The Pagemaster

Το "Τhe Pagemaster" ή στα ελληνικά "Μεγάλο ταξίδι στην περιπέτεια", είναι μια παιδική ταινία του 1994, που θα μπορούσαμε να πούμε σήμερα πως είναι κλασσική. Με πρωταγωνιστή τον μικρό τότε Μακόλεϊ Κάλκιν (Μόνος στο σπίτι), γυρισμένη στη χρυσή εποχή του ηθοποιού, η ταινία αυτή υμνεί τα βιβλία και θέλει να δείξει στα μικρά και τα μεγαλύτερα παιδιά πόσο πολύ μπορούν να διασκεδάσουν μέσα από μια πραγματικά καλή ιστορία.

Ο Μακόλεϊ ήταν ο ιδανικός για το ρόλο, αφού εξωτερικά έμοιαζε πάντα τόσο απροστάτευτος και αβοήθητος, ένα παιδί που σε καμία περίπτωση βλέποντάς το δεν θα το βρεις ριψοκίνδυνο και θαρραλέο, μα που στο βάθος κρύβει δύναμη που απλά χρειάζεται λίγη βοήθεια για να την ανακαλύψει.

Η συγκεκριμένη ταινία ήταν από την πρώτη στιγμή αγαπημένη, όχι μόνο γιατί ξεκινάει σαν ταινία και συνεχίζεται σαν κινούμενο (και για ένα παιδί αυτό είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη), αλλά και γιατί οι 3 από τους πρωταγωνιστές είναι... βιβλία!
Η ιστορία μας ξεκινάει με τον Ρίτσι Τάιλερ, ένα φοβητσιάρικο και υποχόνδριο αγόρι που γυρνάει με το ποδήλατό του στο σπίτι όταν τον πιάνει μια φοβερή καταιγίδα. Τότε αναγκάζεται να ζητήσει καταφύγιο σ' αυτή την απίστευτη βιβλιοθήκη.
με τεράστιες κολώνες και αγάλματα λιονταριών να φυλάνε την είσοδο


Εκεί θα πέσει πάνω στον Κρίστοφερ Λόιντ (Επιστροφή στο μέλλον), τον βιβλιοθηκάριο που θα του βγάλει μια κάρτα βιβλιοθήκης μαντεύοντας λανθασμένα πως το αγόρι πήγε εκεί σε αναζήτηση ενός συναρπαστικού βιβλίου για δράκους, πειρατές ή φαντάσματα. Όταν ο Ρίτσι τον διαβεβαιώνει πως απλώς θέλει να πάρει ένα τηλέφωνο, εκείνος τον στέλνει στο βάθος της τεράστιας βιβλιοθήκης και του λέει να μην αγχωθεί αν χαθεί, να αναζητήσει την φωτεινή πινακίδα που γράφει "Έξοδος" και  θα βρει το δρόμο του.



Όμως ο Ρίτσι χάνεται μέσα στη βιβλιοθήκη και από εκεί που δεν το περιμένει, μεταμορφώνεται σε... κινούμενο σχέδιο! Έκπληκτος συναντά τον Σελιδοκράτορα (Pagemaster), τον φύλακα των βιβλίων και φρουρό του γραπτού λόγου, ο οποίος του λέει πως πρέπει να περάσει από τρεις δοκιμασίες για να βρει το δρόμο του γυρισμού: τον Τρόμο, την Περιπέτεια και την Φαντασία.


η οροφή την βιβλιοθήκης (τι να λέμε...)

