Το χρονικό μιας έκθεσης

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης είναι ένας από τους αγαπημένους μου θεσμούς, ένα γεγονός που περιμένω κάθε χρόνο καθώς είναι μια μοναδική ευκαιρία να βρεθώ σε έναν τόσο μεγάλο χώρο με τόσα πολλά βιβλία, να ενημερωθώ για νέες κυκλοφορίες, να επισκεφτώ τα περίπτερα των αγαπημένων μου εκδόσεων, να βρω ξενόγλωσσα βιβλία αλλά και να παρακολουθήσω κάποια ενδιαφέρουσα συζήτηση πάνω στη λογοτεχνία και όχι μόνο. Επιπλέον η Έκθεση λαμβάνει χώρα στην όμορφη Θεσσαλονίκη, που είναι άλλος ένας λόγος να παραβρεθώ. Διαρκεί κάθε χρόνο 4 μέρες του Μαΐου, ξεκινάει Πέμπτη και τελειώνει Κυριακή, περιλαμβάνοντας κάθε χρόνο διάφορους Έλληνες και ξένους δημιουργούς σε ενδιαφέρουσες συναντήσεις. 
Φέτος είναι η 10η χρονιά που πραγματοποιείται η Έκθεση, και η αλήθεια είναι πως έχουμε μεγάλες προσδοκίες. Αλλά ας ταξιδέψουμε στο χρονικό της πιο όμορφης και ενδιαφέρουσας (για εμένα) Έκθεσης που φιλοξενείται στην Helexpo.
Η Θεσσαλονίκη, μια ευρωπαϊκή πόλη στο σταυροδρόμι των Βαλκανίων και της Μεσογείου, φιλοξενεί από το 2004 τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ). Μετά από 10 χρόνια, η Έκθεση έχει καθιερωθεί ως το ετήσιο ραντεβού για επαγγελματίες και φίλους του βιβλίου αλλά και ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για την Ελλάδα. Εδώ μπορούμε να βρούμε όλους τους μεγάλους και μικρότερους εκδότες, καθώς και περίπτερα από ξένες χώρες, της Ευρώπης, της Ασίας κλπ. 

Το 2004, η πρώτη χρονιά που ξεκίνησε η Έκθεση, είχε στόχο κυρίως τους επαγγελματίες του βιβλίου. Εκδότες, βιβλιοπώλες, και όποιον άλλον σχετίζεται με το χώρο του βιβλίου. Φυσικά μπορούσε να την επισκεφτεί όποιος ήθελε, με μόνη διαφορά πως είχε είσοδο (γύρω στα 6 ευρώ αν δεν κάνω λάθος). Καθώς εκείνη τη χρονιά ήταν μόνο η αρχή, η Έκθεση δεν ήταν καλά οργανωμένη ακόμα, και δεν υπήρχε ούτε τηλεοπτική διαφήμιση, ούτε φωτογραφίες. Γι' αυτό ας προχωρήσουμε στο...


2005 (26-29 Μαΐου).
Αυτή τη χρονιά η έκθεση παρουσιάζεται πιο οργανωμένη. Έχει θέμα το "Βιβλίο Τέχνης" και ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνει κι ένα πολύ ενδιαφέρον εργαστήριο, σκοπός του οποίου είναι να αποκτήσει το κοινό μια πιο άμεση επαφή με την παραγωγή ενός βιβλίου, ξεκινώντας από την έμπνευση και τη συγγραφή του, περνώντας από όλα τα στάδια της εκτυπωτικής διαδικασίας και καταλήγοντας στα χέρια του αναγνώστη, Έλληνα ή ξένου, ενήλικα ή παιδιού. Ένα πολύ ενδιαφέρον εργαστήριο που θα ήταν καλά να επαναληφθεί κάποια στιγμή στον εκθεσιακό χώρο και για εμάς που τότε δίναμε πανελλήνιες!
Αυτή τη χρονιά η Έκθεση περιλαμβάνει και την Παιδική Γωνίαέναν τεράστιο χώρο όπου μπορούν τα παιδιά να διαλέξουν βιβλία, να παίξουν, να παρακολουθήσουν αναγνώσεις, και γενικότερα να βρουν πολλούς λόγους να αγαπήσουν το βιβλίο.


2006 (25-28 Μαΐου)
Αυτή τη χρονιά η Έκθεση είναι πιο οργανωμένη. Πρώτα απ' όλα έχει ένα τηλεοπτικό σποτάκι που πρόκειται να επανέλθει με κάποιες μικρές βελτιώσεις στο μέλλον. 


Αυτή τη χρονιά, που αρχίζουμε να μετράμε και τις εκθέσεις (είμαστε κιόλας στην 3η) βλέπουμε 250 εκθέτες, 32 χώρες και 100 εκδηλώσεις. Το θέμα της είναι το "Κρασί" και μπορούμε να βρούμε ένα ολόκληρο αφιέρωμα σε βιβλία αλλά και σε κρασιά.



