει την έλξη που νιώθει για τον εντυπωσιακό πλοίαρχο Μακένζι Φάροου. 

Πάνω που η Έμιλι αρχίζει ν' αναπτύσσει ισχυρούς δεσμούς με τη μεγάλη ιέρεια της Χαβάης Πούα και την κόρη της Μαχίνα, μια απρόσμενη τραγωδία απειλεί να την αναγκάσει να φύγει από το νησί. Σε κατάσταση σύγχυσης, η Έμιλι παίρνει μια απόφαση που θα μπορούσε να καταστρέψει όλα όσα γνωρίζει και αγαπάει –και μαζί τη δική της ψυχική υγεία. 

Τριάντα χρόνια αργότερα, φτάνει στη Χαβάη μια μοναχή-νοσοκόμα, η αδελφή Θηρεσία, η οποία γνωρίζεται με τον γοητευτικό γιο του πλοίαρχου Φάροου, έναν ισχυρό άνδρα που διαδραματίζει καίριο ρόλο στη συμμαχία της Χαβάης με την Αμερική. Η Θηρεσία ανακαλύπτει πως μια σκοτεινή κατάρα βασανίζει την οικογένειά του και τους κατοίκους του νησιού. Μια κατάρα την οποία για να λύσει θα χρειαστεί οπωσδήποτε τη βοήθεια της Έμιλι και της Μαχίνα…


Η θάλασσα της αγάπηςτης Susan Donovanεκδόσεις Bell
ISBN: 978-960-620-637-5
σελ: 352

Περίληψη: Καλώς ήρθατε στο Μπέιμπερι Άιλαντ! Εδώ, το μπρούντζινο άγαλμα μια γοργόνας χαρίζει την αληθινή αγάπη σ’ όποιον τη ζητήσει με όλη του την καρδιά…

Η Ρόουαν Φλιν δε θέλει ούτε ν’ ακούει για το Μπέιμπερι Άιλαντ και τον μύθο της γοργόνας του. Ο αρραβωνιαστικός τον οποίο της βρήκε το άγαλμα, έχασε σε κακές επενδύσεις ό,τι είχε απομείνει από την οικογενειακή περιουσία της, κι εκείνη αναγκάστηκε να γυρίσει στο νησί για να διευθύνει την πανσιόν Καλό Λιμάνι.

Τώρα, έχει πάρει όρκο να μη δώσει ποτέ ξανά βάση στην ανόητη δοξασία για την προξενήτρα γοργόνα. Κι ώσπου να μπορέσει να επιστρέψει στην «αληθινή» ζωή, στη Νέα Υόρκη, ροκανίζει απλώς το χρόνο, φροντίζοντας την πανσιόν και αποφεύγοντας τους γείτονες, που έχουν θυμώσει με τους Φλιν, γιατί αρνούνται να πουλήσουν τη γη τους σ’ έναν επενδυτή που σκοπεύει να μετατρέψει το νησί σε πολυτελές θέρετρο.

Όταν, όμως, ένας όμορφος άγνωστος έρχεται στην πανσιόν την παραμονή του ετήσιου Φεστιβάλ της Γοργόνας, τα πράγματα παίρνουν μια πολύ ενδιαφέρουσα τροπή. Μπορεί να έχει πράγματι βάλει το χέρι της η μυθική προστάτιδα της πόλης; Ή η Ρόουαν θα γνωρίσει σύντομα άλλη μια απογοήτευση;


Όχι στα βαθιά παιδί μου
του John O'Farrell
εκδόσεις Introbooks
ISBN: 978-960-6680-15-1
σελ: 400
προσφορά greekbooks € 3

Περίληψη: Η Άλις ποτέ δε φανταζόταν ότι θα κατέληγε έτσι με τα παιδιά της. Το άγχος προσωποποιημένο. Άκουσε για τον κίνδυνο των μετεωριτών και τα αναγκάζει να φοράνε κράνη, όταν παίζουν στον κήπο. Όσο για το ακαδημαϊκό τους μέλλον είναι τόσο αβέβαιο και δύσκολο τη σήμερον ημέρα, ώστε πρέπει να κάνει τα πάντα, για να τους εξασφαλίσει τα καλύτερα.