Ο Σελιδοκράτορας εξαφανίζεται αφήνοντας μια χρυσή συμβουλή στο φοβισμένο αγόρι:
"Όταν έχεις αμφιβολίες, κοίτα στα βιβλία".
Ο Ρίτσι σχεδόν αμέσως συναντάει τους τρεις συντρόφους του στο λογοτεχνικό του ταξίδι. Τον κύριο Περιπέτεια, ένα βιβλίο πειρατή που λαχταρά να βρεθεί στις 7 θάλασσες και να πολεμήσει με άλλους ναυτικούς, να βρει θησαυρούς και να κατατροπώσει άγρια θηρία. Είναι λίγο άγριος, αγενής και κρυφορομαντικός.
Στο ρόλο του κύριου Περιπέτεια, ο Πάτρικ Στιούαρτ
(ο καθηγητής X από τους X-Men)
Την κυρία Φαντασία, ένα "χαριτωμένο" θηλυκό βιβλίο με ένα μαγικό ραβδί που όμως δεν λειτουργεί έξω από τον τομέα της. Η Φαντασία είναι τρυφερή κατά βάθος και πονετική, μόνο που πρέπει να τη σέβεσαι, να την υπακούς και να προσέχεις να μη χαλάσεις το καλσόν της. Έχει φτερά και πετάει, ενώ φοράει και στέμμα αλλά και γυάλινα γοβάκια.
Στο ρόλο της κυρίας Φαντασίας η Γούπι Γκόλντμπεργκ
Τρίτο βιβλίο στην παρέα, ο κύριος Τρόμος. Πρόκειται για ένα κάπως τρομακτικό εξωτερικά βιβλίο, που φαίνεται αρκετά ταλαιπωρημένο και μοιάζει με τον Φρανκενστάιν. Ο Τρόμος αντίθετα με τα άλλα δύο βιβλία, δεν ανυπομονεί καθόλου να ταξιδέψουν στον τομέα του, να βρεθούν σε στοιχειωμένα σπίτια και να τους κυνηγάνε φαντάσματα και άλλα τρομερά τέρατα. Έχει ψυχούλα μικρού παιδιού και πληγώνεται εύκολα.
Ο Frank Welker στο ρόλο του κυρίου Τρόμου
Τα τρία βιβλία βλέπουν τον Ρίτσι σαν σωτήρα τους, καθώς έχει μια κάρτα βιβλιοθήκης στο όνομά του και μπορεί να τους πάρει μαζί του. Θα ταξιδέψουν και στους τρεις αυτούς τομείς προσπαθώντας να φτάσουν στην ταμπέλα που γράφει "Έξοδος" και κάθε φορά θα μαθαίνουν κι από κάτι, ενώ κάθε βιβλίο που συναντούν κρύβει μέσα του είτε κάποια πολύτιμη βοήθεια, είτε κάποιο τρομερό πρόβλημα! Άλλωστε, 
"αυτή είναι μια βιβλιοθήκη και δεν είναι όλα όπως τα φανταζόμαστε"
Στην διάρκεια της ταινίας συναντάμε στις τρεις βασικές ιστορίες τρία από τα πιο γνωστά κλασσικά παιδικά βιβλία (που δεν σας τα λέω, αλλά μπορείτε να πάρετε μια ιδέα στο τρέιλερ παρακάτω), καθώς και πλήθος αναφορές σε άλλα πολλά.
Θα τους κοπεί η χολή...
...θα ταξιδέψουν...
...θα ζήσουν το παραμύθι.
Αν παρατηρήσετε τα βιβλία ολόγυρά τους, θα διαβάσετε γνωστούς τίτλους στις ράχες, από Άρθουρ Κόναν Ντόυλ, Ιούλιο Βερν, Στίβενσον, Στίβεν Κινγκ, Πόε, Μέλβιλ, μέχρι Λιούις Κάρολ, αδερφούς Γκριμ, Τζόναθαν Σουίφτ, Μαρί Ντυβάλ και πολλούς άλλους.
Πρόκειται για μια ταινία που μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να δουν τα βιβλία σαν κάτι το συναρπαστικό που θα τους χαρίσει στιγμές αγωνίας και περιπέτειας, και στο τέλος θα τους μάθει πώς να είναι πιο δυνατοί και θαρραλέοι, ενώ παράλληλα θα προκαλέσει γέλιο και διασκέδαση. Για τα πιο μεγάλα παιδιά, είναι μια ταινία πολύ ενδιαφέρουσα με τόσα βιβλία μέσα, με αστείες βιβλιοατάκες και με τόσους γνωστούς ηθοποιούς στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Τέλος μπορεί να παρατηρήσετε κι εσείς, όπως κι εγώ, πως θα έχετε όρεξη να επισκεφθείτε τη δανειστική βιβλιοθήκη της πόλης σας και να πάρετε μαζί σας κάποιο παλιό σκονισμένο βιβλίο στο σπίτι, γιατί κι εκείνα θέλουν τόσο πολύ να φύγουν επιτέλους από το ράφι τους και να διαβαστούν που είναι κρίμα να τα παραμελούμε. Όπως λέει και ο Σελιδοκράτορας όταν έδωσε την κάρτα της βιβλιοθήκης στον μικρό Ρίτσι:
"θεώρησέ την σαν το διαβατήριό σου για το θαυμαστό, αρκετά απρόβλεπτο κόσμο των βιβλίων"
Τι καλύτερο... Ορίστε και το τρέιλερ!

Βαθμολογία: 

2 σχόλια

  1. Φαίνεται ενδιαφέρον!Μακάρι να γίνονταν κι άλλες τέτοιες ταινίες που να σπρώχνουν τα μικρά παιδιά στο διάβασμα.Καλύτερα να διαβάζουν,παρά να χαραμίζουν την ώρα τους παίζοντας Playstation.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι καταπληκτική ταινία και για μικρούς αλλά και για μεγάλους, καθώς είναι γεμάτη με πλήθος αναφορών σε βιβλία και συγγραφείς που γνωρίζουμε. :)

      Διαγραφή