All time favorite Don Rosa

Πριν από λίγο καιρό ξαναδιάβασα για 100ή (;) φορά τον "Βίο και την Πολιτεία του Σκρουτζ Μακ Ντακ" και συνειδητοποίησα για άλλη μια φορά τι θησαυρό κρατούσα στα χέρια μου.
Θυμήθηκα όλες εκείνες τις χρωματιστές ιστορίες με τα παπιά και τις περιπέτειές τους στα πέρατα της γης, όταν αναζητούσαν όλους τους χαμένους θησαυρούς και τους θρύλους που γεμίζουν τα ιστορικά και μη βιβλία μας, θυμήθηκα τις έξυπνες ατάκες, τις λεπτομέρειες, τον τέλειο σχεδιασμό και το μεράκι που διακρίνουν όλες τις ιστορίες του πιο αγαπημένου Ντον Ρόσα

Ο Ντον Ρόσα, πήρε τις παιδικές ιστορίες με τα παπιά και τις ανέβασε σε άλλο επίπεδο. Με προσεκτική μελέτη στο έργο του δημιουργού Καρλ Μπαρκς, ανέλαβε να συνεχίσει ίσως ξεπερνώντας ακόμη και τον δάσκαλό του. Οι ιστορίες του είναι μία και μία και το πιο χαρακτηριστικό δείγμα της δουλειάς του συγκεντρώνεται στον βραβευμένο τόμο "Ο Βίος και η Πολιτεία του Σκρουτζ Μακ Ντακ".
Από τις εκδόσεις
"Νέα Ακτίνα"
Ο Βίος & Η Πολιτεία Του Σκρουτζ Μακ Ντακ
Ξεκινώντας από τα παιδικά χρόνια του Σκρουτζ στη Γλασκόβη και βαδίζοντας στα χνάρια του Καρλ Μπαρκς, με βάση τις δικές του βιογραφικές αναφορές του πιο πλούσιου παπιού, χάραξε ένα μεγαλειώδες ταξίδι από τους βάλτους της Σκωτίας, ως τις όχθες του Μισισιπή κι από τις αυστραλιανές ερήμους ως το Κλοντάικ στην καρδιά του πυρετού του χρυσού.
Ο Σκρουτζ ξεκινάει το ταξίδι του αφού κερδίσει τη θρυλική πρώτη του δεκάρα και τελειώνει με την πρώτη του συνάντηση με τον ανιψιό του, τον Ντόναλτ.
Από μικρό παπάκι, μπαρκάρει με εφόδια την εργατικότητα αλλά κυρίως την τιμιότητα, και βαδίζει με αργά βήματα προς το όνειρό του, να γίνει το πιο πλούσιο παπί του κόσμου. Στην πορεία θα γίνει αυτόπτης μάρτυρας πλήθος γνωστών σε μας ιστορικών γεγονότων, όπως ο πόλεμος του χαλκού, ο πυρετός του χρυσού, θα ταξιδέψει μέχρι και με τον Τιτανικό στο παρθενικό του ταξίδι, θα περάσει δίπλα από το άγαλμα της ελευθερίας, τότε που ακόμα χτιζόταν, θα περάσει από πόλεις που ήταν μικρές κι έγιναν μεγαθήρια και θα γεμίσει εμπειρίες και γνώσεις κι εκείνος αλλά κι εμείς πλάι του.