2007 (17-20 Μαΐου)
Στην 4η ΔΕΒ έρχονται ακόμα περισσότερες χώρες στη Θεσσαλονίκη. 47 για την ακρίβεια, άλλωστε το θέμα αυτής της χρονιάς είναι το "Ταξίδι", ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται ομιλίες, εκδηλώσεις, προβολές και άλλα πολλά. Φέτος το τηλεοπτικό σποτ αλλάζει, μας πάει σε ένα αεροδρόμιο για να μας βάλει πιο πολύ μέσα στο σκεπτικό του θέματος.


Το σλόγκαν της χρονιάς: "Διαβάζοντας έρχεται η όρεξη" κάτι στο οποίο συμφωνούμε απόλυτα!


2008 (29 Μαΐου-1 Ιουνίου)
Φέτος η ΔΕΒΘ κάνει το μεγάλο βήμα. Για πρώτη χρονιά η έκθεση έχει τιμώμενη χώρα, κι ας μας το είχε τάξει από το 2006. Τιμώμενη χώρα τη χρονιά που επισκέφτηκα για πρώτη φορά την έκθεση, η Γαλλία. Όπως καταλαβαίνετε η σχέση μου με την Έκθεση ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά! Το θέμα της Έκθεσης είναι το "Πολιτικό βιβλίο"! Το διαφημιστικό διαφορετικό και πολύ... πράσινο (αν και ο χαρακτήρας της είναι περισσότερο κόκκινος, αφού γιορτάζει σε κάθε σημείο της τον Μάη του '68).


Η Έκθεση αρχίζει να γίνεται το πιο ενδιαφέρον βιβλιογεγονός της χρονιάς.


2009 (28-31 Μαΐου)
Αυτή τη χρονιά, τιμώμενη χώρα είναι η Γερμανία και η θεματική έκθεση είναι "Βιβλίο και  Ιστορία"
Μπορούμε να δούμε από κοντά παλιά βιβλία και εφημερίδες
στο μεγάλο χώρο της θεματικής έκθεσης.
Το τηλεοπτικό σποτάκι επιστρέφει στο πρώτο, αλλά με περισσότερο χρώμα. Δεν μας εντυπωσιάζει όμως ιδιαίτερα.


Η ίδια η Έκθεση είναι σχεδόν τόσο καλή όσο η προηγούμενη και το τότε όνειρό μου να μαζέψω λεφτά όλο το χρόνο και να πάω να τα ξοδέψω στην έκθεση πραγματοποιείται επιτυχώς! 



2010 (22-25 Μαΐου)

Η 7η ΔΕΒΘ έχει τιμώμενη χώρα την Κίνα, το ίδιο πάλι τηλεοπτικό διαφημιστικό με διαφορετική μουσική και ελαφρώς καλύτερη ποιότητα.


Η θεματική έκθεση έχει τίτλο "Η Αρχαιότητα κι εμείς" και εκτός των άλλων περιλαμβάνει και έκθεση φωτογραφίας αλλά και συζητήσεις πάνω σε θέματα αρχαιολογίας. 


2011 (5-8 Μαΐου)
Η ΔΕΒΘ είναι πλέον γεγονός, σημείο συνάντησης, σταθερή αξία. Φέτος λαμβάνει χώρα ένα φεστιβάλ για τη Μέση Ανατολή. Αφιέρωμα στο "Βιβλίο και την Εκπαίδευση". Το τηλεοπτικό διαφημιστικό επιτέλους αλλάζει, κι ελπίζουμε να μην επιστρέψει ξανά σ' εκείνο το πρώτο το κάπως παλιομοδίτικο και φτηνό.

  

"Η Ελλάδα διαβάζει", και αυτό είναι το σλόγκαν αυτής της χρονιάς. 


2012 (24-27 Μαΐου)
"Μ' ένα βιβλίο ο κόσμος αλλάζει", μας υπενθυμίζει φέτος η Έκθεση κι επιπλέον απολαμβάνουμε κι ένα από τα πιο όμορφα τηλεοπτικά σποτάκια της ΔΕΒΘ. Βλέπουμε κόσμο να διαβάζει σε διάφορα μέρη της Θεσσαλονίκης, και μας ανοίγει η όρεξη να ταξιδέψουμε στην συμπρωτεύουσα για να προμηθευτούμε κι εμείς μερικά βιβλία, έτσι για το καλό.


Τη χρονιά αυτή τιμώμενη χώρα είναι η Σερβία, η θεματική έκθεση αφορά τον "Αιώνα της Θεσσαλονίκης" κι ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νικηφόρου Βρεττάκου. Παράλληλα μερικοί μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι λάμπουν δια της απουσίας τους και σε γενικές γραμμές η 9η ΔΕΒΘ είναι για μένα η πιο απογοητευτική.


2013 (16-19 Μαΐου)
Μέσα από το ταξίδι στην τελευταία δεκαετία, φτάνουμε επιτέλους στο σήμερα, στη φετινή Έκθεση, τη 10η από την πρώτη φορά διοργάνωσής της. Αυτή τη χρονιά η Έκθεση υπόσχεται να μας αποζημιώσει, περιλαμβάνοντας όχι μόνο όλους τους εκδοτικούς που έλειπαν πέρυσι, αλλά κάνοντας και αφιέρωμα σε μια χώρα της οποίας τη λογοτεχνία έχουμε αγαπήσει πολλοί από εμάς περισσότερο από κάθε άλλη. Τιμώμενη χώρα της 10ης ΔΕΒΘ η Αγγλία. Θεματική έκθεση δεν φαίνεται να υπάρχει, υπάρχει όμως θεματικό αφιέρωμα που αφορά τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Καβάφη. "Ανακαλύψτε τον κόσμο του βιβλίου", και φέτος παρέα με τους υπόλλοιπους βιβλιοφάγους.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν περισσότερες από 200 εκδηλώσεις, εντός και εκτός της Έκθεσης: παρουσιάσεις Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, φεστιβάλ ποίησης, συζητήσεις, στρογγυλά τραπέζια, ημερίδες, αφιερώματα, εργαστήρια, επαγγελματικές συναντήσεις, νέες τεχνολογίες, ειδικές «γωνιές» για παιδιά και εφήβους, παράλληλες πολιτιστικές δράσεις στην πόλη κ.ά. Φέτος όσο κι αν έψαξα τηλεοπτικό σποτάκι δεν βρήκα, κάτι που είναι όσο να ναι μείον για την 10η έκθεση που υπόσχεται τόσα πολλά. 

Ελπίζουμε πάντα στα καλύτερα, κι αν ακόμα πλέον δεν πηγαίνω για να ξοδέψω όλο μου το χαρτζιλίκι παρα μόνο για επίσκεψη και ίσως τη συμβολική αγορά ενός μικρού βιβλίου, παραμένει μία από τις δύο πιο αγαπημένες μου εκδηλώσεις της συμπρωτεύουσας με θέμα το βιβλίο. 

Ακολουθεί το επίσης αγαπημένο Φεστιβάλ Βιβλίου, από τις 7 ως τις 23 Ιουνίου αυτή τη φορά στην πλατεία Αριστοτέλους στο άγαλμα του Βενιζέλου και όχι στην Παραλία. Ένα μείον, γιατί αγαπητοί φεστιβαλάδες εμείς θέλαμε να κάνουμε και βόλτα στην παραλία, αλλά και ένα συν γιατί πέρυσι που διοργανώθηκε στη Νέα Παραλία ήταν αρκετά μακριά και δεν το προλάβαμε καν! Ας ελπίσουμε σε μια γρήγορη ολοκλήρωση των εργασιών του παραλιακού χώρου που θα φιλοξενήσει από του χρόνου και στο εξής το Φεστιβάλ στο σπίτι του!

Για περισσότερες πληροφορίες για την Έκθεση (πού βρίσκεται, πώς θα πάτε, πού θα μείνετε, το πρόγραμμα, ώρες λειτουργίας κλπ) πατήστε σε αυτό τον σύνδεσμο:  www.thessalonikibookfair.com. Σας υπενθυμίζω πως πλέον η είσοδος είναι δωρεάν και πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία για όσους αγαπάνε το βιβλίο που θα σίγουρα θα σας αρέσει πολύ! Καλό ταξίδι και καλά βιβλιοψώνια σε όλους!!!

7 σχόλια

  1. Πολύ ωραίο το άρθρο σου για ακόμη μια φορά !!Μου άνοιξες την όρεξη και για την αυριανή βόλτα στην έκθεση ακόμα περισσότερο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ :)) Άσε κι εμένα μου έχει ανοίξει η όρεξη!!!!

      Διαγραφή
  2. Πόσο λατρεύω τις εκθέσεις βιβλίων!Πολύ καλό το άρθρο σου για άλλη μια φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Αννέτα :) είναι όντως υπέροχες..

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ απόλυτα.Μπορώ να χαθώ για ώρες σε μια έκθεση βιβλίου!

      Διαγραφή
  3. Πολύ κατατοπιστικό το άρθρο σου και περιττό να πω πόσο ζηλεύω καθώς δεν είχα τη δυνατότητα να βρεθώ στην έκθεση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ :) Η αλήθεια είναι πως δεν είχε κάτι το διαφορετικό από άλλες χρονιές, οπότε δεν θα έλεγα ότι έχασες πολλά, μόνο μερικούς συγγραφείς και από καμια ενδιαφέρουσα συζήτηση...

      Διαγραφή