Έτσι λοιπόν όταν η κόρη της δείχνει ότι δε θα περάσει τις εισαγωγικές εξετάσεις για το καλύτερο ιδιωτικό γυμνάσιο που την προορίζουν, η Άλις κι ο άντρας της αποφασίζουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Τι πιο απλό από το να μεταμορφωθεί η Άλις σε 12χρονη μαθήτρια και να δώσει αυτή εξετάσεις στη θέση της κόρης της.

Το Όχι στα βαθιά, παιδί μου! είναι μία απολαυστική σάτιρα για τους σύγχρονους γονείς και τον απόλυτο παραλογισμό που συχνά τους καθηλώνει. Με το ίδιο χιούμορ και την ίδια εμμονή στην κωμική λεπτομέρεια που έχουν εκτοξεύσει και τα προηγούμενα βιβλία του στην κορυφή της λίστας των μπεστ-σέλερ, ο John O' Farrell δημιουργεί κι εδώ ένα βιβλίο αστείο και προκλητικό, που διαβάζοντάς το θα γελάσετε, θα κλάψετε ίσως, αλλά πάνω από όλα θα ορκιστείτε να μη γίνετε ποτέ αυτό το είδος γονιού.


Οι βιολέτες του Μαρτίου
της Σάρα Τζίο
εκδόσεις Ψυχογιός
ISBN: 978-618-01-1097-5
σελ: 325
€ 13,95

Περίληψη:  Πριν ακόμα γίνει τριάντα, η Έμιλι τα είχε όλα: ένα επιτυχημένο μυθιστόρημα, έναν σύζυγο που έμοιαζε να είχε ξεπηδήσει από τις σελίδες ανδρικού περιοδικού, και ένα εισιτήριο άνευ επιστροφής για τη χώρα της απόλυτης ευτυχίας. 

Δέκα χρόνια αργότερα, η ζωή της δε θυμίζει σε τίποτα την ειδυλλιακή εκείνη περίοδο. Όταν η ηλικιωμένη θεία της, Μπι, την προσκαλεί να περάσει όλο τον Μάρτιο στο σπίτι της στο Μπέινμπριτζ Άιλαντ, η Έμιλι δέχεται, ελπίζοντας ότι η θάλασσα θα γιατρέψει τις πληγές της. Κάνοντας έρευνα για το επόμενο βιβλίο της, ανακαλύπτει ένα κόκκινο βελούδινο ημερολόγιο από το 1943, το περιεχόμενο του οποίου φέρνει στο φως μια αναπάντεχη ιστορία που σχετίζεται με τη δική της ζωή. 

Στην αγκαλιά του ήλιου
της Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη
εκδόσεις Ψυχογιός
ISBN: 978-618-01-1021-0
σελ: 608
€ 16,92

Περίληψη: Άκουσα σειρήνες να ουρλιάζουν. Το φώτα τους με τύφλωσαν. Περιπολικά σταμάτησαν απότομα κοντά μου. Τα φρένα τους στρίγκλισαν. Προσπάθησα να βρω μια διέξοδο, να ξεφύγω. Άρχισα να τρέχω. Προς το πουθενά, προς το σκοτάδι. Έστριψα σε ένα στενό, δίπλα στο ξενοδοχείο. Και συνέχισα να τρέχω. Όταν πίστεψα πως τα είχα καταφέρει, όταν σταμάτησα να πάρω μια ανάσα, κάποιος με άρπαξε άγρια από το μπράτσο. «Αστυνομία! Ψηλά τα χέρια! Συλλαμβάνεσαι!» μου φώναξε. Γύρισα προς το μέρος του αλαφιασμένη. Ήταν ο Νικόλας! Ο άντρας που αγαπούσα. Ο άντρας που μου είχε ζητήσει να γίνω γυναίκα του. Κρατούσε στο χέρι του ένα πιστόλι. Και με σημάδευε. 