Στα ταξίδια του συναντά όλους σχεδόν τους γνωστούς μας ήρωες, από τον επίσης λαμπρό επιστήμονα παππού του Κύρου, Ράτσετ Γρανάζη, την πάντα καλόκαρδη Γιαγιά (τότε Μαμά) Ντακ αλλά και όλους σχεδόν τους γνωστούς μας κακούς, όπως τον τότε μικρό και κακομαθημένο Ρόμπαξ, τον επιτήδειο μποέρ Χρυσοκούκη, τον ληστή Μόργκαν Μουργόλυκο με τους γιους του κι ένα σωρό άλλους. Παράλληλα, συναντά κάποιους γνωστούς σε μας ήρωες, όπως τον Θίοντορ Ρούσβελτ, τον Γουάιατ Ερπ και άλλους. Φυσικά, μέσα από το βίο του Σκρουτζ δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα κοντινά συγγενικά του πρόσωπα, οι γονείς του, οι δύο αδερφές του, Ματίλντα και Βολκάνα, και στη συνέχεια κάνei την εμφάνισή του και ο Μπαρούτης, ο μπαμπάς του Ντόναλτ και της Ντέλλα, της μαμάς των Χιούη, Λιούη και Ντιούη. Πιο αναλυτικά, δείτε το παρακάτω γενεαλογικό δέντρο της γενιάς των Ντακ.
το γενεαλογικό δέντρο των Ντακ (στα αγγλικά)
Το επικό έργο του Ρόσα, αρχικά εκδιδόταν σε συνέχειες στις τελευταίες σελίδες του περιοδικού Κόμιξ, με πρώτο το τεύχος 100 και τελευταίο το 111. Όμως η αξία του ήταν τέτοια, που δεν μπορούσε να μείνει καταχωνιασμένο σαν μια οποιαδήποτε ιστορία στις σελίδες ενός μηνιαίου περιοδικού. Το 2004 κυκλοφόρησε σε έναν πολυτελή τόμο που δεν πρέπει να λείπει από κανέναν λάτρη του είδους.
Η ιστορία όμως δεν τελειώνει εκεί. Όποιος διαβάζει τον Βίο και την Πολιτεία, συχνά παρατηρεί κάποια κενά ανάμεσα στις ιστορίες, κάποιες αναφορές σε περιπέτειες που δεν γνωρίζει και πλήθος ερωτημάτων, όπως το τι συνέβη τελικά με την μυστηριώδη Γκόλντυ. Για να λυθούν όλες αυτές οι απορίες, ο Ρόσα εξέδωσε μια ακόμη σειρά με όλα τα χαμένα επεισόδια της ζωής του Σκρουτζ. Ο δεύτερος πολυτελής τόμος, περιλαμβάνει ακόμη περισσότερες περιπέτειες, όπως το "επεισόδιο 0", το ταξίδι του Σκρουτζ με το Κάτυ Σαρκ το διασημότερο ιστιοφόρο όλων των εποχών, την ιστορία με την αιχμάλωτη του Χείμαρρου της Αγωνίας κ.ά.
Ο βίος και η πολιτεία του Σκρουτζ Μακ Ντακ: Τα χαμένα επεισόδια
Το περίεργο με τις ιστορίες του Ρόσα είναι ότι διαβάζεις ιστορίες με παπιά κι όμως έχεις την αίσθηση πως δεν είναι παπιά. Αλλά δεν είναι και άνθρωποι... Το σίγουρο είναι πως δε νιώθεις ότι διαβάζεις κάτι αποκλειστικά παιδικό. Προσωπικά λατρεύω να διαβάζω ξανά και ξανά όλες τις ιστορίες του Ρόσα, μέσα από τις οποίες έμαθα τόσα πράγματα μεγαλώνοντας, καθώς σχεδόν πάντα στηρίζονται σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα, αλλά και γέλασα τόσες φορές και γελάω ακόμη όπως με κανένα άλλο κόμιξ.

3 σχόλια

  1. Αχ βρε Aλίκη τι μου θυμίζεις τώρα. Μεγάλωσα με το εβδομαδιαίο και το μηνιαίο "Μίκυ Μάους" και ο θείος Σκρουτζ από τούς πιο αγαπημένους μου ήρωες. Θυμάμαι πριν από αυτό που παρουσιάζεις εδώ το πιο "επικό" για μένα ήταν το Βίος και Πολιτεία της Δυναστείας των Ντάκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω το θυμάμαι κι αυτό... αλλά γενικά μου άρεζαν πάντα πολύ οι ιστορίες του Ρόσα, ακόμα κι όταν δεν ήξερα ακόμα ότι ήταν δικές του: Η "Επιστροφή στη Μονοτονία", ο "Δρόμος για το Ελ Ντοράντο", το "Ο γιος του ήλιου" κλπ τα διάβαζα ξανά ξανά συνέχεια. Μεγαλώνοντας έμαθα ότι όλες αυτές οι ιστορίες ήταν του Ρόσα και κατάλαβα πόσο πολύ τον αγαπώ :)

      Διαγραφή
  2. Ναι και εγώ μεγάλος ανακάλυψα τούς ανθρώπους πίσω από τις ιστορίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή