Δεκέμβριος, ο μήνας του Χόμπιτ

Επιτέλους, επιτέλους, επιτέλους, ήρθε αυτός ο Δεκέμβρης που τόσο περιμέναμε! Μαζί με την όμορφη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, τις μακριές λίστες με τα δώρα και τα βιβλία που θα θέλαμε να μας φέρει ο Άγιος Βασίλης, έρχεται από τον αγαπημένο μας Πήτερ Τζάκσον μια ταινία που λαχταράμε να δούμε πως και πως. Για να μας μεγαλώσουν ακόμη πιο πολύ την όρεξη, μας βομβαρδίζουν εδώ και καιρό με τρέιλερ, αφίσες, συνεντεύξεις κι ένα σωρό άλλα μικρά κεράσματα, πριν το μεγαλειώδες γεύμα.
Το Χόμπιτ, που χωρίστηκε σε τρία μέρη έτσι για να μας κάνει όλο να περιμένουμε κάτι και να μας πωρώσει ακόμη περισσότερο, έρχεται σε μια εντυπωσιακή παραγωγή, αντάξια του Άρχοντα.

Η ιστορία του, βέβαια, είναι λίγο διαφορετική, το ύφος του είναι αστείο, πιο παιδικό και ίσως λιγότερο επικό, καθώς διηγείται απλά τις ασταμάτητες περιπέτειες του νεαρού Μπίλμπο με την παρέα των δεκατριών νάνων μέχρι να φτάσουν στο βουνό του πιο επικίνδυνου δράκου, του Νοσφιστή (Smaug), ώστε να πάρουν πίσω τον θησαυρό που έκλεψε ο δράκος από τους προγόνους των νάνων. Μέχρι να φτάσουν στην άλλη άκρη της Μέσης Γης όπου βρίσκεται το λημέρι του, πέφτουν διαρκώς πάνω σε τρολ, γίγαντες, γκόμπλιν, λύκους, κι ένα σωρό κακόψυχα πλάσματα που θέλουν το κακό τους. 

Για τους λάτρεις του Άρχοντα, το βιβλίο αυτό είναι must read (για να μην πω must reread and reread). Θα γνωρίσουν τον Μπίλμπο όταν ακόμα δεν διψούσε το είναι του για περιπέτειες, αντίθετα ήταν φιλήσυχος και φοβητσιάρης, όπως είναι και η φύση των χόμπιτ άλλωστε. Θα είναι παρόντες στην πρώτη συνάντηση του χόμπιτ με το γκόλουμ, σ' αυτό το περιβόητο παιχνίδι με τους γρίφους, και στο πως απέκτησε ο Μπίλμπο το δαχτυλίδι, καθώς και πώς και πότε πήρε στα χέρια του το σπαθί του, το Κεντρί (εκείνο που είχε ο Φρόντο και γινόταν σιέλ όταν πλησίαζε ορκ ή γκόμπλιν). Κι εδώ ο ρόλος του μαγικού δαχτυλιδιού είναι καθοριστικός, καθώς χωρίς αυτό πραγματικά δεν θα κατάφερναν να φτάσουν ούτε στα μισά της διαδρομής τους. Στην ιστορία του Τόλκιν, κάθε κεφάλαιο είναι και μία περιπέτεια. Όλα τα φανταστικά πλάσματα που μπορείτε να φανταστείτε, είναι εκεί, άλλα καλά, άλλα μοχθηρά, άλλα ανεξάρτητα.
Στην ταινία θα συναντήσουμε κάποια πρόσωπα που λείπουν από το βιβλίο. Βέβαια αν ο Τόλκιν έγραφε πρώτα τον Άρχοντα και μετά το Χόμπιτ, η ιστορία ίσως να ήταν αρκετά διαφορετική. Σίγουρα θα γινόταν κάποια αναφορά στον ανιψιό του Μπίλμπο, τον Φρόντο, και πώς τον υιοθέτησε. Όλο και κάποια εμφάνιση θα έκανε ο Λέγκολας, έστω αναφορικά. Ίσως να βλέπαμε και κανέναν μικρούλη Γκίμλι, μια και ο πατέρας του ο Γκλόιν είναι ένας από τη συντροφιά του Μπίλμπο, και μάλιστα ένας από αυτούς που τον υποστήριζαν κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της ιστορίας. Θα μιλούσε για τον Έλροντ και την Γκαλάντριελ, ίσως ακόμα και για τον Άραγκορν να γινόταν κάποια αναφορά.
Οι νέοι ήρωες που κάνουν την εμφάνισή τους στο Χόμπιτ και που δεν τους ξέραμε από πριν, πέρα από τους νάνους, που είναι ένας κι ένας, με τον Θόριν αρχηγό, έναν ξεροκέφαλο αλλά άξιο νάνο, θα γνωρίσουμε τον Άρκο, έναν γιγαντιαίο άνθρωπο που μεταμορφώνεται σε αρκούδα, τον Βάρδο, έναν γενναίο άνθρωπο που πολεμάει για να προστατέψει την πόλη του, τα ξωτικά που είναι παιχνιδιάρικα και δεν πολυσυμπαθούν τους νάνους, τα γκόμπλιν και τον βασιλιά τους που δεν πολυσυμπαθούν κανέναν, και άλλους. 
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος τώρα με νέο εξώφυλλο (οι πληροφορίες μου λένε πως κυκλοφορεί και με σκληρό και με μαλακό εξώφυλλο).

Πρωτότυπος τίτλος: The Hobbit
Συγγραφέας: J.R.R.Tolkien
Εκδόσεις: Κέδρος
Κυκλοφορία: 2012
ISBN: 978-960-04-4311-0
Σελίδες: 424
Το "Χόμπιτ" προβλήθηκε το 2012 σε πρώτη παγκόσμια προβολή στη Νέα Ζηλανδία, όπου έγιναν και τα γυρίσματα, και είχε μετατραπεί ολόκληρη σε μια τεράστια διαφήμιση της ταινίας. Η πρωτεύουσά της, μάλιστα, το Wellington, μετονομάστηκε σε Middle of Middle Earth. Για εμάς, που βρισκόμαστε λίγο μακριά, το πρώτο μέρος της ταινίας, με τίτλο "Χόμπιτ: Ένα αναπάντεχο ταξίδι", βγήκε στις ελληνικές αίθουσες στην παγκόσμια προβολή της 13ης Δεκεμβρίου 2012 και το δεύτερο στις 12 Δεκεμβρίου του 2013.
Πριν κλείσω αυτό το ατέλειωτο θέμα (γιατί πραγματικά μπορώ να γράφω ώρες γι' αυτό) να σας θυμίσω το τρέιλερ της πρώτης ταινίας που μπορείτε να το δείτε εδώ, της δεύτερης εδώ, αλλά και το απίστευτα τέλειο τραγούδι που τραγουδούν οι νάνοι:

Βαθμολογία: 
Χόμπιτ

Διαβάστε επίσης:
Χόμπιτ: Ένα αναπάντεχο ταξίδι (σπόιλερ)
Χόμπιτ: Η ερημιά του Νοσφιστή (σπόιλερ)

7 σχόλια

  1. Αφού ομολογήσω την αμαρτία μου πως δεν έχω διαβάσει το βιβλίο μια φορά, θα πω πως με μεγάλη ανυπομονησία περιμένω κι εγώ να δω την ταινία.

    Για τον "Άρχοντα", πάντως, βγάζω το καπέλο μου στον Πίτερ Τζάκσον..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω διαβάσει, φυσικά το βιβλίο, και το ξαναδιάβασα με αφορμή την προβολή της ταινίας.
      Δεν την είδα ακόμη την ταινία (για τα δικά μου δεδομένα είναι ντροπή) οπότε επιστρέφω σύντομα με εντυπώσεις μου από αυτή :-)

      Διαγραφή
  2. Όταν το δείτε όλοι, περάστε κι απ'το πιο καινούργιο ποστ για το Χόμπιτ!!
    http://aliceinbookworld.blogspot.gr/2012/12/blog-post_14.html?showComment=1355485059741

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι ντροπή μου που δε το έχω διαβάσει ακόμα. Μου φαίνεται πως είμαι το είδος αναγνώστριας που αργεί να ξεκινήσει ένα βιβλίο. Ελπίζω πάντως η ταινία να είναι καλή (έτσι τουλάχιστον υπόσχεται το trailer). Δε θέλω να δω πρώτα τη ταινία και μετά να το διαβάσω γιατί θα με ξενερώσει λίγο. Άκουσα πάντως ότι είναι πολύ καλή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ταινία είναι τέλεια!!!!! Πιστεύω πως θα σου αρέσει πολύ και το βιβλίο, μην το καθυστερείς άλλο, διάβασέ το τώρα για να προλάβεις να δεις στον κινηματογράφο τη δεύτερη ταινία τον Δεκέμβριο. Πίστεψέ με, θα θέλεις να τη δεις στη μεγάλη οθόνη ;) (αν θέλεις πες μου όταν το διαβάσεις τις εντυπώσεις σου)

      Διαγραφή
    2. Τελικά το διάβασα το Χόμπιτ όπως υποσχέθηκα στον εαυτό μου και πραγματικά ξετρελάθηκα!!!! Μάλιστα μερικές στιγμές που περιέγραφε ο Τόλκιν με το χόμπιτ ήταν πολύ ξεκαρδιστικές... είχε περιπέτεια, ήταν συγκινητικό (ειδικά στο τέλος)και απλά ήταν μαγικό. Το τελείωσα πολύ γρήγορα γιατί δεν άντεχα να περιμένω. Τον αγάπησα τον Μπίλμπο και θαύμασα πραγματικά το θάρρος του ή τη τύχη του.

      Διαγραφή
    3. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε :) Το "Χόμπιτ" είναι ένα βιβλίο που σε κερδίζει εύκολα, ενώ οι Άρχοντες έρχονται λίγο πιο... δύσκολοι. Τώρα μπορείς να δεις και την ταινία και να περιμένεις κι εσύ μαζί με όλους εμάς του τολκινικούς για τη συνέχεια επί της μεγάλης οθόνης τον Δεκέμβριο!!

      Διαγραφή