Η Βαλέρια είναι κλέφτρα. Ένας θηλυκός Ρομπέν των Δασών. Ο Νικόλας είναι αστυνομικός. Ανάμεσά τους φουντώνει ένας έρωτας φωτιά∙ σε ένα μυθιστόρημα γεμάτο ανατροπές που χορεύει πεντοζάλι, ανάμεσα στην αλήθεια και τη φαντασία, στο παρόν και το παρελθόν∙ στον έρωτα μιας Κρητικοπούλας κι ενός Γερμανού, στα χρόνια του πολέμου. Και ταξιδεύει με το Οριάν Εξπρές της καρδιάς μας στην αγκαλιά του ήλιου. Γιατί τη ζωή μας τη ζούμε στις πιο μικρές ευτυχισμένες μας στιγμές. Και γιατί αξίζει να γίνουμε ήλιοι για να φωτίσουμε τους σβησμένους ήλιους των άλλων…



Τη μέρα που έπεσα απ' τα σύννεφα
της Ελένης Δαφνίδη
εκδόσεις Ψυχογιός
ISBN: 978-618-01-1258-0
σελ: 416
€ 14,94

Περίληψη: Τα κακά νέα είναι ότι πέθανα.
Τα καλά νέα είναι ότι ίσως και να είμαι ακόμη ζωντανός.
Τώρα θα αναρωτηθείς πώς γίνεται αυτό.
Κι όμως... γίνεται.
Κι εγώ προ εκπλήξεως βρέθηκα, μη νομίζεις.

Το μόνο σίγουρο είναι πως τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα ήξερες και πως το τέλος δεν είναι ακριβώς τέλος∙ ακόμη κι όταν, μια ηλιόλουστη μέρα, η αδίστακτη και εγωκεντρική Κοραλία Πόντε σε κάνει χαλκομανία με το τζιπ της.

Υπάρχει κάποιος σπουδαίος λόγος που διαβάζεις αυτό το σημείωμα, κυρίως επειδή ο σκοπός του είναι να σου φανερώσει την ύπαρξη ενός μυστικού κόσμου, για τον οποίο δεν είχες την παραμικρή ιδέα έως τώρα. Κι αν μέχρι σήμερα δεν πίστευες στις δεύτερες ευκαιρίες, καιρός να αρχίσεις να πιστεύεις…

Όταν ξέρεις ν' αγαπάς
της Γιώτας Παπαδημακοπούλου
εκδόσεις Μάτι
ISBN: 6185021382
σελ: 536
€ 15,30

Περίληψη: Η Ιόλη σπουδάζει στη Νομική Αθηνών, ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα της, γνωστού μεγαλοδικηγόρου. Συνεσταλμένη αλλά παθιασμένη, ονειρεύεται τη μέρα που θα αρχίσει να ασκεί το επάγγελμα που αγαπά όσο τίποτε άλλο, επιτελώντας λειτούργημα και όχι στοχεύοντας στο χρήμα ή στην αναγνώριση.
Και μια μέρα, ενώ βρίσκεται στη Σχολή, το βλέμμα της θα μαγνητίσει ένας μυστηριώδης άντρας. Δίχως να μπορεί να εξηγήσει το πώς και το γιατί, παθαίνει εμμονή μαζί του, σκεπτόμενη συνεχώς το μελαγχολικό του βλέμμα. Η Ιόλη δεν θ' αργήσει ν' ανακαλύψει ότι ο νεαρός αυτός λέγεται Στέφανος, και ύστερα από δική της πρωτοβουλία, οι δύο νέοι πολύ σύντομα θα έρθουν κοντά.
Ωστόσο, ο Στέφανος βασανίζεται από τους προσωπικούς του δαίμονες κι ένα μεγάλο μυστικό, το οποίο ξέρει πως δεν θα μπορεί να της το κρατήσει κρυφό για πάντα. Ένα μυστικό που δεν θα τους επέτρεπε να είναι μαζί, αφού μια τέτοια σχέση αποτελεί ταμπού.
Κι όμως, η Ιόλη αποφασίζει ν' ακολουθήσει την καρδιά της και να διεκδικήσει το δικαίωμά της να είναι μαζί του, με αποτέλεσμα οι δυο τους να χαράξουν τελικά μια κοινή πορεία. Μια πορεία που θα τους οδηγήσει σε αλλεπάλληλους αγώνες, ώστε να αποκτήσουν όλα εκείνα που ο κοινωνικός περίγυρος και οι νόμοι ενός κράτους που βαλτώνει πιστεύουν πως δεν αξίζουν να έχουν. Μια πορεία που θα αποδειχτεί επίπονη, μα ταυτόχρονα και συγκλονιστική.

Γιατί, όταν ξέρεις ν' αγαπάς, ξέρεις να δίνεσαι, να θυσιάζεσαι και να παλεύεις ενάντια σε όλους και σε όλα...


Αίνιγμα στο Αιγαίο (παιδικό)
της Μαρίας Ρουσάκη
εκδόσεις Μίνωας
ISBN: 978-618-02-0466-7
σελ: 112
€ 7,20
Περίληψη: Για τη Ζωή με τα πέντε αδέρφια, τους εκκεντρικούς γονείς και τον κολλητό της φίλο, τον Χάρη, η ζωή μοιάζει πολλές φορές σαν παραμύθι.
Είτε νιώθει σαν τη Σταχτοπούτα είτε σαν την Κοκκινοσκουφίτσα, λίγοι το προσέχουν.

Όμως, εκείνη εκτιμά πως όλα στη ζωή φαντάζουν εξωπραγματικά, ειδικά το καλοκαίρι που αναγκάζεται να αποχωριστεί τους γονείς της για να περάσει τις διακοπές της στην Τήνο.
Στην κατασκήνωση του νησιού συμβαίνουν πολλά και απρόοπτα, ακριβώς όπως στα παραμύθια.

Αυτό που δεν μπορεί να προβλέψει η Ζωή είναι πως το αίνιγμα που καλείται να λύσει στο πανέμορφο νησί του Αιγαίου θα την οδηγήσει σε πολλές αλήθειες – αλήθειες που αγγίζουν τον καθένα ξεχωριστά…


Διακοπές στη βεράντα (παιδικό)
της Ιωάννας Μπαμπέτα
εκδόσεις Μεταίχμιο
ISBN: 978-618-03-0058-1
σελ: 72
€ 5,94

Περίληψη: Οι διακοπές του καλοκαιριού έχουν ξεκινήσει. Η μαμά κι ο μπαμπάς είναι στη δουλειά κι ο Δημήτρης στο σπίτι μαζί με τη γιαγιά. Διακοπές στη βεράντα δεν είναι και το καλύτερο που μπορεί να συμβεί σε ένα εννιάχρονο αγόρι. Όμως ένα πρωινό ο Δημήτρης κάτι παρατηρεί στην απέναντι πολυκατοικία. Ένα κορίτσι με μακριά μαλλιά ποτίζει τις γλάστρες. Τότε είναι που το καλοκαίρι αλλάζει. Η βεράντα μοιάζει με το καλύτερο μέρος του κόσμου για να περνάει κάποιος τις διακοπές του, ενώ τα κορναρίσματα και η φασαρία ακούγονται πλέον σαν μουσική.


Ο μικρός Νικόλας πάει διακοπές (παιδικό)
του Goscinny Rene
εικονογράφηση: Sempe Jean
εκδόσεις Πατάκη
ISBN: 9789601654843
σελ: 180
€ 8,72

Περίληψη: "Ε τότε, είπα στον μπαμπά, αν δεν έχει ψάρια, θα είμαστε σαν δυο καραγκιόζηδες κάτω απ΄ το νερό!".



Δείτε επίσης:
Τα καινούργια κλασσικά τσέπης από το Μεταίχμιο (και τα παλιότερα αστυνομικά και μυστηρίου)



Τα δύο καινούργια του George Martin από τον κόσμο του Game of Thrones επίσης από το Μεταίχμιο

Έχετε τέλος το νου σας στις εφημερίδες που ήδη ξεκινούν από την Κυριακή 14 Ιουνίου τις προσφορές σε βιβλία και κόμιξ.

και...

Καλές Διακοπές και 
Καλό Καλοκαίρι σε όλους :)


Διαβάστε επίσης: Τα βιβλία του καλοκαιριού (2013)

3 σχόλια

  1. Το Καλοκαιρινό ειδύλλιο και Οι βιολέτες του Μαρτίου με εμπνεουν... καλο καλοκαιρι Αλικη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kι εμένα με εμπνέουν αυτά και πολλά άλλα από τη λίστα μου. Καλό καλοκαίρι Αθηνά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κοριτσάρα μου, ευχαριστώ πολύ που έχεις συμπεριλάβει και το δικό μου βιβλίο στη λίστα σου. Θα χαρώ πολύ να το διαβάσεις και να μου πεις τις εντυπώσεις σου! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή